Gå til sidens hovedinnhold

Imponerte igjen: – Veldig nær verdens beste

TRONDHEIM: Henrik Dønnestad (24) leverte igjen da han ble nummer sju, kun 26 sekunder bak pallen. – Jeg er ekstremt godt fornøyd, sier skiensmannen. – Det endelige gjennombruddet, konkluderer sjefen, Hans Kristian Lahus, etter enda en NM-opptur.

Han er manager for Team Telemark, laget til Dønnestad fra Venstøp, Gulset ski og Skien.

Tirsdag fulgte Dønnestad opp mandagens sterke 8. plass og ble nummer sju på 15 kilometeren i fri teknikk, en øvelse som også står på VM-programmet og som dermed fungerte som VM-uttak i verdens desidert beste langrennsnasjon.

– Med 8. plass i går (10 km klassisk) og sjuende i dag, er dette Henriks endelige og definitive gjennombrudd, sier en stolt og glad Lahus.

Sjur Røthe ble norgesmester.

– Dette var et viktig VM-uttak for de aller beste, og at jeg da klarer en 7. plass er jeg ekstremt godt fornøyd med, sier Dønnestad til TA.

Ekstrem prestasjon

– Alle de beste stilte til start og det var et VM-uttak. Da er det knallsterkt å være med i toppen. Det er en ekstremt stor prestasjon. Er du topp-10 her, er du egentlig topp-10 i verden, legger Lahus til.

Henrik Dønnestad var bare 26 sekunder unna pallen.

Sjur Røthe gikk et veldisponert løp og tok NM-gullet på 15 kilometer i fri tenikk. Sølvet gikk til Simen Hegstad Krüger i et sekunddrama.

– Hvor langt unna er Dønnestad verdenscup og et VM-lag?

– Han har ikke prestert godt nok tidligere, men det han leverer nå under NM i Granåsen viser at han er veldig nær de aller beste i verden, svarer Hans Kristian Lahus som illustrerer det slik:

– Flere utlendinger var med i NM, flere som har vært topp-10 i verdenscupen. Her er det ikke blant de 50 beste engang. Det sier alt om nivået og den enorme bredden Norge har i toppen.

– Å kjempe om VM-plass nå var urealistisk. Fire mann kjemper om plassene og alle de beste er med. Jeg vil heller ikke spekulere i hva dette hadde holdt til i verdenscupen, men det var helt utrolig moro. Jeg leverer karrierebeste to dager på rad. Jeg har levd et dedikert liv de siste fem årene og endelig får jeg ordentlig framgang og tar jeg et steg nærmere verdenseliten, sier Henrik Dønnestad.

– Og neste år kommer det et OL?

– OL har ikke vært et mål, men det er ikke veldig langt unna en drøm nå - en stor drøm, svarer han som bor cirka 50/50 i Skien og på Lillehammer.

Målet før NM var topp-10.

– En av dagene hadde jeg et mål om det, men så klarer jeg to på rad. Det er mer enn jeg kunne drømt om, innrømmer han som var best i skøyting tidligere, men som nå leverer i begge stilarter.

– To toppløp og en utrolig god følelse, konkluderer Henrik Dønnestad.

Tett

Krüger var best fra start og ledet klart underveis til sine konkurrenter, men han fikk det tungt mot slutten.

Røthe, på to startnummer tidligere, startet mer kontrollert. Vossingen fikk derimot opp farten, og etter ti kilometer lå han 11,2 sekunder bak Krüger. To kilometer senere var avstanden redusert til kun 1,2 sekund. Krüger svarte, og 1,2 kilometer før mål hadde han økt avstanden til 1,8 sekund. 500 meter før mål var de to likt, men det skilte 3,5 sekunder i mål.

– Det føles bra og veldig stas å bli norsk mester. En veldig god avslutning, men en litt uggen følelse fra start. Litt «halvkjipt» føre. Han (Krüger) er glad for å gå på tidene bak meg, sa Røthe til NRK.

– Irriterende at han har slike avslutninger. Det var mye bra, men jeg må klare å få til en bedre avslutning mot (Aleksandr) Bolsjunov og co. Jeg er fornøyd selv om jeg følte meg sterk nok til å ta gullet, sa Krüger.

Rekruttlandslagets Harald Østberg Amundsen hadde store ambisjoner. Han startet forsiktig, men var blant de raskeste de siste fem kilometerne. Han endte på bronseplassen, 11 sekunder bak vinneren.

Ski-NM langrenn i Granåsen, Trondheim tirsdag:

Menn, 15 km fri teknikk:

1) Sjur Røthe, Voss 35.21,7, 2) Simen Hegstad Krüger, Lyn 0.03,5 min. bak, 3) Harald Østberg Amundsen, Asker 0.11,0, 4) Jon Rolf Skamo Hope, Hyen 0.12,5, 5) Daniel Stock, Vadsø 0.21,4, 6) Håvard Moseby, Kjelsås 0.34,7, 7) Henrik Dønnestad, Gulset 0.37,0, 8) Finn Hågen Krogh, Tverrelvdalen 0.37,3, 9) Erland Kvisle, Asker 0.40,8, 10) Magne Haga, Åsen 0.45,2.

Kvinner, 10 km fri teknikk:

1) Helene Marie Fossesholm, Eiker 26.37,7, 2) Ragnhild Haga, Åsen 0.31,1 min. bak, 3) Kathrine Harsem, Varden og Meråker 0.47,3, 4) Tiril Udnes Weng, Nes 0.49,4, 5) Anne Kjersti Kalvå, Lundamo 0.56,2, 6) Lotta Udnes Weng, Nes 0.56,6, 7) Marte Skaanes, Strindheim 1.09,6, 8) Hedda Østberg Amundsen, Asker 1.15,2, 9) Synne Arnesen, Tromsø 1.16,7, 10) Nora Sannes, Kjelsås 1.31,6.