Det nærmer seg slutten av rettssaken mot “supersvindleren”, den 35 år gamle mannen som står tiltalt for bedragerier, hvitvasking og underslag på totalt mellom 15 og 20 millioner kroner.

Det har skjedd mye underveis i rettssaken, veldig mye. Supersvindleren har selv fortalt. Påtalemyndigheten har lagt fram sin sak. Flere fornærmede har fortalt hvordan de har blitt lurt.

TAs krimekspert Elisabeth Løsnæs har fulgt rettssaken tett, og har levert en rekke saker om det oppsiktsvekkende sakskomplekset. Her er et lite utvalg:

Orket ikke vitne mot ektemannen

Forrige uke var det meningen at (den nå fraseparerte) konen til supersvindleren skulle vitne, ettersom 35-åringen skal ha benyttet hennes id til å svindle til seg mange av millionene. Men hun orket ikke. Påkjenningen har vært for stor.

Podkasten TA Dokumentar har i første episode av "supersvindleren" intervjuet 35-åringen i varetekt i Skien fengsel. Da fortalte han at han nylig hadde blitt fortalt av rettspsykiaterne at han har 55 i IQ. Dette ble et hett tema i retten. For dette viser seg ikke å stemme. Igjen har supersvindleren løyet, trolig for å prøve å unngå straff. En IQ på 55 tilsvarer nemlig å være psykisk utviklingshemmet.

To rettspsykiatere har fulgt rettssaken tett. De innrømmet at de har latt seg lure til å tro at 35-åringen hadde en IQ på 61, men etter å ha studert ham nærmere konkluderte de etter hvert med at han har en helt annen diagnose. De mener han har dyssosial personlighetsforstyrrelse, folkelig kalt at han er en psykopat.

I andre episode av TA Dokumentars "supersvindleren" forteller krimjournalist Elisabeth Løsnæs inngående om rettssaken og hennes inntrykk av 35-åringen.

Lytt der du hører podkast, eller klikk her:

Har du ikke hørt første episode enda? Da burde du starte med denne: