I løpet av de neste dagene skal 18.000 tonn mineralgjødsel sendes til Tanzania og Kenya fra Yara i Porsgrunn. I slutten av juli lastes enda en doning med 22.000 tonn. Dette er en gave fra Norge til Afrika, som et tiltak for å hindre en eventuell sultkatastrofe. Utviklingsminister, Dag-Inge Ulstein, har besøkt Yara og sier at denne gaven kan tredoble maisavlingene til bøndene.

– De har lenge slitt med avlinger i Afrika både på grunn av flom, tørke og gresshoppesvermer. Alle landeplagene har kommet på samme tid. Det var allerede alvorlig før pandemien kom, men nå kan 300.000 mennesker dø hver tredje måned, sier Dag-Inge Ulstein til TA.

På grunn av Yara sitt initiativ til å sende mineralgjødsel til en verdi av 250 millioner kroner, vil det kunne redde mange mennesker.

– Mange har bare blitt enda fattigere. Med denne bistanden er det mulig for bønder i Afrika å tredoble maisavlingene, og det gjør det mulig å brødfø en million mennesker i et helt år. Vi ser hvor viktig rolle industrien fortsatt har, sier Ulstein.

– Vi har en viktig samfunnsoppgave. Da vi så at vi raskt kom til stabil drift etter Covid-19 brøt ut, begynte vi å tenke på hva vi kunne gjøre for andre og hva som skule til for å hjelpe, avslutter konsernsjef i Yara International til TA.

250.000 bønder

Leder for skipningsavdelingen, Jorid Bøe, er stolt av Yara og mener private initiativer er viktig.

– Det å få lov til å bidra med det vi kan er utrolig fint. Akkurat denne lasta er jeg veldig stolt av. Alt vi sender avgårde er produsert her på Herøya, og om få dager seiler båten Bonette med første last. 250 000 småbrukere i Afrika vil dermed motta mineralgjødsel, sier Jorid Bøe.

Øystein Botillen i Yara forteller at det har vært en omfattende logistikkprosess hvor de har jobbet mye med sikkerhet, slik at lasten havner der den skal. Som en del av sikkerhetstiltakene, har de opprettet en digital plattform som skal gjøre det enklere å blant annet kommunisere med ulike aktører i Afrika.

– Vi har et tett samarbeid med organisasjoner. De har et stort nettverk av bønder, og forsikrer oss om at de er genuint interesserte. Vi vil ha maks verdi ut av dette, så vi har en solid kontroll.

– Det blir sendt 800.000 sekker, som alle har en unik QR-kode. Hver og enkelt må derfor ha en pin-kode for å få sekken. Dette gjør at Yara og samarbeidspartnere kan følge sekken helt ut, sier Botillen.

Ulstein mener jobben Yara har gjort i henhold til sikkerhet er god.

– Her har Yara vært veldig proffe, sier Dag-Inge Ulstein.