(Nettavisen) Prisen på flere tusen varer på Vinmonopolet endres fra nyttår. De fleste varene forblir tilnærmet uendret, men på noen varer vil du merke forskjellen.

Vinmonopolet har totalt cirka 23.000 varer i sortimentet. Av disse tilhører 1500 - 2000 basisutvalget som føres i et vanlig bypol.

Rødvinen Nervi Gattinara Vigna Molsino er den som øker mest i pris i basisutvalget. Den hopper fra 400 kroner til 949,90 kroner i pris. Champagnen Diane De Chappotin Réserve Brut øker fra 234,50 kroner til 365,20 kroner.

6000 kroner opp

I kroner finner vi de største prisøkningene i bestillingsutvalget og tilleggsutvalget. Konjakker fra Hardy øker med flere tusen kroner. Hardy Noces d´Albatre, økte med 6000 kroner ved nyttår - fra 11.500 til 17.500 kroner.

Pressesjef Jens Nordahl i Vinmonopolet forteller at Vinmonopolet justerer prisene 1. januar, 1. mai og 1. september.

NORDAHL: Pressesjef Jens Nordahl i Vinmonopolet.

(Vinmonopolet)

- Prisendringene skyldes ulike markedsmekanismer. Det kan for eksempel være at det har vært mindre produksjon og dermed blir tilbudet mindre i forhold til etterspørselen, sier Nordahl.

Sjekk listene

Han poengterer at Vinmonopolet har et et påslag på 12,7 prosent i gjennomsnitt, og at prisendringene først og fremst skyldes lavere eller høyere innkjøpspris fra grosistene. I tillegg kommer altså norske avgifter.

Den norske alkoholpolitikken gjør at varer som er dyre i utlandet, ofte er relativt billig i Norge, mens varer med høy alkoholprosent blir relativt dyrere i Norge.

Nederst i saken kan du finne den totale prislisten med prisendringer fra Vinmonopolet. Nettavisen har hentet ut 10 på topp i ulike kategorier nedenfor.

PS: Vinmonopolets dyreste produkt: Henrik Ibsen No.1 Grande Champagne, får en prisøkning med 5,20 kroner og koster nå 39.154,10 kroner.

 

DE STØRSTE PRISHOPPENE I KRONER: Her er listen over de ti varene i Vinmonopolets sortiment totalt, som økte mest i pris i kroner. Ingen av varene er i Vinmonopolets basisutvalg.

PRISØKNING BLANT VANLIGE VARER: Her er de varene i basisutvalget som økte mest i pris fra nyttår. Vi tok med alle varer på bunnen av lista som hadde lik prisendring (50 kroner).

STØRST PRISREDUKSJON I BLANT VANLIGE VARER: Her er listen over de ti varene som ble redusert mest i pris i kroner fra nyttår.

STØRST PRISREDUKSJON TOTALT: Her er de 10 varene i Vinmonopolets utvalg totalt, som reduseres mest i pris. Ingen av varene er i Vinmonopolets basisutvalg.