Gå til sidens hovedinnhold

Her har ungene fått leve seg inn i vikingtiden

MIDT-TELEMARK: Denne uka har Guvihaug vikinglag invitert barn i Midt-Telemark kommune til Guvihaug. Her har de fått være med på en rekke aktiviteter, noe som virkelig har falt i smak blant ungene.

Siden mandag har i underkant av 20 barn fra ti år og oppover fra Midt-Telemark deltatt på Viking-veka på Guvihaug. Sommerskolen arrangeres av Frivillighetssentralen i Sauherad og Midt-Telemark kommune, med Guvihaug vikinglag. Dette er det første året Viking-veka er en del av sommerskole-tilbudet i Midt-Telemark.

– Jeg tror dette er starten av en ny tradisjon, sier Hans Christian Tjønnås, medlem i Guvihaug Vikinglag.

Aktiviteter

I løpet av uka har barna fått prøve seg på en rekke forskjellige aktiviteter.

– I dag har vi fektet med sverd og skal ha sverdkamp. Vi har vært i åkeren og høsta grønnsaker som vi har brukt i matlaging, og vært ute i robåten for å prøve å finne Amerika. Det er jo viktig å sette fantasien i sving, forteller Tjønnås.

I tillegg har ungene fått prøve seg i smia, laget kull og kvernet mel, skutt med pil og bue og fiska i elva.

– Det er en god blanding av aktiviteter her. De som har litt ekstra energi kan også være med ut og hogge trær. Fra onsdag til torsdag er det overnatting i telt, sier Tjønnås.

Gjennom sommerskoleuka ligger fokuset på å lære gjennom å erfare og oppleve.

– Dette er en skole, men ikke med lærer, elever og foredrag. Her handler det om å opplevelsene og erfaringene, og å erfare hvordan vikingtida var, sier Per Øyvind Gulliksen.

For arrangørene har det vært viktig å lage en sosial sommerskole-uke for barna, uten et press på å konkurrere og prestere.

– Vi har masse forskjellige aktiviteter, men det er også rom for å trekke seg tilbake og slappe av i hengekøyene vi har med. Dette er noe litt annet enn på de andre sommerskolene og det er mulighet for litt mer fri lek. De som vil kan gå all inn i de forskjellige aktivitetene, sier daglig leder i Sauherad Frivillighetssentral, Marianne Bothner Kanstad.

– Legger igjen kresenheten

Lederne er klare på at sommerskolen på Guvihaug skal være en plass for alle, med et bredt tilbud av aktiviteter, og et sted for å utfolde seg.

– Vi ser at de trives. De gleder seg hver morgen, og vil ikke reise når foreldrene kommer for å hente dem, forteller Tjønnås.

Også tidligere har det vært arrangementer for barn i Midt-Telemark på Guvihaug.

– Det er helt glimrende at lokale barn er på aktiviteter her. Vi ser at foreldrene også tar med seg barna nedom her og koser seg, legger Tjønnås til.

Flere av barna har vært på Guvihaug tidligere, men sommerskolen byr også på nye opplevelser. Bothner Kanstad synes det er gøy å se hvordan kresenheten legges vekk når ungene kommer til Guvihaug.

– Ungene har vært med å høstet grønnsakene til grønnsaksuppa som vi har servert og det går ned på høykant. Det er ingen som har sittet og pirka i maten og sagt at de ikke liker det. Også den grilla fisken som ungene selv fisket gikk fort unna, forteller hun.