Fryktet sovende terrorcelle

Artikkelen er over 5 år gammel

OSLO: Sikkerhetstjenesten fryktet at den terrortiltalte skiensmannen skulle bli del av en sovende terrorcelle da han kom hjem fra Syria i 2014.

DEL

Førstestatsadvokat Jan Glent startet den fem uker lange rettsaken med sitt innledningsforedrag som er ventet å vare frem til lunsj. Skiensmannen skal i vitneboksen etter lunsj.

- Etterforskingen mot de tltalte ble satt i gang for å avverge terror i Norge, og det ble besluttet å ikke pågripe dem når de landet på Gardermoen men å etterforske dem skjult, sa Glent.

SOVENDE TERRORCELLE

Ett av scenarioene PST så for seg var at de tiltalte i saken skulle i utgjøre en sovende terrorcelle i Norge.

- Det ble gjennomført hemmelig ransaking av skiensmannen da han landet på Gardermoen, hvor man fant 3500 euro, det som så ut som et testamente, militærklær og syrisk valuta, fortalte Glent.

Den tiltalte 30-åringens svoger ble drept i kamper i Syria. Også han kommer fra Gulset i Skien.

- Avlyttingen av de to hovedtiltalte avslører at de har god kunnskap til ISIL i Syria, og de snakket i koder seg i mellom, sa Glent i innledningsforedraget.

- DREPE VANTRO

Glent fortalte videre at PST mente skiensmannen og en av de andre medtiltate i en telefonsamtale skal ha sagt at de "hater alle vantro og at de ønsket å drepe så mange som mulig."

- Dette var få dager før 17. mai 2014, la Glent til.

AVBILDET MED VASQUEZ

Etter at skiensmannen kom hjem til Norge skal han ha chattet med Bastian Vasquez på internett.

Blant annet skal Vasquez ha påstått at den tiltallte Skiensmannen og den ene av de medtiltalte skal ha stukket av fra Syria. Selv hevdet han i samtalen at han hadde tillatelse til å dra mot en lovnad om å komme tilbake.

Under innledningen viste Glent også et bilde tatt i Syria i 2013. Bildet viser skiensmannen posere sammen med en av de andre medtiltalte, Bastian Vasquez, og en fjerde nordmann som senere har blitt drept.

Skiensmannen blir tydelig begeistret når han ser bilde av seg selv bevæpnet med en AK47 på storskjerm i rettsalen.

HUMANITÆRT ARBEID

I et avhør med PST hevder skiensmannen at de ikke har tatt i våpen under oppholdet i Syria, men at de har drevet med humanitært arbeide.

Saken oppdateres løpende

Artikkeltags