I 2008 tok Eilev Erikstein, diakon i Vest-Telemark, initiativ til å arrangere pilegrimsvandringen «Å vandre med håp». Jevnt over i løpet av disse årene har det vært mange som har deltatt på hele eller deler av vandringen. I år gikk turen fra Vest-Telemark til Røldal over tre dager fra 24. til 26. august. På turens andre dag var det i underkant av 50 mennesker som var med på turen fra Ulveå til Midtlæger.
«Å vandre med håp» er en tur for alle, og Erikstein sin tanke er å blande alle slags folk.
– Fellesskap er en styrke. Her hjelper vi hverandre fram, finner løsninger og skaper på den måten et rom som er stort nok til alle, sier han.
– Ser fram til turen hvert år
Under pandemien har mange vært mer alene enn tidligere. Erikstein synes derfor det er ekstra viktig å legge til rette for å kunne gjennomføre denne turen som i år arrangeres for 13. året på rad. Med på turen er det både noen som har vært med helt fra starten av i 2008, og noen som går for første gang.
– Det er stadig nye som blir med på turen, forteller Erikstein.
Tjøstholm Kvålen er en av de som har vært med på turen fra den ble arrangert for første gang. Han er kjentmann og leder på onsdagens etappe.
– Han gjør turen til en veldig fin opplevelse for alle. Det er ikke noe stress og han er flink til å ta vare på folk, sier Erikstein.
– Vi har funnet ut at bare man går seint, setter en fot foran den andre, så er det utrolig hva folk klarer, sier Kvålen.
Turen handler om gode samtaler, å bygge nettverk og mestring. Det skal være en fin plass å utfordre seg selv.
– Man må ikke være med på å gå hele turen. Noen går hele veien, noen går noen av etappene, og noen går deler av etappene og kjører deler av strekningen, forklarer Erikstein og forteller om gleden av å se seiere hos de som utfordrer seg selv og klarer å gå lenger enn hva de hadde trodd.
Flere av de som har gått turen flere år forteller at de ser fram til turen gjennom hele året. Her møter man igjen gamle kjente, og stifter nye bekjentskaper.
Godt samarbeid
Turen arrangeres i samarbeid med psykisk helse i Vest-Telemark, DPS og Kvito.
– Å arrangere slike turer krever mye logistikk. Da er det viktig å treffe de rette folka som har lyst til å være med på dette. Jeg kunne ikke klart det her alene, forteller Erikstein.