– Henrik Ibsen bodde aldri her

VENTER KJEFT: Konservator Jørgen Haave ved Telemark museum tror forskningen hans vil føre til én ting: – Kjeft fra folk som er uenige med meg.

VENTER KJEFT: Konservator Jørgen Haave ved Telemark museum tror forskningen hans vil føre til én ting: – Kjeft fra folk som er uenige med meg. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Ibsenforsker Jørgen Haave håper han tar feil. – Men det skal godt gjøres å dementere påstandene mine.

DEL

På den blå plaketten som pryder det røde, gamle huset i Snipetorp står det skrevet, hvitt på blått: «Henrik Ibsen bodde her fra 29. september til 27. desember 1843. Selskapet for Skien bys vel». Nå kan det se ut for at opplysningene på skiltet som ble satt opp i 1854, samme år som det ble fredet av Riksantikvaren, ikke stemmer.

– Jeg er den første til å beklage dette, for det er dårlige nyheter – ikke minst for oss som er lidenskapelig opptatt av Ibsen og Skien, sier Jørgen Haave.

Han er mer unnskyldende enn triumferende over sine funn. Han har gått grundig til verks under arbeidet med det som til slutt skal bli en bok om familien Ibsen. Der vil du blant annet kunne lese at den unge Henrik Ibsen etter all sannsynlighet bare oppholdt seg i huset på Snipetorp i knapt én måned, to år senere enn både bøker og skiltet viser.

«I historien om Henrik Ibsens oppvekst i Skien fortelles det gjerne at Henrik og resten av familien flyttet fra Venstøp til Snipetorp en gang etter konfirmasjonen hans, den første oktober 1843. Den vanlige oppfatningen er at Henrik ble boende der i noen måneder, fram til han gikk om bord på den lille frakteskuta «Lykkens prøve» ved juletider. En sammenstilling av forskningsresultater fra de senere år peker derimot i helt andre retninger. Sannsynligvis bodde Henrik Ibsen aldri med familien sin på Snipetorp, unntatt da han var hjemme på ferie noen sommeruker i 1845».

BANKET AV BONDEGUTT

Jørgen Haave mener opplysninger om dikterens liv på Snipetorp er basert på synsing. Selv har han tatt utgangspunkt i sekundærkilder, og sammenstilt ulike forskningsresultater fra 1930 fram til 2001.

Gjennom arkiver har han funnet ut at halvbroren til Knut Ibsen, som var Henriks far, kjøpte huset på Snipetorp i desember 1843.

Samtidig ble salget av Venstøp registrert.

– Einar Østvedt mente at Knud Ibsen eide gården, bare ved å vise til avisannonser. Men det er ikke sannsynlig at han kjøpte gården samtidig som huset på Venstøp ble lagt ut for tvangssalg.

I juli 1845 skulle Henrik Ibsens bror, Johan, konfirmeres.

– Da var Henrik Ibsen i huset på Snipetorp i cirka én måned. Han var også hjemom et par uker i april 1850, på vei fra Grimstad til studier i Christiania, kan Haave fortelle. Det ble fortalt en anekdote om dikterens tid i Snipetorp. Han skal ha slengt med leppa til en bondegutt som kom med melk. En dag skal han ha banket opp Henrik.

– Fra den dagen fikk bøndene gå i fred på Snipetorp, sier Jørgen Haave med et smil. Han mener det må ha skjedd i 1845.

– KJEFT

Det var Halvdan Kohts artikkel i «Ibsen-årbok 1954» historien for første gang ble definert, men oppholdet i Snipetorp er ikke tidfestet nøyaktig i Kohts Ibsen-biografi.

Det er Henrik Ibsens avreise med båten «Lykkens Prøve» fra Skien til Grimstad som gir flest svar.

Ut fra opplysninger skrevet av Heggelund Dahl, viser det seg at Ibsen dro fra Skien 16. november 1843. «Ut fra det forsking for øvrig forteller, virker det mest sannsynlig at hans mor, far og søsken deretter flyttet fra Venstøp til Snipetorp omkring tre uker etterpå», skriver Haave.

Han tror forskningen hans vil føre til én ting:

– Kjeft fra folk som er uenige med meg.

SPENNENDE OPPLYSNINGER

Erik Edvardsen ved Ibsenmuseet i Oslo synes Jørgen Haaves opplysninger er spennende. Museumslederen har aldri tidligere hørt at Henrik Ibsen ikke skal ha bodd på Snipetorp.

– Tvert imot har man prøvd å gjøre huset i Snipetorp mye mer betydningsfullt enn det faktisk var, mener Edvardsen. Han kan fortelle at unge Henrik lagde tegninger av søsknene sine på veggen der, da han var hjemme i brorens konfirmasjon i 1845.

– Det har vært mye synsing rundt datoer og Ibsens familie, opp gjennom tidene, sier Edvardsen.

Han mener mange bøker om dikteren fra Skien har vært preget av ønsketenkning.

– Å få frem sannheten er det eneste gangbare, sier han.

VENSTØP

Nå mener han Skien bør konsentrere seg om Venstøp.

– Det var der Henrik Ibsen vokste opp, og det var der han lærte seg å skrive og lese. På Venstøp la Henrik Ibsen grunnlaget for sitt forfatterskap. Jeg ser mange paralleller til Shakespeares Stratford. Folk valfarter til Shakespeares fødested. Jeg synes Skien kommune må konsentrere seg om det som er virkelig. Det er ikke interessant å markedsføre Ibsen i Snipetorp, utover en plakett på huset familien bodde i.

Artikkeltags