- Ikke mulig å endre tiltalen

Artikkelen er over 5 år gammel

SKIEN: Aktor Kjetil Omholt startet rettssaken med å avvise at det er mulig å endre tiltalen mot den tidligere politimannen, som er tiltalt for å ha forlatt Linn Madelen Bråthen (33) i hjelpeløs tilstand, ved Brevikbrua i 2013.

DEL

Tirsdag startet ankesaken mot en tidligere politimannen. Han ble funnet skyldig i tingretten, men anket saken videre til lagmannsretten. Saken skal derfor behandles på nytt.

Tiltalens kjerne er at den tidligere politimannen unnlot å forklare at han hadde vært ved Breviksbroen sammen med Bråthen. Det var første senere, da det kom frem videobevis, at han innrømmet at han var tilstede på broen.

- IKKE KOMMET NYE OPPLYSNINGER

Kjetil Omholt viste i innledningen til at lovverket ikke åpner for å endre tiltalen til en eventuell drapstiltale, slik både media og Linn Madelens har ønsket.  

- Jeg ser at det har vært spekulert mye om dette i media. Dette standpunktet som Riksadvokaten tok, var svært veloverveid, og det har ikke kommet nye opplysninger som skulle tilsi en annen vurdering, sa Omholt.

- SPERRER I LOVEN

Han påpeker at det ikke en gang er teoretisk mulig å endre tiltalen.

- Det er sperrer i loven som gjør at det er umulig. Det er heller ikke ønskelig fra påtalemyndighetens side. Jeg følte det var behov for å si dette, sa Omholt i retten. 

- HADDE PROTESTERT

Bistandsadvokat Sigurd Klomsæt var ikke enig. Han ba retten å være kritisk til tiltaltes forklaring.

- Når det gjelder spørsmålet om tiltalen, er det utenfor min myndighet. Hadde jeg vært bistandsadvokat ved første behandling av saken, hadde jeg protestert på den tiltalen.

- Det er to mennesker som vet hva som fant sted. Den ene personen er død og kan ikke forklare seg. Den andre vet vi har forklart seg usant. Aktoratet legger selv til grunn at den hele sannheten ikke har kommet frem. Jeg ber retten legge merke til forklaringen, også forklaringer om avdøde, sa Klomsæt.

STRID OM HELSEOPPLYSNINGER

Forsvarer Arne Lie ba om å få legge frem en medisinsk journal over Linn Madelen Bråthens psykiske sykdom i retten.

Eks-politimannen mener den dokumenterer at hun løy da hun fortalte venninner at de hadde et seksuelt forhold, noe han hele tiden har benektet.

- BEVIS FOR AT DE ER FEIL

Han sa i retten at han ønsker å tilbakevise at det var en krangel om et seksuelt forhold på brua, slik det tidligere har blitt antydet. Han mener at dette ble tillagt stor vekt i dommen i tingretten.

- Det er mange historier som har blitt brukt mot meg. Jeg har bevis for at de er feil. I forgårs fikk vi den tykke rapporten på hennes sykdomshistorie, og jeg fikk så mange knagger å henge ting på. Jeg ser helheten så mye bedre nå. De historiene hun har fortalt, kan jeg bevise at ikke stemmer. Grunnen er at hun vil ha oppmerksomhet, sa han.

- AVDØDE HAR ET PERSONVERN

Bistandsadvokat Klomsæt varslet at han motsetter seg at journalen blir lagt frem.

- Familien vil motsette seg at det. Jeg vil peke på at avdøde har et personvern, og jeg vil be om en hjemmel for å granske henne helsetilstand. Det fører fokus bort fra det saken gjelder, at vi vet tiltalte løy om at han ikke var på brua og at han motarbeidet etterforskningen, sa bistandsadvokaten.

- OMFATTENDE LØGNHISTORIE

Det er ikke grunn til å tro at hele sannheten har kommet frem i denne saken, sa aktor Kjetil Omholt.

- Jeg kan si det at påtalemyndigheten ikke legger hans nye forklaring til grunn som den rene sannhet. Vitner har sett og hørt ting som ikke stemmer med hans endrede forklaring.

- TRIGGET HENNE TIL Å FALLE I VANNET

Noe, eller noen trigget Bråthen til å falle i vannet, mener Omholt.

- Sammenholder man de vitneforklaringene med tiltaltes forklaring, er det på det rene at det var noe som trigget fornærmede til å falle i vannet på det aktuelle tidspunktet, sa han.

LES OGSÅ: Familien håper ankesak vil ende i drapstiltale