Mandag feiret over 100 ansatte og elever på Sagavoll Folkehøgskole påske, julaften og 17. mai samtidig.
Norgesskolen er et program arrangert av Norge-Amerika Foreningen. De har som mål å lære elever alder 9–19 med norsk bakgrunn om hvordan det er å bo i Norge.
Det vil si, elever som har enten besteforeldre, foreldre, eller annen familie som er norsk, men som ikke bor i Norge utgjør den største bulken av elevene på skolen. Men man må ikke ha norsk bakgrunn for å komme på skolen – alle sammen får lov til å melde seg på hvis det er plass.
91 elever er samlet på skolen i perioden 17.–30. juli. Det er elever fra 23 forskjellige land, inkludert Guatemala, Kina og Syria.
Vurderer statsborgerskap
Maximilian Roscher (17) er blant de 91 som er på Norgesskolen i år. Han kommer fra Tyskland.
– Det er farfaren min som var norsk, og flyttet til Tyskland.
– Jeg var her i fjor også, det er kult å møte folk fra samme bakgrunn som meg. Jeg får kontakt med en annen del av identiteten min, som er mer en bare tysk.
Selv om det er mye å gjøre på Sagavoll, liker Roscher best å bare henge og prate med vennene sine.
– Jeg kjenner mange av de som var her i fjor også, men det er mange nye som jeg har blitt venner med. Det er koselig å bare prate sammen med de.
– Det er litt spesielt, fordi du får møte folk som er i samme situasjon som deg, det at de er halvt eller kvart norske eller hva enn det skulle være.
Roscher forklarer videre at han fant ut om skolen etter foreldrene foreslo det til han.
– Det var faren min som sa jeg burde prøve det. Jeg er glad for at han gjorde det, det er veldig fint her. om sommeren, men det blir skikkelig mørkt om høsten og vinteren, ler han.
En vanlig dag for Roscher og resten av elevene kan egentlig sammenlignes med en vanlig skoledag. Dagene starter alltid med en frokost og en morgensamling. Så kommer «skoletimene», fulgt av lunsj og så flere timer. Selv om det kan høres ut som mye arbeid for en sommerleir, er det mer enn nok fritid, ifølge Roscher.
Roscher avslutter med at han vurderer å få skaffet seg norsk statsborgerskap og komme tilbake igjen senere.
– Selv om været kunne vært bedre her, flirer han.
Rett etter vi får pratet med Maximilian, kommer 17. mai-toget utenfor bygningen.
– Veldig «chill»
I salen spiller korpset av elever den norske nasjonalsangen. Når innspillingen er ferdig, sier dirigenten at de bare hadde 30 minutter til å øve til konserten.
Etter det kom talene. Blant elevene som hadde skrevet en tale, var Hilda Jaegersen (16) fra New Jersey, USA. Hun også er veldig glad for at hun kunne komme til Norgesskolen enda en gang.
– Det er jo mindre folk her i hele landet enn der jeg kommer fra, sier hun.
– Selv om jeg egentlig ikke er så veldig glad i skog og fjell, så er det veldig «chill» her, liksom.
Jaegersen har altså vært på Norgesskolen fem ganger før, første gang i 2015.
– Man finner på så mye, lærer så mye, møter så mange nye – det er hele pakka, liksom, sier hun entusiastisk.
– Jøss, er det noe du ikke liker?
– Ja, kvikk lunsj.
Proff opplegg
Både styreleder Peder Løvenskiold og daglig leder Kristine Dehli er på skolen da TA er innom. Det er på plass sammen med alle lærerne.
– Vi vil jo lære alle elevene om norske tradisjoner. Det er derfor vi har så mye på en gang – vi må rekke alt!
Dehli har til og med egen bunad på til dagen.
Det er noe humoristisk i å ha påskefrokost, 17. mai tog og julemiddag på samme dag. Det er til og med en egen fane til toget.
Løvenskiold holder også en 17. mai-tale. Selv om nesten alle elevene er fra utlandet, foregår alle talene på norsk. Dette er på grunn av «språkbad» metoden som skolen tar i bruk. Lærer Cecilie Wergeland er veldig glad i læringsmetoden.
– Måten det fungerer på, er at all kommunikasjon foregår på norsk. Vi bruker mye bilder og kroppsspråk, men uttaler oss bare på norsk. Hvis det er noe som må oversettes, er det medelevene som oversetter for de. Da lærer de språket både veldig mye fortere, men også mye mer naturlig måte.
Wergeland er også veldig glad i å bruke sommeren på å være lærer hos Norgesskolen.
– Det er noe nytt, og det er veldig gøy – jeg elsker å jobbe her. Jeg er lærer for voksne, så det å jobbe med barn er noe helt nytt.
Løvenskiold understreker også hvor viktig språkbad metoden er for skolen.
– Det er litt morsomt hvordan vi nesten har klart å få hele verden samlet i Gvarv. Da er det viktig at alle sammen får en forståelse, ikke bare for norsk språk, men også hva Norge er.