Gå til sidens hovedinnhold

Innsjø på Gimsøy

At det like etter væromslag blir noen dammer er en ting, men at innsjøene skal få leve i dag etter dag, er uforståelig. Og de oppstår mange ganger i året, ikke bare når det er snø og is.

Vi hadde 26 dager der det ikke var plussgrader, ikke så mye som 0.1 grad over null en neste dag.

Men torsdag var det slutt på de kalde gradene. Og siden har det vært på plussiden.

Og det som skjer da, i tillegg til at vannrør av en eller annen grunn fryser og kulden noen ganger «slår inn» og blir kaldere inne i huset, er at det blir innsjøer på Gjemsø. Samt andre steder.

Har sett det samme på Stridsklev, Gulset og både her og der. På Gjemsø, er det såpass mye vann at den offisielle måten å skrive navnet på, Gimsøy, passer best.

Mange steder blir det alltid slike innsjøer.

Om det er sluk som er tett av dritt eller is og ikke klarer å ta unna for vannet, eller noe annet, vet jeg ikke riktig. Men jeg har i alle fall de tre-fire siste dagene operert som en ikke-grasiøs linedanser, der linene er iskantene og snøskavlene på siden av innsjøene.

Dette er ikke verdens største problem. Men siden det antakelig er så lett å løse og det skjer tre-fire ganger i året, minst, så undrer det meg at kommunene i Grenland ikke er litt mer våken for dette. At de får noen rutiner.

Utenfor den fine lille lokale restauranten på Gimsøy, er det såpass mye vann, at det opplagt er et problem. Jeg har sett at innehaveren gjør det han kan for å holde passasjen så bra som mulig, men jeg tror det må litt mer egnet utstyr her, enn en kost.

De fleste av oss fikser dette uten altfor mye plunder, men flere ganger har jeg sett hvor vanskelig det er for eldre mennesker og bevegelseshemmede å passere dette. Og de velger kanskje å vasse ut i det hele, som faktisk er dypere enn man skulle tro og blir søkkvåte på beina. Og man kan se slike kjøretøyer for bevegelseshemmede, som må ut i den vanlige trafikken, for ikke å bli dyvåte. Dette er ikke ufarlig.

Det samme skjer på broen på østsiden, mellom Gimsøy og Klosterøya.

Og når noen, ikke mange, men noen av bilisten i tillegg ser ut til å gi blanke f’ i å dempe seg litt, så kan man risikere å bli våt både på beina og i håret. Det har skjedd med meg flere ganger siste året. De fleste demper farten og tar hensyn, men det er alltid noen som ikke gjør det. Og en bil som kjører full fart er nok.

Det må være mulig å gjøre noe med dette:

Så kjære kommune, kunne dere være brydd med å avvikle innsjøene på Gimsøy så tror jeg det er flere med meg som ville blitt glad. Sa han tørt.