En av de store er borte

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Bjørn Honerød er gått ut av tiden.

DEL

Da nyheten om at Bjørn Honerød, som var 77 år, var gått bort, ble kjent i pressekretser lørdag, var det med vantro og sorg nyheten ble mottatt. Ikke minst fordi Bjørn for ikke lenge siden var aktivt med og drøftet pressespørsmål sammen med andre presseveteraner.

Bjørn Honerød var en av de store.

Både i kraft av sin uredde journalistikk, sine markante meninger og sitt brennende engasjement, var han en av dem som ikke bare refererte samfunnsutviklingen, han hadde også ambisjoner og evne til å styre premissene for debatten.

Det var alltid en fest å snakke med Bjørn.

Med utallige anekdoter, muntre betraktninger og en lett ertende måte å kommunisere på var det alltid noe for en yngre kollega å hente når Bjørn var i nærheten.

Han hadde møtt alle de store samfunnstoppene og de respekterte ham med et islett av frykt. Bjørn Honerød gikk rett på.

En gang såpass rett på at selveste Håkon Lie æresskjelte han i direktesending på NRK. Den gamle Ap-høvdingen var slett ikke vant med såpass pågående journalistikk, og spesielt ikke fra en som var født inn i en Ap-familie som Bjørn. Hans far, Andreas Honerød, fra Andebu i Vestfold hadde både møtt på Stortinget for Ap og var sentral i lokalpolitikken i Vestfold, og Bjørn Honerøds pågående stil fikk ikke Lie til å stemme med hans bakgrunn.

Både som leder og journalist i NRK ble Bjørn omdiskutert. Men alltid respektert.

I 1965 kom Bjørn Honerød til TA og ble siden hentet til mange toppjobber i NRK.

Etter han ble pensjonist var vi i TA så heldig å få nytte og glede av Bjørns skarpe penn nok en gang, da vi kom ut med søndagsavis en periode for omtrent ti år siden. Da bidro Bjørn med sylskarpe analyser og muntre betraktninger på side tre i TA.

Munter er forresten et stikkord for mannen som nå har gått bort. Og han spøkte mange ganger i godt lag med at om han skulle skrive sine memoarer skulle de hete "Det lille jeg husker" med referanse til det forholdsvis frodige livet som journalister innimellom levde for 30-40 år siden.

Nå er han borte, men det er ikke lite vi husker fra hans lange arbeidsdag i pressen.

Hvil i fred Bjørn.

Artikkeltags