Gå til sidens hovedinnhold

– Her er det alltid behov for folk

Artikkelen er over 1 år gammel

SKIEN: I Skien og Porsgrunn Røde Kors står til sammen rundt 80 personer på tilkallingsliste dersom det skulle skje noe, men det er plass til flere. – Her er det alltid behov for folk!

Enten det er leteaksjoner, redningsaksjoner eller vanlige sanitetsvakter er Røde Kors på plass. Som oftest er det godt mottatt.

Noen ekle blikk og hoderisting forekommer når vi kjører snøscooter i skiløypa på Svanstul, men det er en grunn for at vi er der. De aller fleste smiler og hilser på oss. Husk at en snøscooter eller ATV fra Røde Kors er rett og slett en ambulanse i terrenget, sier Stian Thorstensen.

Han går nå inn i sitt sjette år som frivillig og har rukket å være med på mye.

– Det begynte med at jeg ble med i branngruppa for å få litt action i hverdagen, men etter hvert ble det bare mer og mer.

Hekta første kvelden

Selv har Thorstensen tatt flere kurs opp gjennom årene og er nå operativ leder i Skien Røde Kors. Førstehjelpskurs og sambandskurs er to av fem kurs i grunnopplæringen. ATV og snøscooter-kurs, forskjellige søk og redningskurs er noe av opplæringen han har fått gjennom å være aktiv i organisasjonen.

Styremedlem Bård Arild Jensen i Porsgrunn Røde Kors ble med etter at han jobbet mye med førstehjelp og beredskap i Forsvaret, mens frivilligvert Christine Hedbo ble med etter at hun lenge hadde hatt et ønske om å ta førstehjelpskurs, og på den måten gjøre noe for andre.

– Jeg mener at det er noe alle burde kunne, så jeg meldte meg på. Jeg var hekta allerede første kvelden, forteller hun.

Nå sørger hun for at alle nye blir fulgt opp mens de læres opp hos Skien Røde Kors.

Opplever mye

Alle tre er raske med å understreke at hver eneste vakt er frivillig. Her blir man ikke satt opp på vakt, men melder seg tilgjengelig dersom det er behov. I løpet av et år er det nok av vakter å velge i.

– Vinterstid har vi faste vakter på Svanstul, Porsgrunn RK har Haukeli alpinanlegg. I tillegg kommer fotballcuper, eliteseriekamper på Skagerak Arena, og arrangementer som Mersmak, Skien Live, Vox og Nyttårstrimmen for å nevne litt av det vi driver med. Porsgrunn RK har også sjøtjenesten sommerstid forteller Thorstensen.

Det er ikke bare leteaksjoner heller. Her er det grupper for leksehjelp og hjelp til personer som sliter med for eksempel angst og depresjon. Disse faller inn under omsorgsgruppene. I Skien er det nettverksgruppe og i tillegg egen nettverksgruppe for unge.

– Viktig å nevne her også er «Kom videre mann» som er et åtte uker langt gruppeforløp for åtte menn. Dette er menn som står litt fast i hverdagen, enten de har mista jobben, går gjennom skilsmisse, har mistet et familiemedlem eller en venn, eller sliter på en eller annen måte.

Dette er opprinnelig et tilbud som ble utarbeidet i Danmark, og som nå finnes i Skien hvor Skien Røde Kors og Skien kommune sammen står for tilbudet.

I Danmark viser det seg at hele 45 prosent av deltakerne kommer ut av gruppeforløpet med økt livskvalitet. Thorstensen er her en av fem gruppeledere.

Den trygge personen

Alle trives med å bidra og er med så ofte de har mulighet.

– Det er lærerikt og sosialt selv om vi noen ganger opplever ting som ikke er så hyggelige. På ei sanitetsvakt i fjor måtte jeg hjelpe en kar som hadde fått et stort åpent sår i beinet etter off piste-kjøring utenfor oppmerket løype. Det sitter i, forteller han.

En annen gang ble det puslespill sammen med to barn mens faren lå med kragebeinsbrudd på sykestua og ventet på ambulanse.

– Da blir fokuset å være den trygge personen som tar vare på pårørende. Trøste og motivere, sier han.

Heldigvis er det også solskinnshistorier.

– Under en leteaksjon opplevde jeg en gang at den savnede kom til rette, gående inn til vår base.

Passer for alle

Under leteaksjoner har de faste rutiner og samarbeider med andre frivillige organisasjoner, og selv om det noen ganger kan føles tøft blir ingen av dem lei.

– Vi kjenner hverandre godt og selv om vi er borte i mye tar vi godt vare på hverandre, sier Hedbo.

– Etter en leteaksjon går vi aldri fra hverandre før vi har pratet sammen etter oppdraget, fortsetter hun.

– Og finner noen en omkommet person skal den personen følges opp uansett, understreker Bård Arild Jensen.

– Et menneske er den beste medisin for et annet menneske, samtykker Thorstensen.

Allerede 8. januar og 9. januar arrangeres det informasjonsmøter for nye frivillige i Skien og Porsgrunn og alle tre ønsker alle interesserte hjertelig velkommen

– Vi har mange grupper her, og det er utskiftninger hele tiden. det er alltid behov for folk, sier Hedbo. Skien Røde Kors har mellom 3–400 aktive medlemmer i de ulike gruppene i Røde Kors-huset på Myren.

– VI forlanger aldri mer enn det du kan, og det er mange veier å gå, enten du liker å tråkke i skogen eller liker å delegere er det alltid plass, skyter Stian Thorstensen inn.

– Har du tid har vi oppgaver!