– Statistikken har gått feil vei de siste årene, og nå håper vi at vi kan bidra til at den ikke gjør det, sier Audun Haga, leder av Kirkens SOS Telemark.
Han er en av flere medarrangører som inviterer til en forfattersamtale ved Lars Petter Kjær i anledning verdensdagen for selvmordsforebygging. Kjær har skrevet den kritikerroste boka «Elias og Benjamin», som handler om sønnene hans og tvillingparet, som ved et halvt års mellomrom, begge begikk selvmord.
I tillegg skal Rådebank-skaper Linn-Jeanethe Kyed holde en appell.
Les mer om programmet i faktaboksen:
Markeringen av verdensdagen for selvmordsforebygging i Skien
Foredrag ved Lars Petter Kjær: Verdensdagen for selvmordsforebygging
NÅR: Torsdag 8. september, kl. 18.30
HVOR: Peer Gynt, Ibsenhuset
ARRANGØRER: Litteraturhuset i Skien i samarbeid med LEVE – Landsforeningen for etterlatte etter selvmord, Veiledningssenter for pårørende, Kirkens SOS Telemark, Mental Helse Hjelpetelefonen, Senter mot incest og seksuelle overgrep i Telemark, Skien kommune – Helse og velferd, FRI Vestfold og Telemark og støttes av Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening.
PROGRAM:
- Dørene åpnes kl. 18
- Det vil være en lystenning og mulighet for å tenne lys, for dem som ønsker det
- Arrangementet starter kl. 18.30
- Musikals innslag v/Paal Jensen med band
- Introduksjon ved Litteraturhuset
- Appell v/Linn-Jeanethe Kyed
- Pause
- Samtale mellom Lars Petter Kjær og Anne Spånem
- Avslutningsappell ved LEVE
- Musikals innslag v/Paal Jensen med band
Arrangementet er gratis og vil også bli strømmet.
– Må synliggjøre
Haga møter TA sammen med Kenneth S. Pedersen fra organisasjonene FRI Vestfold og Telemark og LEVE Telemark, fylkesleder i LEVE Telemark Trine Colseth Aaby og sykepleier i enhet for psykisk helse og livsmestring, Skien kommune, Grete Karin Sætervik.
De er alle enig i at selvmord er et tema som må snakkes høyt om, og ikke legges lokk over.
– Vis at du ser, vis at du lytter og vis at du bryr deg. Vi må synliggjøre problematikken og få vekk stigmaet rundt selvmord, sier Aaby.
Selvmordstallene fra 2021 viser at 81 personer i Vestfold og Telemark tok livet sitt i fjor, hvor 54 av disse var menn.
Erfaringen til arrangørene tilsier at det også er stadig yngre menn som sliter. Haga trekker fram et sitat av generalsekretær i Rådet for psykisk helse, Tove Gundersen, som også var inspirasjonen til Rådebank-serien:
– Tenk om flere menn kunne snakke om å leve helt vanlige liv, hvordan håndtere økonomisk usikkerhet, kjærlighetssorg, eller det å finne sin plass?
«Linn» (32) får ikke den hjelpen hun trenger: – Jeg vil ikke leve, men jeg vil ikke dø
Åpent for alle
Arrangørene ønsker å øke kunnskapen og ha åpenhet rundt et vanskelig tema. De håper at det kan være selvmordsforebyggende i seg selv ved å arrangere et slikt arrangement.
De påpeker blant annet Regjeringens nullvisjon for selvmord i Norge.
– For å bekjempe selvmord er både kommunene og staten avhengig av at vi arrangerer dette, for de klarer det ikke alene. Alle får en depresjon eller mørke tanker i løpet av livet, det er bare et tidsspørsmål, sier Pedersen.
De tror det er viktig å stille vanskelige spørsmål, og oppfordrer andre både til å være direkte og å bry seg.
– Det er ikke så mange årene vi må tilbake hvor det var helt utenkelig å spørre om selvmordstanker, sier Aaby, som har stor tro på åpenhet.
– Tør å bry deg. Vær «nabokjerringa», sier Sætervik, som håper «alle» tar turen til Ibsenhuset torsdag kveld.