Årets sesong ble aldri ferdigspilt, og bekreftelsen har kommet fra Norges håndballforbund. Skades herrelag kan gjøre seg klar for en historisk sesong i 3. divisjon. Det ble gjort med en utregningsfaktor basert på antall kamper og sannsynlighetsberegning. Det er her koronaviruset kommer inn.

– Koronaviruset gjorde bare opprykket lettere. Det gjorde at vi slapp å bruke ekstra krefter, for opprykk hadde det blitt uansett, meddeler Christian Lia, som er en av spillerne på laget.

– Ikke en bismak

Guruen, eller kanskje bedre kjent som Svein Ove Kåsa, mener også at det ville blitt et opprykk uansett.

– Det er ikke med en bismak, nå får vi samlet krefter for å lade opp til 3. divisjon, sier han.

For der har aldri Skade spilt før, eller det vil si, det kan ikke Svein Ove Kåsa huske at de har gjort. Da er det vel neppe noen andre som kan arrestere ham på det.

– Vi var i 4. divisjon før jeg gikk til Herkules og eliteserien i 1999, sier spilleren som har lagt opp x antall ganger de siste årene. Men han klarer ikke å gi seg. Det gjør heller ikke Håvard Fredly, eller Guden, som er hans kallenavn.

Guruen fyller 46 år og Guden blir 52 år, og de hadde tenkt å gi seg nå. Derfor var tanken å gå inn på sponsorsida.

– Summen er hemmelig, men sluttresultat ble sånn, sier Guruen og holder opp shortsen.

– Vi gjorde en god avtale med Intersport i Bø, da vet du, som ikke var vanskelige å be, sier han og ler.

Ble ikke avskjedsgave

Det var tenkt som en hyggelig avskjedsgave, men slik ble det ikke.

– Vi er sjette og sjuende far i huset, de andre spillerne på laget er mellom 16 og 22 år. Vi blir bare kalt the grand old boys, og ingen andre på laget visste om dette før draktsettet kom, forteller han om sponsingen på shortsene.

Det er også mye rutine i kampledelsen på benken.

– Halvor Lars Langkås er åttende far i huset. Han har vært med på x antall kamper, han er 65 år og manageren på benken. Han synes det er veldig moro.

Kunne vært slutt

Det er litt paradoksalt når det fort kunne ha vært slutt for herrehåndballen i kanalbygda.

– Det startet med at vi egentlig ikke hadde noe lag, og vi var for få. Men dersom tre av spillerne som studerer i Kristiansand kunne forplikte seg til å spille, kunne vi få det til. Men vi måtte bytte masse kamper til helgen for å få det til, forteller Kåsa.

Dermed har det blitt treningssamling på fredag og kamp i helgen. Det har funket bra.

– Det må vi si, det har bare blitt ett tap, konstaterer guruen.

Nå blir det 3. divisjon, sjøl om det ikke var den opprinnelige tanken.

– Vi hadde en samling om dette, vi var innstilt på å vegre oss mot opprykk, du kan gjøre det. Men det ble et nytt møte da vi skjønte at det bli et opprykk. Da var det stemning for det under forutsetning at vi klarer minimum en trening i uka og kamp. Det var en skepsis til lenger reiser, men det er ikke sikkert at det er så voldsomt mye mer enn i 4. divisjon.

Men det blir garantert tøffere for ungguttene og de to gamle.

– Det kommer til å handle om å overleve. Det er stort sett unggutter med to unntak. Men det er flere som kan spille håndball, og som holder nivået i 3. divisjon, mener han.

Håndball er enkelt

Før var Svein Ove Kåsa flittig på scoringslista, men ikke så mye nå.

– Det var nok mer før, nå er jeg mer plasseringsdyktig. Nå lar jeg ballen gjøre jobben. Det gjelder i høyeste grad også Guden.

For håndball er enkelt ifølge Guruen, som har fem bud han lærer bort til de yngre på laget.

– Du skal kaste ballen i brysthøyde, du skal ta imot ballen med tomler bak, spill nærmeste mann, skyt innenfor stengene hvis du prøver å score, alt dette gjør håndball enkelt. Hvis alt dette går skeis, spill på meg, sier han og ler høyt.

Det siste punktet er påfallende likt budskapet til Svein Arne Rosland på Odds c-lag.

– Spill på meg gutter, det er bra fotball.

Har det moro

Humoren lever også godt blant håndballgutta.

– Vi har hatt det moro når vi samles. Håndball skal være sånn, sier han.

Med aldersbestemt håndball før kampene har det også blitt folksomt på hjemmekampene.

– Det har vært en veldig god atmosfære i Lundehallen med mellom 100 og 150 tilskuere på hver kamp. Det har blitt et veldig bra samlingspunkt i Lunde. Det har også overrasket motstanderlagene. De er ikke vant til å så mange tilskuere på kampene. Det er ikke flust med folk på kamper, sier han.