Se videoen over for tips om hvilke fradrag du kan ha rett til!

– Ikke alle får skattemeldingen på samme dag. Du trenger ikke logge deg inn før du får beskjed fra oss om at din skattemelding er klar, sier skattedirektør Nina Schanke Funnemark i en pressemelding.

Tidligere fikk nemlig alle skattemeldingen samtidig, som førte til høy trafikk for Skatteetatens veiledningstjeneste. Fra 2020 sendes skattemeldingen ut på forskjellige datoer. De fleste får den tidligere enn de gjorde før.

– Nå sørger vi for en jevn og stabil innlogging samtidig som vi kan gi raskere hjelp til de som har spørsmål til oss, forteller skattedirektøren.

– Nesten ferdig, ikke helt ferdig

Skattemeldingen er nesten ferdig utfylt, men det er ditt eget ansvar å gjøre den ferdig og kontrollere opplysningene før du leverer.

– Nesten ferdig er ikke helt ferdig. Selv om Skatteetaten vet mye om den enkelte skattepliktige, så vet vi ikke alt, sier Schanke Funnemark.

Det kan både komme med feil opplysninger i meldingen, og det kan være forhold du selv må føre inn.

– Derfor må du sjekke at opplysningene i skattemeldingen er riktige og noen må også legge til forhold eller gjøre endringer før de leverer, sier skattedirektøren.

Leveringsfristen er:

  • 30. april for lønnstakere og pensjonister
  • 31. mai for næringsdrivende

LES OGSÅ: Nå kommer skattemeldingen. Dette må du huske på

Hva må sjekkes?

De fleste opplysninger som inntekt, formue, bolig, og gjeld vil være forhåndsutfylt, men må altså sjekkes. I tillegg må manglende opplysninger fylles inn.

Du kan også ha rett på fradrag som ikke er forhåndsutfylt i skattemeldingen, som for eksempel reisefradrag. Se mer om det i videoen i toppen av saken.

Har eksempel solgt boligen din med gevinst eller hatt utleieinntekter, så må du føre dette inn i skattemeldingen før du leverer.

Det samme gjelder hvis du du har investeringer som kryptovaluta og andre finansprodukter som ikke er forhåndsutfylt i skattemeldingen.

Alle inntekter og verdier du har i utlandet må du huske å opplyse om i skattemeldingen.

Ny papirskattemelding

I år skal alle lønnstakere og pensjonister etter planen få den nye, elektroniske skattemeldingen som har blitt gradvis innført siden 2020.

I år får også alle personlig næringsdrivende en ny forenklet skattemelding.

Nytt i år er at de som mottar papirskattemeldingen vil få den tidligere, og i en ny versjon som er basert på den elektroniske skattemeldingen. Den vil bli sendt ut fortløpende i samme tidsrom.

Har du spørsmål om skattemeldingen, kan du henvende deg via skatteetatens nettsider. Der kan du også sjekke hvilke fradrag du har krav på ved å bruke fradragsveilederen.

LES OGSÅ: To millioner nordmenn har ikke sjekket dette: – Skatten kan bli feil!

Når får du tilbake på skatten?

Har du skatt til gode så utbetales det etter at skatteoppgjøret er klart. Det varsles av Skatteetaten.

– Det er viktig at du leverer skattemeldingen hvis du er opptatt av å få skatteoppgjøret tidlig. Hvis du ikke leverer den, får du skatteoppgjøret tidligst i juni, forklarer skattedirektøren.

I løpet av juni vil om lag ni av ti ha fått skatteoppgjøret og eventuell skatt til gode utbetalt. Får du restskatt får du faktura med betalingsfrist i august.

Skatteetaten behandler skattemeldingene fortløpende utover høsten, så noen vil måtte smøre seg med tålmodighet.

– Vi kan ikke si noe om hvorfor akkurat du ikke har fått ditt, men det kan være alt fra at du har en komplisert skattemelding til at du at du er tatt ut i tilfeldig kontroll, sier Schanke Funnemark.

Skatteetaten advarer mot svindel