En av tre næringsdrivende har fortsatt ikke levert skattemeldingen for 2021, fristen for å levere er 31. mai.
– Det er positivt at så mange allerede har levert. Det er viktig at Skatteetaten får rett informasjon fra næringsdrivende slik at vi kan fastsette riktig skatt, sier Marta Johanne Gjengedal, divisjonsdirektør i Skatteetaten.
Papirmølle
Til sammen har i underkant av 400.000 næringsdrivende allerede levert skattemeldingen. Alle med enkeltpersonforetak fikk en ny skattemelding i 2022 og mange slipper nå unna en voldsom papirmølle.
– Ved innsending av skattemeldingen har næringsdrivende forholdt seg til opp mot 60 skjemaer med over 7000 felt og de har selv måttet ha oversikt og vite hva som gjelder for dem. Med den nye skattemeldingen forsvinner skjemaveldet, skjema for skjema, forteller Marta Johanne Gjengedal.
Dagbøter
Alle som har mottatt skattemeldingen for næringsdrivende må levere elektronisk innen fristen. Det gjelder selv om du ikke har endringer, ikke har hatt noen aktivitet i året som gikk eller om du har lagt ned virksomheten din. Det klargjør Skatteetaten i en pressemelding.
Fristen for å levere nærmer seg med stormskritt. Riset bak speilet er dagbøter på 611 kroner og taksameteret kan rulle til summen har nådd 12.230 kroner.
For de som ikke ser en mulighet til å bli ferdig i tide og frykter tvangsmulkt er det et triks som kan gi litt pusterom: Man kan søke om utsettelse innen midnatt den 31. mai – og da vil man automatisk få forlenget fristen med én måned.
Bruker skjønn
I 2021 fikk 51 000 enkeltpersonforetak og 104 000 selskaper utsatt leveringsfrist. I 2020 ble fristen automatisk utsatt for alle, på grunn av pandemien.
I 2021 måtte 28 000 enkeltpersonforetak og selskaper betale tvangsmulkt på grunn av manglende eller for sen levering av skattemeldingen.
Skatteetaten bruker skjønn til å fastsette inntekten når selskaper eller personer med enkeltpersonforetak ikke leverer skattemeldingen i tide. Det skjedde for 8 000 enkeltpersonforetak og 12 000 selskaper i fjor.