For én uke siden intervjuet TA førsteamanuensis i mikrobiologi og smittevern ved Universitetet i Sørøst-Norge, Jörn Klein. Vi spurte ham om hva folk burde gjøre for å unngå smitte av koronaviruset. Samt hvordan man selv kan bidra til å hindre spredningen av viruset.
Intervjuet ble gjort like før regjeringen iverksatte sine mange og svært inngripende tiltak.
I lys av den siste tids hendelser har TA nå bedt den lokale eksperten på hygiene og smittevern svare på ytterligere spørsmål – og gi konkrete råd og tips til hvordan folk bør opptre i denne uhyre spesielle situasjonen.
Starte med ritualer
– Hvorfor er dette viruset så smittsomt?
– Vi rører alle nesen, øynene og munnen ofte. Viruset overføres via slim og overlever lenge på overflatene. I tillegg kan en infisert person fordele smitte gjennom å hoste eller nyse ut i luften, svarer Klein.
– Hvor ofte bør man vaske hendene nå?
– Her burde vi starte med ritualer. Hver gang du har vært utenfor huset – på steder hvor også andre personer har tilgang, for eksempel i butikkene – vask hendene. Gjerne med antibac eller lignende produkter, forutsatt at hendene ikke er synlig forurenset. Ellers bør du vaske deg hver gang du har vært i kontakt med ting som også blir brukt av andre.
Antibac versus såpe
– Hvilke flater bør man helst rengjøre hjemme?
– Du bør rengjøre alle flater som blir berørt av personer som ikke tilhører husholdningen.
– Hva er det mest effektive vaskemiddelet mot viruset?
– Det har vært en del artikler i forskjellige aviser om at såpe er best – og det kan være riktig fra et rent kjemisk perspektiv. Men innen smittevern er en viktig faktor også hvor lett det er å gjennomføre, og her er antibac eller lignende produkter langt enklere i bruk og tilgjengelighet. Ut over det så «tørker» såpe ut huden. Det vil si at det oppstår rifter i huden etter langvarig bruk, og her kan mikrobene gjemme seg. Noen føler at det brenner på huden når de bruker antibac eller lignende produkter, men det er kun fordi huden allerede er skadet.
– Hva med klesvask?
– Vanlig vask holder for klær.
Seiglivet virus
– Hvor lenge lever viruset på overflater?
– Vi har ikke noe validerte studier fra koronavirus SARS-COV-2, men det har vi fra andre koronavirus. SARS koronavirus fra 2004 overlever i en til to dager på stål, fem dager på papir og opptil ni dager på plastikk.
– Det er stadig flere butikker og restauranter som nå tilbyr hjemmelevering nå. Er det trygt?
– For folk som er i risikogruppen, er det en god måte å unngå smitte på.
Smitte fra hund og katt
– Det er mange turgåere å se nå – har du noe råd til dem?
– Nyt våren og hold kroppen frisk. Dette er bra, men hold avstand til mennesker utenfor egen husholdning.
– Kan hunder og katter smitte?
– Nei, det er ikke kjent og lite sannsynlig at hund og katt overfører COVID-19. Ta med deg hunden og gå en tur i skogen. Det styrker immunforsvaret og holder deg i form.
Her vil TA presisere at COVID-19 altså er en luftveisinfeksjon som er forårsaket av koronaviruset SARS-CoV-2.
Med maske i butikken
– I går så jeg en person gå rundt med støvmaske i butikken. Hjelper det?
– Hvis vedkommende er syk, er dette et bra tiltak, men det hjelper ikke til å beskytte seg mot smitte. Vi berører oss 24–25 ganger per time i ansiktet, og da overfører vi viruset direkte til slimhinnen.
– Kan friske barn leke sammen?
– Nei det vil jeg ikke anbefale. Barn kan overføre COVID-19 uten å vise noen sykdomstegn. Lek heller med søsken eller med andre barn på nett. Det er viktig for å beskytte folk i risikogruppen – og dette kan være din bestemor.
Sol og virussommer
– Det går mot vår, sommer og varmere vær – har det noe effekt på viruset?
– Nei, mest sannsynlig ikke. Selve om sollys ødelegger viruset, smitter det så raskt at det vil ha liten effekt
– Kan man bli smittet flere ganger, eller blir man immun etter å ha vært syk?
– Det har vært noen enkelttilfeller, hvor det snakkes om at folk har blitt smittet to ganger. Men dette er lite sannsynlig. Det er høyere sannsynlighet for at vedkommende aldri har blitt virkelig frisk. Angående immunitet kan vi anta at folk flest blir immune etter å ha gjennomgått sykdom.
Beskytte andre
– Er det andre råd og tips du vil gi?
– Det er ingen grunn til panikk eller å kjøpe mer dopapir, bortsett fra hvis du har omgangssyke. Nei, helt seriøst- dette viruset er veldig alvorlig for folk i risikogruppene. Det er hver enkelt sitt ansvar å beskytte disse menneskene. Ta COVID-19 på alvor og respekter at vi alle har en plikt til å bidra.