Med noen minusgrader, meget godt preparerte løyper og solskinn fra blå himmel lå alt til rette for en flott skidag i Rauland. Og selv om sola etter hvert gjemte seg bak noen skyer, var det stort sett bare smil og fornøyde ansikter å se i målområdet ved Rauland skule, uavhengig av hvilken distanse de nær 700 deltakerne hadde gjennomført.

Bra trøkk helt til mål

I hovedrennet, det nesten 43 kilometer lange Helterennet, var det ikke uventet Henrik Dønnestad fra Gulset ski/Team Telemark som var raskest blant de 320 løperne som fullførte. Han gikk i mål på sterke 1.52.48.

– Det gikk veldig bra, og det er moro å vinne skirenn. Litt ekstra moro er det jo når det er på hjemmebane her i Telemark, sier Dønnestad.

Han fikk tidlig en ledelse på de øvrige i feltet, men ikke langt bak fulgte lagkameraten i Team Telemark, Eivind Kjennerud fra Sande.

– Jeg regnet med at det kunne bli en tøff kamp mot Eivind, og vi lå ganske tett på hverandre i starten. Jeg tok han litt i motbakkene, i og med at jeg gikk med smøring, mens Eivind gikk på blanke ski. Men jeg var redd for at forspranget jeg hadde på ham på toppen Angravli var i minste laget. Heldigvis hadde jeg bra med krefter etter Vierli og jeg klarte holde bra trøkk i det lette terrenget, helt til mål, forteller 25-åringen.

Blå ekstra under skia

Den nest raskeste løperen ble Eivind Kjennerud, som passerte målstreken på 1.55.19, mens Hans Christian Tungesvik fra Jardar gikk i mål på 1.57.31. Deretter fulgte Mathias Aas Rolid (2.04.29) fra Heming/Team Telemark og Kristoffer Nielsen (2.04.45) fra Ørn/Team XPND.

På 6. plass fulgte 15-åringen Christoffer Rüger fra Gulset/Team Grenland ski, på tiden 2.05.34, foran Knut Mogen (2.05.42) fra Rjukan og Marcus Linheim (2.07.08) fra Gulset/Team Grenland ski.

For de som gikk med festesmurning, og det var jo de aller fleste, var det relativt enkelt å smøre.

– Jeg hadde blå ekstra under skia og det var veldig bra, sier Henrik. Den anerkjente smurningen fra Swix også duger med andre ord også under skia til toppløperne.

Det fineste skirennet

Henrik Dønnestad er i likhet med de aller fleste av deltakerne full av rosende ord om løypa og arrangementet Helterennet.

– Hva synes du om å delta i Helterennet?

– Det er veldig bra å delta her. Løypa er kanonfin, og det er kanskje det fineste skirennet jeg går i løpet av sesongen. En nydelig tur, sier Dønnestad.

Med vinnertiden 1.52.48 smøg han seg under den tidligere løyperekorden til lagkompis i Team Telemark, Mikael Gunnulfsen.

– Vi er gode lagkamerater, men det er jo litt ekstra moro å slå rekordene til Mikael, smiler han lurt, før han tilføyer at han heier på Mikael under søndagens Vasaloppet.

Nå ser Henrik frem mot norgescup i Steinkjer kommende helg, og deretter NM del 1 og del 2 i månedsskiftet mars/april.

Comeback av Ella

Ella Gjømle Berg gjorde lørdag et comeback i et ordentlig skirenn. Skiløperen som har deltatt i svært mange verdenscuprenn og OL, og som er oppvokst på Stathelle, imponerte stort. Hun passerte målstreken som 16. raskeste løper, på sterke 2.16.22, hvilket er ny løyperekord i dameklassen.

– Det var moro å delta i skirenn igjen, og ikke bare se på at andre går, sier Ella, som nylig kom hjem fra OL i Kina, der hun var en av de teknisk delegerte under skirenna.

Det var også mange deltakere i de øvrige distansene som inngår i Helterennet, selv om deltakerantallet var lavere enn tidligere.

– Det er nok flere årsaker til det, men vi er uansett veldig godt fornøyde med arrangementet, som gikk knirkefritt. Det var en dag da heltene, både deltakerne og de frivillige, skinte om kapp med sola, sier løpsleder Aud Irene Kittilsen i arrangørklubben Dyre Vaa.