Gå til sidens hovedinnhold

- Hvem er det som kryper mest for islamister?

Artikkelen er over 1 år gammel

Jeg registrerte forleden dag hvor voldsomt redaktøren i Dagen, Vebjørn Selbekk, gikk ut mot regjeringen Solberg og deres håndtering av koranbrenningen i Kristiansand. Der ganske ytterliggående islam-hatere i SIAN har funnet ut at de vil fyre debatten opp litt. Ved å tenne på noen bøker. Regjeringen likte ikke dette og har tatt avstand fra bokbrenningen. Slik jeg tror de også hadde gjort om det var bibelen eller kanskje jødenes hellige skrifter som ble brent.

Og Selbekk, som aldri er sen når han skal belære folk om ytringsfriheten, kjører på i et innlegg i VG mot statsminister Solberg:

«Står med lua i hånda hos islamistene».

Han legger til:

«Et av verdens mest ufrie land vil belære oss om ytringsfrihet og blasfemi». Og han fortsetter: «Den norske regjeringen tasser for tiden rundt på filttøfler i den internasjonale samfunnsdebatten, livredd for å tråkke selv de mest undertrykkende regimer på deres nasjonale liktær. Det er tydeligvis et eneste mål som trumfer alle andre akkurat nå».

Og han gir seg ikke der:

«Det norske utenriksdepartementets respons da Pakistan i helgen kalte inn vår ambassadør i Islamabad på teppet, var da også av det nærmest selvutslettende slaget. Norges sendebud var instruert til å si at «norske myndigheter tar skarp avstand fra koranbrenningen».

Og han avslutter bredsiden sin slik:

«Jeg hadde i det lengste håpet at Høyre, Venstre, Frp og KrF (spesielt de tre sistnevnte, faktisk) ville latt Jonas Gahr Støre være alene om den typen kryping for islamistiske diktaturer. Han har jo en viss erfaring med den slags fra karikaturstriden».

Selbekk husker altså godt karikaturstriden. I alle fall deler av den. Fordi jeg synes det også hører med hvor Selbekk selv sto under den striden, etter at han hadde trykket disse karikaturene i tidsskriftet Magazinet: I NRK står denne tittelen 10. februar 2006:

«Redaktør Vebjørn Selbekk i Magazinet angret dypt trykkingen av Muhammed-karikaturene».

Det står videre:

«Selbekk sa han var lei seg for å ha krenket muslimers religiøse følelser da han den 10.januar publiserte en faksimile av de danske tegningene fra Jyllands-Posten».

Han sto på en pressekonferanse sammen med lederen i Islamsk Råd i Norge, Mohammed Hamdan og utdypet:

«Jeg beklager dypt at dere som muslimer har fått deres religiøse følelser såret gjennom det vi har gjort. Det var ikke min hensikt å såre noen».

Men han hadde også skryt å dele ut:

«Han berømmet norske muslimer for måten de har taklet denne situasjonen på.- De har gjort det på en verdig og tilbakeholdende måte som de fortjener respekt og honnør for».

I NRKs sak står det videre:

«Lederen for Islamsk råd i Norge, Mohammad Hamdan, sa på sin side på pressekonferansen at Selbekk har fått hans beskyttelse. - Vår profet Mohammed sier at alle personer kan gjøre en feil, men den beste person er den som angrer, sa Hamdan».

Selbekk har hoppet fra mange posisjoner i saker om ytringsfrihet og blasfemi. Han var sterkt for blasfemilovgivningen da han tok utgangspunkt i at den beskyttet kristne. Så snudde han og var imot, da han skjønte at den også beskyttet andre troendes religiøse følelser og symboler. Så beklaget han dypt det han hadde gjort i Magazinet. Da mente noen at han «ble kastet til ulvene» av regjeringen Stoltenberg. Men de sitatene over her er Selbekks sine, ikke noen andres. Og nå angriper han regjeringen, som selvfølgelig er for ytringsfrihet, men det betyr ikke at de er for alle ytringer som kommer inn under ytringsfriheten. Det er en viktig nyanse.

Og Selbekk?

Tja, Gud vet hva han egentlig mener i dag.

Eller i morgen.