Omgangssyke, ørebetennelse og halsbetennelse hos barna har holdt mange foreldre hjemme fra arbeid opp igjennom årene. Nå mener Jeanette Buraas (29) at kjæledyrenes behov for oppfølging må likestilles.

Buraas sikter til at det i dag ikke finnes noen lov som beskytter dyreeiere hvis noe skulle skje med kjæledyrene. Hun mener derfor at regjeringen må på banen.

– Det beste hadde vært om det var mulig å ta egenmelding for sykt dyr, men det skjønner jeg jo er vanskeligere å få gjennom, sier Buraas til Romerikes Blad, som omtalte saken først.

– Barnet vårt

Buraas forteller at dette er noe hun har tenkt på siden hun jobbet på dyreklinikk for et par år siden.

Hun uttrykker også forståelse for at ikke alle kommer til å være enige i at man skal likestille foreldre og dyreeiere. Likevel er hun klokkeklar på hva katten «Nure» betyr for henne.

– Selv om ikke alle ser på dyr som et familiemedlem, så er det et liv. Katten vår er jo som barnet vårt, sier hun til RB.

Forhandlingsgrunnlag

Buraas har startet et opprop for saken og i skrivende stund har den fått 675 signeringer (og det tallet stiger raskt). I oppropet sikter hun til dyrevelferdsloven som sier at man ikke skal etterlate dyr i en hjelpeløs tilstand.

– Det trenger ikke nødvendigvis å være med lønn, bare man har noe å slå i bordet med når man blir nektet fri av arbeidsgiver, skriver hun der.

Nå jobber 29-åringen som butikkmedarbeider og beskriver sjefen som svært behjelpelig når katten «Nure» er syk.

– Nå har jeg en snill sjef som gir meg fri når jeg trenger det, sier hun.

Men hun mener samtidig at ikke alle har sjefer eller jobber som tillater det.

– Problemet er at mange ikke får fri til akkurat dette. Mange blir nektet fri, og de som tar seg fri uansett får ofte ugyldig fravær og kanskje en advarsel til og med. Å ta med kjæledyret ditt til legen burde ikke være et spørsmål man må få avklart med arbeidsgiver og få godkjent dersom det passer for dem. Det burde være en selvfølge å ha rett til å ta dyret ditt til legen, men per dags dato er det ikke det, skriver hun i oppropet.

– Vesentlig forskjell

Romerikes Blad har vært i kontakt med statssekretær for Arbeids- og inkluderingsdepartementet, Tomas Norvoll som bekrefter at det ikke finnes ordninger for syke dyr. Norvoll forteller at det ikke foreligger planer om å endre dette heller.

«Det er en vesentlig forskjell mellom det å ha omsorg for barn og det å være kjæledyreier. Å ha kjæledyr er å betrakte som en fritidsaktivitet, og det er da rimelig at man bruker ferie og avspasering dersom denne innebærer at man må være borte fra arbeidet. Det er ikke noe i veien for at arbeidsgiver gir ansatte ulønnet permisjon i slike tilfeller.», skriver Norvoll i en e-post til RB.