I løpet av et år skal alt være fjernet

Alt skal bort: Slik ser det ut på Smietangen i dag. Men i løpet av året skal alt av bygninger rives og fjernes. Her skal ingenting tas vare på. På denne tiden om et år skal det ikke være noen bygninger igjen å se på fra dette punktet.

Alt skal bort: Slik ser det ut på Smietangen i dag. Men i løpet av året skal alt av bygninger rives og fjernes. Her skal ingenting tas vare på. På denne tiden om et år skal det ikke være noen bygninger igjen å se på fra dette punktet. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

BAMBLE: Arbeidet med å rive verftsanleggene på Smietangen i Langesund har startet. Etter planen skal arbeidet være ferdig til jul. Foreløpig er det innvendig arbeider som pågår, Men i løpet av et år så skal alt av bygninger være fjernet.

DEL

Det er fullt mulig å høre at arbeidene har startet. Men enn så lenge er det ikke så mye å se av rivningsarbeidene. For foreløpig er det innvendig arbeid bedriften PeWe holder på med.

RENSKER INNVENDIG

– Det er nok av arbeid som skal gjøres innvendig også. Det har vært virksomhet her i mange år. Det er mye vi skal gjøre før vi kan starte på selve bygningene, sier Øystein Wingereid i PeWe.

Tidsplanen er klar, i løpet av året skal bygningene være jevnet med jorden. Alt skal bort.

– Vi har et år på oss, så vi har lagt en framdriftsplan i forhold til dette. Det betyr at vi regner med å være ferdig til jul, sier Wingereid.

VENTER PÅ TILLATELSE

I bakgrunnen holder en stor gravemaskin på i den ene av de store hallene. Jern klippes opp.

– Det vi holder på med er innvendig rensk og riving. Det er store mengder som skal ut, mange års virksomhet etterlater sine spor.

– Vi venter også på igangsettingstillatelse på totalrivinga. Når den er klar kan vi også sette større trykk på arbeidet, sier Wingereid.

ALT SKA L BORT

– Alt av bygninger skal bort, det er ingenting som skal tas vare på. Alt av bygningsmasse skal bort, det skal rives til betongsåler og asfalt.

Wingereid forteller at PeWe ikke skal gjøre noe med grunnen på Smietangen, der det kan være masser som må bort på grunn av forurensning, før byggearbeid kan starte.

– Dette er noe vi ikke har noe med, det blir et neste trinn.

Det er heller ikke små mengder med bygg man prater om.

MANGE KVADRATMETER

– Totalt er det vel snakk om rundt 10 000 kvadratmeter med bygninger som skal fjernes, sier Wingereid.

– Den største utfordringen for oss er nok alt det som vi ikke ser med det blotte øyet. Det er mange gamle bygg, så det kan dukke opp uforutsette ting, ting som kan være bygd inn. Så kan vi jo også få noen utfordringer i forhold til vind og vær. Ikke minst når vi skal fjerne takplater. Så vi må sørge for at vi har sikret alt før vi tar pauser og avslutter arbeidet for dagen. Så ingenting blir tatt av vinden.

DET ER EN ENKEL JOBB

Øystein Wingereid mener det hele er en ganske enkel jobb. Men bare å knuse bygningene med store kuler vil ikke skje.

– Veldig krevende er det ikke. Men nei, du får nok ikke se store kuler som slår inn i bygningene. Dagens rivearbeid gjøres nok på en litt annen måte, Ikke minst fordi alt som rives skal sorteres og leveres videre. Her blir alt som rives sortert ned til den minste fraksjon.

EN HELT EGEN ØKONOMI

– Avfallet er blitt en egen økonomi. Vi har en sorteringsgrad på over 90 prosent og påstår vel at vi er best i klassen. Så det blir sortert og levert videre, mottakerne av avfall skal ha sin del av kaka de også. Så vanlig avfall blir i hovedsak levert til Skjerkøya mens alt av metaller går til Hellik Teigen på Hokksund.

Ikke vil det kreve så altfor mye med folk på anlegget heller for å ta det ned.

– Vi blir vel en syv åtte stykker når det drar seg på. Det er maskiner som tar grovarbeidet, sier Øystein Wingereid.