Dette bildet er fra en «fredelig» skogstur

PÅ TUR: 30 år gamle Djibril Abdi Bashir, ukjent person, en avdød nordmann og Bastian Vasquez fra Skien. Dette bildet hevder den terrortiltalte 30-åringen ble tatt på en fredlig utflukt.

PÅ TUR: 30 år gamle Djibril Abdi Bashir, ukjent person, en avdød nordmann og Bastian Vasquez fra Skien. Dette bildet hevder den terrortiltalte 30-åringen ble tatt på en fredlig utflukt.

Artikkelen er over 4 år gammel

OSLO: Den terrortiltalte 30-årigen, Djibril Abdi Bashir, hevder i retten at han dro til Syria for å hjelpe sivilbefolkningen mot overgrep fra den syriske regjeringen. Private bilder kan tyde på noe annet.

DEL

TA forsøkte å få en kommentar fra Djibril Abdi Bashir da han kom til retten tirsdag, men han ville ikke uttale seg om den alvorlige tiltalen før han skulle i vitneboksen.

- Jeg dro til Syria i september 2012, det som fikk meg til å dra var mediefokuset på hvordan sivilbefolkningen ble behandlet av myndighetene. Jeg så sivilbefolkningen ble drept på den mest grusomme måte, derfor dro jeg for å hjelpe, forklarte 30-åringen etter å ha satt seg i vitneboksen i Oslo tingrett.

- Å være med i IS betyr ikke at du har horn i panna og står på frontlinja og drikker blod, la Bashir til.

SENDTE KRIGSBILDER

Påtalemyndigheten og Politiets sikkerhetstjeneste (PST), fester liten tro til skiensmannens forklaring om at han var ute i humanitært arbeid

I retten tirsdag ble det vist frem private bilder av Bashir sammen med sentrale norske ISIL-medlemmer ikledd militærklær og våpen. Bildene skulle han sendte han til kona fordi han ville hun skulle vise dem til datteren om han omkom i martyrdøden.

- Ville det ikke være mer naturlig å sende bilder av deg selv når du hjalp sivilbefolkningen?, spurte førstestatsadvokat Jan Glent 30-åringen.

- Jo, repliserte han tvilende.

BILDER FRA REISE

- Dette var rett og slett bilder han sendte kona fra en reise han var på, sier Bashirs forsvarer Fredrik Brodwall.

Forsvareren vil ikke kommentere om han syntes bildene virker merkelige i og med hans klient hevder han var i Syria som hjelpearbeider.

- Jeg viser til hans forklaring, han har en litt annen forklaring rundt det og ba om at disse bildene skulle settes inn i en sammenheng ved at kona forklarte hvem faren var, sier Brodwall.

Advokaten syntes klienten har forklart seg godt i retten i dag.

- IKKE BLOMST I HÅNDA

Skiensmannen forteller at han ikke skal ha fått opplæring i krigføring når han var i Syria.

- Jeg ville ikke ha militær opplæring, jeg så ikke behov for det. Når jeg var i en by opprørerne kontrollerte trang jeg ikke våpen, når vi forflyttet oss derimot var jeg bevæpnet med pistol, AK47 og skuddsikker vest.

- Jeg går ikke med en blomst i hånda i en krigssone for å si det sånn, la Bashir til.

30-åringen innrømmer i retten at han har søkt på internett om våpen og taktikk i krig.

- Alle gutter liker våpen og å lære om hvordan de fungerer, men jeg går også på langrenn for å si det sånn, sier han.

FIKK HJELP I TYRKIA

Bashir sier han kontaktet en kjentmann i Tyrkia for å hjelpe ham inn i Syria.

- Jeg ville dra for å hjelpe til, og kom meg lett over grensen fra Tyrkia til Syria, forklarte han fra vitneboksen.

Han forklarer videre at forholdene inne i Syria var kaotiske.

- Det var en hektisk hverdag hvor det skjedde mye, mange trang hjelp, sier han.

AVLA TERROR-ED

Bashir omtaler sitt første møte med ISIL som et møt med en godt organisert gruppe som hjalp lokalbefolkningen.

- Jeg bestemte meg for å bli med dem, la han til.

For å bli medlem av terrororganisasjonen måtte han avlegge en ed. Hva denne eden inneholdt, ville han ikke gå inn på i retten.

- Det er korrekt at jeg avga en ed til lederen Abu Bakr al-Baghdadi og en til ISIL, fortalte 30-åringen da han ble utspurt av førstestatsadvokat Jan Glent.

Det var ikke ulovlig å være medlem av ISIL på tidspunktet hvor Skiensmannen gikk inn.

- Det er ikke slik at du får en tekstmelding fra Norge om at det plutselig har blitt ulovlig, sier Bashir.

- Det jeg så hos ISIL var at i mange av de områdene de overtok sørget de for gass og mat til de som bodde der, sier 30-åringen fra Skien.

Bashir var overbevist om at ISIL ville hjelpe det syriske folket å få landet sitt tilbake.

- Det som kommer ut i media om ISIL stemmer ikke med det man opplever på bakken i Syria. I 2013 hadde de stor oppslutting blant den syriske befolkningen som ønsker en islamsk stat.

FIKK BESØK AV DATTEREN OG KONA

Underveis i oppholdet i Syria skal skiensmannen ha fått besøk av kona og datteren fra Norge. Disse skal ha bodd i grenseområdene mellom Syria og Tyrkia.

- Kona mi hadde med datteren vår som da var rundt ett år tenker jeg, de dro hjem til Norge etter noen måneder, jeg ble værende igjen, forklarte Bashir.

ENDRET SYN PÅ ISIL

- Når jeg kom til Syria gikk kvinner utildekte og menn røkte på gata, det fantes til og med bordeller, det fantes ikke sharialover der da, forklarer an under utspørringen.

Han hevder videre at han ikke har hørt om henrettelser i de områdene han var i i Syria.

I løpet av 2013 sier han at han endret syn på ISIL.

- Det var en kaotisk maktkamp mellom opprørsgruppene, jeg ville ikke være der og ba om tillatelse til å dra til Tyrkia mot lovnad å komme tilbake, sier Bashir.

Det skal ha vært lett for 30-åringen å få tillatelse til å reise hjem. Han ønsker ikke å utdype hvem som sa at han fikk dra.

Så endte han opp på konsulatet i Istanbul hvor han søkte om nytt pass slik at han kunne dra hjem til Norge. Etter at han kom hjem til Norge fortsatte han å ha kontakt med et familiemedlem som kriget for ISIL i Syria på mobiltelefon. Denne svogeren ble våren 2014 drept i kamp.

- Da svogeren min ble drept må jeg innrømme at jeg vurderte å dra tilbake, men det ble med tanken, sier han.

Han forteller videre i retten at han også hadde kontakt med Bastian Vasquez.

- Jeg håper du har forståelse for at jeg ikke vil uttale meg om andre personer, det er jeg som er tiltalt i denne saken, sier han på spørsmål fra førstestatsadvokat Jan Glent.

MERKET HAN BLE AVLYTTET

Skiensmannen forklarer i retten at han viste at han ble overvåket og telefonavlyttet da han landet i Norge.

- Jeg merket det på telefonen, dere vil skjønne det når telefonsamtalene blir avspilt i retten, sier 30-åringen.

Han forklarer videre at han ikke fortalte hele sannheten om sitt ISIL-medlemskap i de første avhørene med PST fordi han var redd.

Artikkeltags