Gå til sidens hovedinnhold

- Her gjorde Elizabeth sin største tabbe på 67 år som dronning

Artikkelen er over 1 år gammel

Da var ‘an her igjen. Robinson Crusoes gode venn, Fredag. Dagen er her som en liten førjulsgave til store og små. Vi er kommet til årets 340. dag og vi har 25 dager igjen av det herrens år 2019.

Neste år er det alvor. 20-20 er nesten som som Boutros Boutros. Jeg registrerte med interesse at president Donald Trump ble snurt i London fordi noen av de andre statslederne skøyet litt om ham. Han antydet også at den canadiske statsminister Trudeau var falsk og ufin. I så fall bør man høre nøye etter, for Trump er jo verdensledende på akkurat det området.

I dag har altså Nikolai og Nikolas navnedag. Først og fremst er navnedagen en gest mot en tyrker. Eller, ikke akkurat altså, men den hellige biskop Nikolaus av Myra – som senere ble helgen og Sankt Nikolas, og ble til Santa Claus og dermed julenissen, og det er opprinnelsen til navnedagen. Og Myra er ikke (bare) ved oppkjørselen til Gulset. Det er også i Tyrkia, ikke langt fra steder som Bodrum og Marmaris, som mange nordmenn kjenner godt. Så om du skal få full fyr i teltet igjen, så kan du jo antyde at julenissen var av muslimsk herkomst. Hvilket ikke er riktig. Men det blir sikkert debatt av det uansett.

Derimot er det, på dagen, 98 år siden Irland ble uavhengig av Storbritannia. En stor dag for den grønne øyen. Og for Guinness. Ølet som de brygger i Dublin. Mange husker da dronning Elizabeth (93) var på forsoningsreise til Irland for få år siden. Hun har vært dronning i ufattelige 67 år men dette var hennes største tabbe, mener jeg. Hun ble vist rundt på en pub ved bryggeriet som lager det verdensberømte ølet. Og takket nei til å smake. Selv om jeg ikke er monarkist, så irriterer det meg utrolig mye at hun ikke benyttet sjansen til å ta en munnfull og utbryte: «Oh my God, that's tasty», og hundrevis av år med motsetninger mellom irer og engelskmenn hadde forsvunnet like fort som en pint på puben en varm sommerdag.

Og siden vi skal være litt europeiske i dag så hører det også med at det på dagen, i 1978, var folkeavstemning i Spania om de skulle innføre en demokratisk grunnlov. Og etablere et parlamentarisk monarki, ikke så ulikt Norge. Svaret ble ja og Spania har vært et, ganske godt, demokrati, siden. Etter å ha blitt styrt av fascisten Franco fra 1936 til han døde i 1975. Forresten hører det med til historien at Franco egentlig het, hold deg fast, Francisco Paulino Hermenegildo Teódulo Franco y Bahamonde Salgado Pardo og tittelen hans var Caudillo de España, por la gracia de Dios som betyr det beskjedne, «Spanias fører, av Guds nåde». Sikkert noe for Trump også.

Jeg synes det er på sin plass med en julevits. Eller tradisjonsvits, som det muligens kalles i Seljord. Denne er i alle fall såpass gammel at den går inn under begge begrepene:

– Julenissen kommer bare en gang i året.

– Jeg er glad jeg ikke er julenissen.

Solen stiger lavere opp over horisonten for hver dag. Mørket strekker seg i begge ender. Men lyset skal igjen vinne, når vi bare får et par uker til på oss. Inntil det så kan jo du lyse opp tilværelsen med å være glad, være morsom og være snill. Signe stunda, lys over landet og l’chaim (skål for livet på hebraisk). Nå er fredagen åpnet.