Gå til sidens hovedinnhold

- Jeg er stolt over dette

TOBLACH/ITALIA: Thomas Ødegaarden (23) fra Bamble og Team XPND Fuel tar stadig nye steg i langløpssirkuset Ski Classics. I motbakkerennet i Italia søndag staket han seg inn til en knallsterk 12. plass.

Ski Classics regnes som verdenscupen for langdistanseløperne, og på lørdagens distanserenn over drøye 60 kilometer staket Thomas Ødegaarden fra Åby (nå Trosby) i Bamble seg inn til karrierebeste. På 17. plass var han bare åtte sekunder bak vinneren Max Novak fra Sverige. Se egen sak på ta.no om lørdagens renn.

Knallsterk i motbakker

Før søndagens renn opplyste Ødegaarden at motbakkerennet Prato Piazza Mountain Challenge på 32 kilometer var helgas store mål for ham. Og i konkurransen beviste han hvorfor. Han var knallsterk oppover motbakkene, og han passerte målstreken på en imponerende 12. plass.

- Dette er stort. Jeg er stolt over dette og det nivået jeg har kommet opp på. Selv om det har vært et mål med treninga å nærme meg de beste, så er det uansett kult å se at treninga har gitt resultater såpass fort, sier Ødegaarden.

Svenske Johannes Eklöf vant rennet, foran Stian Hoelgaard og Tord Asle Gjerdalen, som er Ødegaardens lagkamerat i Team XPND Fuel.

Martin Johnsrud Sundby endte på 6. plass, mens Ødegaarden på 12. plass kom i mål 2.53 bak vinneren, rett i ryggen på fjorårets sammenlagtvinner i Ski Classics, Emil Persson. Det gjorde han for øvrig også på lørdagens renn.

Plukket løpere i bakken

Søndagens renn besto av et lettere terreng i drøye 20 kilometer, og deretter var det en lang og tung motbakke opp til mål.

- Jeg havnet litt bak i starten, og måtte jobbe mye for å komme opp til tetgruppa. Jeg klarte det, men jeg brukte mye krefter på det, forteller Ødegaarden.

På den siste tunge mila var det viktig å ha mye krutt i overkroppen.

- Når vi kom inn i motbakken satt Sundby opp farta, og da gikk det fort. Jeg irriterer meg over at jeg var litt for passiv der, for jeg kom litt for langt bak, rundt 20. plass. Heldigvis fikk jeg opp dampen igjen, men da hadde tetgruppa fått en luke, forklarer bamblemannen, som likevel plukket en del løpere frem til målpassering.

Drømmer om å vinne

Som 23-åring er han svært ung blant de mange sterke og erfarne langløperne i Ski Classics. Blant utøverne under 25 år er han nest best.

- Jeg har en drøm om å vinne et renn i Ski Classics en gang i fremtiden. Jeg tror jeg har potensiale til det. Men jeg har god tid, forteller skiløperen fra Bamble.

Ødegaarden bor hjemme hos foreldrene på Trosby, og der har han ordnet seg et styrketreningsrom, som blant annet inneholder en stakemaskin. Den er brukt mye i høst og frem til nå, særlig på dager da været gjør at det frister mer å trene innendørs.

Med nesten fire uker i utlandet i januar i forbindelse med mange renn i Ski Classics, blir det dårlig med jobbing for arbeidsgiveren SG Handel AS i Bamble. Men det er liten tvil om at han trives med tilværelsen som ung og fremadstormende langdistanseløper.

- Ja, dette er bra, og jeg gleder meg til fortsettelsen, avslutter Ødegaarden fra Italia.

Runar Skaug Mathisen fra Vinje og Lager 157 Skiteam var som på lørdagens renn helt fremme i teten underveis i rennet, men endte til slutt på en 29. plass, samme plassering som lørdag, 6.58 minutter bak vinneren.