Hun har vært kunstner hele livet, nå er hun tilbake på Ulefoss. Der hun vokste opp og hadde sin barndom. Det preger de fargesterke og vakre bildene som henger på veggene.
Første gang
Det er første gang noen har brukt denne bygningen som er et vedskjul, til et utstillingslokale.
– Det har ikke skjedd før, men jeg tror det kan bli en tradisjon. Det er et kjempekult rom å stille ut i, sier hun.
Med det kan vedhuset i Lunde få en konkurranse. Som TA-leserne kjenner til er vedhuset/annekset i Lunde kjent som Horg kulturhus.
– Vedskjul er tingen, sier hun med et smil.
Det er ingen tvil om at det gjør seg som utstillingslokale, på denne fine sommerdagen kommer sollyset inn og deler sine farger med verkene.
– Det er et så levende rom, og med sollyset som kommer inn, ble det veldig fint.
Det er en historie bak dette lokalet.
– Det var Jonny Andvik som tipset meg. Jeg møtte ham tilfeldigvis i Bø, og han sa at jeg burde stille ut på Øvre verket. Jeg vet forresten om et veldig kult rom, sa han til meg.
Høye brøytekanter
Kontrastene er store til første gang hun så vedskjulet.
– Jeg spurte om å få komme og se. Da var det høye brøytekanter og det var vinter, og det var stappfullt her med en pram og bowlingutstyr fra den gamle kafeen. Men det er så fint.
Det er stiftelsen Nome kulturhistoriske bygg som eier vedskjulet, og styreleder Ole Moen er godt fornøyd med at det blir tatt i bruk.
– Det var mange som ville ha bygget fjernet for lengst, men vi har satt det i stand på dugnad. Det har blitt veldig bra. Det er et bra hus, konkluderer han.
Reiten tror at det kan ble et bygg som blir i permanent bruk.
– Det aner meg at det kan bli et sommergalleri. Det er hyggelig at det skjer noe i Bryggeveien, sier hun.
1. juli blir det storstilt åpning, og det er ikke hvem som helst som har takket ja til å være med, men selveste Carl Diderik Cappelen.
– Med den historien han representerer, det blir stas. Det blir også en konsert, rett og slett en helaften, konkluderer hun.
Inspirert av stedet
Kunstneren legger ikke skjul på at hun er inspirert av sin barndom på Ulefoss, og sommerferiene på hytta på Hvaler.
– Foreldrene mine flyttet hit, omtrent da jeg skulle begynne på skolen. Det var et fint sted å vokse opp. Pappa jobbet på Dagsrud i mange år, og mamma startet butikk.
Men selv om det var fint her, reiste hun raskt av gårde.
– Jeg ville fort herfra da jeg var 18. Men jeg trodde aldri at jeg skulle flytte tilbake igjen, det gjorde jeg imidlertid for to år siden.
Etter Skien videregående skole startet hun på Einar Granums kunstfagskole, før hun endte opp på Kunstakademiet i Bergen.
Hun har etter hvert blitt en veldig erfaren kunstner. Denne er hennes 15 seperatutstilling.
– Det har blitt et helt kunstnerliv, godt og langt.
Livsreisen gjenspeiler seg i kunsten.
– Både av oppveksten her og på Hvaler med sjø og hav, kontra innland med tjern og vannliljer. Bildene mine er symbolladet og har gjenkjennelige elementer i noe folk kaller et drømmeaktig univers. Jeg liker ikke den betegnelsen, mer et paradis på jord med sammenvevde elementer fra jordelivet, ofte med ingredienser fra og utenfor kroppen med nervetråder innvendig og løvverk ute i et helhetlig univers.
Utstillingen som har fått navnet «elementer» er en hyllest til nærheten til naturens gleder, sanselighet, kraft, ressurser og helligdom fra hennes oppvekst til et etablert, hengivent kunstnerskap hvor hun har vendt tilbake til røttene.
14 ferske malerier henger i vedskjulet i en salgsutstilling som varer til 24. juli.