1920-tallet

Motsetningene nasjonalt i Norge fikk svært tydelige forgreininger internasjonalt etter at den russiske revolusjonen førte til dannelsen av Sovjetunionen. På venstresiden i Norge bli det til «for eller imot» Moskva, for eller imot Komintern. Kommunistinternasjonalen.
I 1926 etablerte TA seg i Telemarksgata 11 i Skien, i TA-bygget, i TA-bakken. Det er nå fem år siden vi flyttet derfra.

1930-tallet

Det var harde tider i Norge. Etter krakket på Wall Street i 1929 sprede seg til hele verdensøkonomien ble det tunge tak for fattigfolk.
Og i Telemark var motsetningene mellom de borgerlige og venstresiden tydelig. Men også mellom organiserte og uorganiserte. «En blodigle er vakrere enn en streikebryter» var slagordet.
Menstadslaget i 1931 med politi og soldater mot streikende arbeidere ble etter hvert en stor seier for arbeidsfolk. Og TA var krystallklar i sin støtte til de streikende.
I disse tiårene kom det ut mange aviser i dette området, noen som direkte konkurrenter til TA. Blant glemte og gjemte titler er
Folkets avis,
Vår vei,
Bygdefolket,
Arbeiderviljen,
Skiensposten,
Correspondenten,
Bratsbergdemokraten,
Bratsberg Amtstidende,
Fremskridt,
Basunen,
Frihet og Framsteg,
Folkerøsten,
GaaPaa,
Vågn Opp,
Telemark Socialdemokrat,

1940-tallet

Dette ble et dramatisk tiår både for Norge og for TA.
TAs historie kunne endt høsten 1940 da avisen ble stoppet av okkupasjonsmakten. TA-bygget ble okkupert av NS, pressen ble demontert og staben ble spredt for alle vinder. Redaktøren ble fengslet. I 4.5 år kom ikke TA ut, mens Varden bygget seg opp økonomisk og opplagsmessig, styrt av en NS-redaktør.
Men i maidagene 1945, 11. mai, kom TA ut igjen. Norge var fritt og det frie ordet i Telemark fikk fornyet kraft, selv om TA økonomisk, teknisk og i forhold til annonsører var satt dramatisk tilbake. Men alle gode krefter sto på for å gjenoppbygge TA.

Det ble i 1946 vedtatt å øke TA fra seks til åtte sider for å få mer stoff fra distriktene. Dette ble stoppet av Avispapirnemda i Oslo som nedla forbud. TA måtte gå ned til 6 sider tre dager i uken.

1950-tallet

Tiåret ble gode vekst- og gjenoppbyggingsår for Norge. Og for TA. En dominerende kraft i vårt område var Norges mektigste fagforening, HAF, på Herøya. I området var det sterke motsetninger og kommunistfrykten sto sterkt i enkelte miljøer.
Folk på ytterste venstresiden ble overvåket. Ettertidens avsløringer har vist hvordan Haakon Lie og andre brukte lokale «kontakter» for å ha kontroll med NKP’ere. På Herøya var det på det meste 6500 som jobbet for Norsk Hydro. Finn Gustavsen som var innom som sportsjournalist i TA i 1949 kom tilbake som redaksjonssekretær i 1950.

1960-tallet

1. oktober ble bilen frigitt, for 61 år siden i dag. Lørdag 20. august 1960 ble fjernsynet offisielt åpnet i Norge. Statsminister Einar Gerhardsen og HM Kong Olav holdt taler. NRK sendte et storslagent show til de under 6000 tv-ene i Norge.

En TA-redaktør får sparken på begynnelsen av 1960-tallet. Han skal ha vært beruset på valgnatten. Aps mektige partisekretær, Haakon Lie ringte til Alf Skåum som da var partimann og journalistlærling i Sarpsborg. Ansettelsen ble gjort med en setning. Haakon Lie sa:

«Du tar Skien».
– Dagen etter satt jeg på toget, fortalte Skåum senere.

1970-tallet

I september 1972 stemte Norge nei til EF. Flertallet var relativt klart. 53,5 stemte nei, 46,5 stemte ja.
I Norge var nesten alle avisene ja-aviser. Også TA.
Det frie ord var heller ikke så fritt, det var svært vanskelig å komme på trykk med nei-argumenter.
Men folkeflertallet lot seg ikke dirigere av maktmiljøene. Folket valgte det motsatte og de stadig tydeligere anbefalingene.
TA satset på lokalkontor på Rjukan, Notodden, Bø. Herulf Gram Dokka startet i redaksjonen. Han skriver fortsatt for TA. Han har gjort det i 50 år.
I 1975 er TA størst i Telemark. TAs sjette trykkverk kommer på plass. TA kan trykke 48 sider i fire farger. Det er 165 ansatte i TA. 138 på heltid.

