– Jeg er lei av at jentene skal ta ansvaret for å sette grenser

Inga Marte Thorkildsen mener sosiale medier har gjort det tøffere å være ungdom. Foto: Anne Charlotte Schjøll

Inga Marte Thorkildsen mener sosiale medier har gjort det tøffere å være ungdom. Foto: Anne Charlotte Schjøll

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

SANDEFJORD/SKIEN: Digital vold er på mange måter verre enn annen vold, mener Inga Marte Thorkildsen.

DEL

En ny trend blant unge kjærestepar er å sende hverandre nakenbilder. Det har mange, særlig jenter, angret på. Men Inga Marte Thorkildsen vil ikke moralisere over ungdom som sender hverandre nakenbilder. Det skriver Sandefjods Blad.

– Tvert imot trenger vi voksne å forsøke å forstå hvorfor de gjør det, og snakke åpent med dem uten fordømmelse for å skjønne hvordan ungdommene tenker, sier hun.

Hun mener voksne må våge å ta tak i temaer vi syns er vanskelige - som vold og seksuelle overgrep, sex, lyst og parforhold.

– Og vi må forsøke å forstå hvordan sosiale medier spiller inn i ungdomskulturen.

Det er mange eksempler på at gutter sprer nakenbilder på nettet eller truer med å gjøre det.

– Det er ikke greit. På mange måter er slik digital vold verre enn annen type vold, da disse bildene blir liggende åpent for alle for alltid, sier Inga Marte Thorkildsen.

Den tidligere barne-, likestillings- og inkluderingsministeren jobber nå for Forandringsfabrikken og BarnsBeste.

VOKSNE MÅ TA ANSVAR

En forskningsrapport, STIR-studien, der 4.500 ungdommer i alderen 14-17 år har deltatt, viser at mange unge er redd for å bryte med kjæresten av frykt for å bli hevnet med spredning av intime bilder. Ca. 1.000 av de intervjuede er norsk ungdom.

Resultatet viser at 38 prosent av de spurte norske jentene opplevd digital vold i et parforhold. Det vil si at de har blitt utsatt for trusler og trakasserende meldinger, blitt overvåket og kontrollert gjennom mobiltelefon eller sosiale medier, eller opplevd at stygge meldinger om dem har blitt postet på nettet, skriver VG.

– Jeg syns tallene i undersøkelsen viser at vi har en lang vei igjen å gå. Og det er et sterkt behov for å få mer åpenhet om hva som skjer i kjæresteforhold i Norge, et av de mest likestilte landene i verden.

– Jeg vil at voksne skal komme på banen - spesielt fedre, men også mødre, og snakke med barna sine. Særlig må det gjøres en innsats overfor gutta. Jeg er lei av at jentene skal ta ansvaret for å sette grenser, sier Thorkildsen.

INGEN EIENDOMSRETT

Hun er opptatt av å få fram hva slags guttekultur som er ok.

– Hva gjør man når stoltheten blir såra eller man blir redd for å bli forlatt? Vi må forklare at det ikke er sånn at jenta er guttens eiendom med en gang man er blitt kjærester. Jenter skal ha lov til å si ja - og å si nei - til sex. Det er hennes kropp. Det samme gjelder den andre veien, vi vet jo at mange gutter også føler et sterkt press. Og gutter som utsettes for overgrep fra jenter blir bare latterliggjort. Som om alle gutter vil ha sex til enhver tid, med hvem som helst.

Thorkildsen sier ikke at det kun er gutter som begår digital vold, men sier at det er en klar kjønnsprofil blant sakene.

– Det er mange flere gutter enn jenter som gjør dette. Dette er veldig nytt, og det er derfor lett for foreldre, som ikke har hatt sosiale medier som en del av oppveksten, å tenke at "dette forstår jeg meg ikke på". Men voksne, og i særlig grad foreldre, bør gå inn i dette. Vi kan ikke la skolen ta hele ansvaret, sier Thorkildsen, som mener sosiale medier har gjort problemet mye større enn før.

– Sosiale medier har gjort dette mye større enn da "ordet ble spredt på bygda" i gamle dager. For det første er det snakk om konkrete bilder, for det andre blir disse bildene liggende ute for alltid, sier hun.

SKJULT VOLD

Ifølge Thorkildsen bør unge også lære seg hva som er et overgrep.

– Jeg tror det er viktig at vi snakker med ungdommen om helt konkrete handlinger. De må vite hva som ikke er greit. Mange tror at det nærmest ikke går an å oppleve overgrep i parforhold eller ekteskap. Hvis frykten for vold får en jente til å bli med på noe hun egentlig ikke vil, er dette et overgrep, sier Thorkildsen, og legger til at STIR-studien viser at nesten 30 prosent av jentene i undersøkelsen sier de har opplevd seksuelle overgrep.

– Og det tragiske oppe i det hele er at disse forholdene sjelden eller aldri blir anmeldt, sier hun.

Artikkeltags