«En hjemløs katts historie – fra stubbe til stue» er en barnebok som forteller om katten Kristoffer og hva som skjer med ham når han blir fanget inn av Redd Dyra.

– Den er en reise gjennom hele prosessen fra fangstgruppa rykker ut til katten får et nytt hjem, sier Tonje, som har selv vært fosterhjem for flere katter og har skrevet historien basert på hennes egne erfaringer. Boka på tjueseks sider er også full av illustrasjoner tegnet av Anne.

– Jeg har skrevet forsterhjemsbiten ut i fra hvordan jeg jobber. Men hvordan den prosessen var for akkurat denne katten, vet jeg ikke, sier Tonje. Katten Kristoffer var nemlig en virkelig katt som Redd Dyra fanget i en felle og bodde i fosterhjem for noen år siden, og som nå er blitt adoptert.

Hvordan forklare kastrering?

Tonje ønsket å skrive en historie som gir et innblikk i hvordan Redd Dyra går frem når de tar inn en ny katt. Fra Kristoffers perspektiv ser barna trinn for trinn hvordan en løs katt blir fanget, sosialisert, adoptert og kastrert. Og akkurat det siste punktet utgjorde et problem som både Tonje og Anne måtte gruble litt over.

– Det var en utfordring å skulle skrive om kastrering med barn som målgruppe. Hvordan skulle jeg forklare det på en barnevennlig måte, sier Tonje.

– Jeg tenkte også veldig på hvordan jeg skulle tegne det der for at en unge skal skjønne det, sier Anne og peker på en illustrasjon av et familietre av katter som utgjør Kristoffers potensielle etterkommere.

– En unge skjønner jo det at hvis en katt får fire unger, og alle de får fire unger hver, og alle de får fire unger hver, så blir det plutselig veldig mange katter.

Viser hvordan fosterhjem fungerer

Hun var tidligere fosterhjem for Stjerterom på Gvarv, men når det ble lagt ned, ble alle kattene overført til Redd Dyra. Fire år senere trives hun fortsatt godt med å være fosterhjem.

– Jeg har en kattunge nå, ca. fire måneder gammel. Den hadde frostskade på halen, haletippen var helt død og ramlet rett av. Katter tåler ikke de minusgradene vi har her på det kaldeste, sier Tonje.

Å være fosterhjem er mer enn bare å kose med kattunger. Tonjes hovedoppgave er å jobbe med katter som kommer fra alle mulig kår slik at de blir sosialiserte og vante med mennesker.

– Det tar fort mellom fire-fem timer om dagen. Så har jeg også litt sansen for de som ikke er helt sosiale og vil sitte på fanget når de først kommer inn. Jeg føler at man får et annet bånd med kattene når man må jobbe litt med dem, sier Tonje.

– Ikke alle katter responderer like godt på de samme metodene, for det er ikke noe fasitsvar. Da må jeg må prøve meg fram og vri hodet for å finne ut hvordan skal jeg få kontakt med den her.

Lære om dyrevelferd

Hensikten med boka er å få barn til å forstå hvorfor prosedyrer som kastrering og helsesjekk er nødvendige.

– Vi ville lære dem om dyrevelferd helt fra et tidlig stadium, sier Anne

– Hovedfokuset er hvilke punkter som er viktige å følge opp hos en katt i forhold til chip, vaksine og kastrering. Det er jo foreldre som i veldig stor grad må lese det her, og jeg tenker at dette er en hyggeligere måte å informere folk på enn å kjefte på dem. Vi vil heller vise litt hva som er konsekvensene hvis man ikke tar det ansvaret, sier Tonje.

Sendt utgaver landet rundt

Redd Dyra Telemark la ut et innlegg om boka mot slutten av januar, og Anne og Tonje har fått svært god respons.

– Vi hadde et opplag på hundre stykker, og vi solgte nesten halvparten de første to døgnene, sier Anne, som har vært hovedansvarlig for salg og distribusjon. Pengene de får inn går selvfølgelig til Redd Dyra. Gjennom Facebook har hun mottatt bestillinger fra langt utenfor Telemark.

– Jeg har sendt ut til hele landet egentlig, sier Anne.

Tonje og Anne har fortsatt noen bøker igjen på hus i Redd Dyra i Skien, der folk kan stikke innom både for å kjøpe bildeboka til barna sine og hilse på noen av kattene som bor der.

– Det har vært to stykker som ville kjøpe boka til å ha i barnehage og lese den for ungene. Så det var veldig hyggelig, da, sier Anne.