Gå til sidens hovedinnhold

– Ikke reis til røde soner om det ikke er strengt tatt nødvendig

Kongsberg er stengt ned. Skien, Porsgrunn, Siljan og Bamble det samme. Hele Vestfold er hardt rammet. Notoddens beredskapsleder Per Sturla Wærnes oppfordrer oss til å droppe ikke helt nødvendige reiser til disse områdene. Bare fire av 10 bruker munnbind, viser en stikkprøve Telen har tatt.

(Telen)

Tiltakene øker. Regjeringen og Folkehelseinstituttet er i høyberedskap og følger smittesituasjonen nasjonalt, regionalt og lokalt. De er til enhver tid opptatt av kommuner tar kontakt for å drøfte oppståtte situasjoner knyttet til smittebildet.

Nå må alle ta ansvar

– Som lokalsamfunn må vi være ekstra påpasselig og følge de til enhver tid gjeldende smittevernregler de neste to til tre uker. Unngå unødvendige reiser til steder med høy smitte og begrens antall nærkontakter, ber beredskapsleder Per Sturla Wærnes i Notodden kommune. Nå handler det mest om at alle tar ansvar.

Lavt smittetrykk over tid eller ikke til avslørt smitte betyr ikke at UK-mutasjonen ikke er til stede i lokalsamfunnet. Denne varianten sprer seg som man vet langt hurtigere enn det opprinnelige viruset som spredde seg ut i verden fra Kina og som førte til at hele Norge stengte ned 12. mars i 2020.

Seks av 10 uten munnbind

Telen tok en liten stikkprøve på bruk av munnbind på Notodden. Vi registrerte alle som gikk inn i det lille senteret med Coop Extra, Vinmonopolet og Zåbra i 20 minutter i dag. Totalt var bevegelsen av personer 80. Bare 29 av dem brukte munnbind, 51 var uten.

Det gir en prosent på 64 prosent uten munnbind, mens 36 prosent ikke brukte det ved besøket. Det må legges til at det på Notodden ikke er et påbud om å bruke munnbind, men sentrale helsemyndigheter har anbefalt at dette nå brukes for å begrense smittespredningen. "Trusselbildet" fra Kongsberg og Grenland bør tilsi økt bruk av munnbind lokalt.

Overvåker 24/7

Per Sturla Wærnes gjør det klart at den uoversiktlige situasjonen er krevende for beredskapsledelsen i Notodden som nå har røde og nedstengte soner tett opptil seg med både Grenland og Kongsberg.

– Vi overvåker situasjonen kontinuerlig også gjennom helgen og har en dialog med våre nabokommuner som også er «randkommuner». Nye og strengere smitteverntiltak vurderes fortløpende basert på lokalt risikobilde. Det er i dag høy risiko for lokal smittespredning på tross av at vi ikke kjenner til aktive smitte tilfeller lokalt, sier beredskapslederen og ber oss alle om å vise hensyn og ansvar i en situasjon som ingen helt har kontroll på.

Snaue 1000 i døgnet

De siste dagene har man nasjonalt hatt smittetall så vidt over og under 1000. For gårsdagen viser tallene fra Folkehelseinstituttet at det ble registrert 989 nye tilfeller, mens det de siste sju dagene har vært et nasjonalt tall for nye smittede på 942. Verken Notodden eller Hjartdal har påvist nye smittetilfeller.

Kommentarer til denne saken