Gå til sidens hovedinnhold

IS krever penger for porsgrunnsmann

Artikkelen er over 6 år gammel

PORSGRUNN: Porsgrunnsmannen Ole Johan Grimsgaard-Ofstad (48) skal være tatt til fange av IS i Syria.

Statsminister Erna Solberg bekrefter at en norsk statsborger i 40-årene er kidnappet og holdes fanget i Syria. En krisestab ledet av UD har jobbet med saken i lengre tid.

– IS' brutalitet har ingen grenser, og nå rammer den en av våre egne, sier Erna Solberg på en pressekonferanse nå i kveld.

Etter det TA erfarer er Ole Johan Grimsgaard-Ofstad opprinnelig fra Porsgrunn.

Det er i IS eget magasin Dabiq nr. 11 at kidnappingen ble kjent onsdag kveld. Her opplyser de både mannens fødselsdato og opprinnelse, og at mannen har en bachelor i statsvitenskap og er mastergradkandidat. I bladet er porsgrunnsmannen avbildet i gul fangedrakt sammen med en kinesisk statsborger som også navngis.

- Utvilsomt han

TA har vært i kontakt med familien til porsgrunnsmannen onsdag  kveld.

- Ifølge bildet som er blitt offentliggjort, er det utvilsomt han, sier familiemedlemmet som er bosatt i Porgsrunn. Mer ønsker han ikke å si onsdag kveld.

Tidsbegrenset tilbud

Hvem som helst kan ifølge bladet betale penger for å løslate han, opplyses det. De oppfordres til å kontakte IS via et telefonnummer som opplyses i magasinet.

«Til den det måtte gjelde av korsfarere, hedninger og deres allierte, samt det som blir referert til som menneskerettsorganisasjoner: Denne norske fangen ble forlatt av sin egen regjering, som ikke gjorde sitt ytterste for å kjøpe hans frihet. Hvem enn som vil betale løsepengene for hans løslatelse og overføring, kan kontakte følgende telegrannummer.»

De opplyser også at tilbudet er tidsbegrenset, og ifølge IS skal norske myndigheter ha fått tilbud om å utbetale løsepenger for mannen.

I bladet kommer det ikke frem hvor i Syria IS holder Grimsgaard-Ofstad fanget eller hvor han ble tatt. Etter det TA kjenner til dro han til Syria i vinter.

Siste livstegn 24. januar

Siste livstegn fra Grimsgaard-Ofstad på hans Facebook-side er fra 24 januar. Han skriver "I am in Idlib, Syria. Going to Hama tomorrow. I finally made it."

Ifølge Erna Solberg under kveldens pressekonferranse på NRK, har mannen vært kidnappet siden januar i år.

Han skal ha blitt holdt til fange hos forskjellige grupperinger i Syria.

- Komplisert sak

– Dette er en alvorlig og komplisert sak. Målet for vår innsats er å få vår statsborger trygt hjem til Norge, sier statsminister Erna Solberg sent onsdag kveld.

Ifølge Solberg skal det ha kommet en serie krav fra kidnapperne på betydelige beløp.

- Vi kan ikke gi etter for press fra kidnapperne, vi betaler ikke løsepenger, det vil øke risikoen mot andre nordmenn, sa hun videre.

I krisestaben som har jobbet med saken har både politiet og forsvaret deltatt sammen med PST og etterretningstjenesten.