1980-tallet

Dette er jappetidens Norge. Gro og Kåre herjer eteren og slynger mer og mindre subtile fornærmelser mot hverandre.
TA opplevde i 1984 for første gang siden krigen at opplaget gikk ned.
Det blir investert fem millioner i et saksbehandlingsanlegg fra Norsk Data. Det blir forhandlet fram en dispensasjonsavtale for bruk av anlegget med Norsk Grafisk Forbund. Trygve Hegnar overtar PD i Porsgrunn i 1984. Alf Skåum går av etter 22 år som TAs redaktør. Han skrev omtrent 4000 ledere for avisen. Disponent Gunnar Toft går av i 1987 etter 27 år i TA. TA har 171 ansatte.

I 1985 måtte man begynne å si opp folk i TA. Den økonomiske smellen som rammet samfunnet, rammet TA som en voldsom annonsesmell.
TA er i ferd med å havne bak Varden opplagsmessig, for mens TA går tilbake har Varden markert framgang. I en intern rapport fra 1989 står det:
«Det er beslutningssvikt i organisasjonen. Riktignok blir det fattet en rekke beslutninger. De blir bare ikke gjennomfør»

1990-tallet

Dette tiåret starter ganske katastrofalt for TA.
Disponent Martin Skov sier opp og skriver i sitt avskjedsbrev:
«Året vi har bak oss kan karakteriseres som uår. Uår i markedet og uår i organisasjonen. Selv om det er markedet vi lever av er det likevel farligere med uår i organisasjonen. Som det står i Kongespeilet: «om det kommer uår i folket er det verre enn uår i landet».
I sin verste motgangsperiode tar man sjansen på TAs største produktendring. I februar 1991 kommer TA i tabloid. Det fører til et massivt frafall av abonnenter. TA mister 2500 på kort tid. Varden har sitt beste år noensinne. Avstanden nærmer seg 10 000 i Vardens favør og fortsetter til nesten 15000 før det snur.
I 1994 nærmer Varden seg å være dobbelt så store som TA.

TA taper omtrent én million i måneden og styreleder Tor Andersen tilbyr TA til salgs til Varden for kroner én. Eier og redaktør Bjørn Jacobsen i Varden takker nei. Det ble vel for dyrt.
I 1992 må Alf Hildrum og Yngve Hågensen «redde» TA, sammen med tillitsvalgte i avisen. I 1993 blir Jan-Erik Larsen fra Kristiansund ansatt som sjefredaktør. Det starter et omfattende arbeid for å utvikle produktet og organisasjonen. TA endrer seg mye. På ett år gjennomføres 60 synlige produktendringer, mer enn én i uken. I 1996 starter TA også egen nettavdeling. I 1998 sluttet Jan-Erik Larsen i TA.

2000-tallet
Med ny maskinpark, alle datamaskinene ble skiftet ut i forbindelse med millenniumsskiftet, var TA godt rustet for natten til det nye årtusen. Mange var spente, men ikke så mye som en kaffetraktermikrochip gikk bananas og årtusenet ble innledet med tåke, felles fyrverkeri i Bryggeparken i Skien og god dekning i TA med mange på jobb.
TA hadde i 1996–97 planlagt søndagsavis, prosjekt domingo, men det ble lagt bort da kostnadene – og distribusjonsmulighetene, gjorde det uforholdsmessig.
Noen år senere, i 2004 lekte Varden med hemmelige planer om det samme. Planene ble avslørte av TA – som satte i gang motgrep.
NRK meldte i ettermiddagssendingen klokken 17.55 en sommerdag at TA jobbet med planer om søndagsavis. Klokken 20.55 på kvelden kom det fram at også Varden jobbet med det.
Begge søndagsavisene kom ut 29. august 2004. Søndagseventyret varte i halvannet år. Det ble rundt 60 utgaver av TA og Varden på søndag.

2010-tallet

Ettervirkningene av finanskrisen preget verden og Europa mye. Men Norge kom seg forbausende uskadet gjennom dette takket være våre sterke statsfinanser.

Tragedien på Utøya og i Oslo 22. juli 2011 ble tiårets største og vondeste sak.
Ettermiddagen, den tragiske fredagen, var ikke omfang, gjerningsmann og antall ofre kjent. Ikke hvem som var rammet. Ikke hvem som sto bak. Sønnen og barnebarnet til to mangeårige sportsredaktører i TA, Eskil Pedersen, var AUF-leder og midt i dramaet på Utøya.
TA trykte Nordahl Griegs «Til ungdommen» på side to i lørdagsavisen.

I 2018 blir det kjent at TA har gått forbi Varden i opplag. Vi har plutselig 100 flere betalende abonnenter enn Varden.

2020-tallet

Pandemi rammer verden. Norge viser styrke i samhold og felles bekjempelse av den verdensomspennende helsekrisen. Våre ledere i Norge viser lederskap. Våre opposisjonspolitikere viser evne til samhold og samkjørt kamp mot felles fiende, et virus.
Høsten 2021 gjør venstresiden et svært godt valg – og får (antakelig) ny regjering ledet av Jonas Gahr Støre, om ikke noen tar for mye Møllers tran.

I 2021 har TA 23303 i opplag. Varden har 17144. Aldri, på 100 år, har TA stått sterkere i forhold til Varden.