Gå til sidens hovedinnhold

- Hele landet reiser seg mot nok et sentraliseringsgrep...

Artikkelen er over 1 år gammel

Det ser ikke ut til at den ganske stupide lysten til å sentralisere viktige funksjoner i landet vårt tar slutt. Og nå er det de lokale skattekontorene det gjelder.

Man ønsker altså å «statliggjøre» disse kommunale skatteoppkreverkontorene. Så sent som tirsdag og onsdag denne uken, var det på få timer 180 ordførere i landet vårt som underskrev et opprop om dette. Brevet henger bjellen på katten. Eller Erna Solberg – for den del.

Regjeringen mener de skal styrke skatteetaten ved å styrke det sentralt. Og kutte ut mange folk lokalt. Selv om de så sent som i fjor gjorde det samme og skatteverket ble redusert fra 288 til 227 kontorer.

Jeg mener oppriktig talt at alle, også i det offentlige, hele tiden bør jakte på nye, bedre og mer effektive måter å gjøre ting på. Men det de faktisk gjør er at de sulteforer mange etater både når det gjelder årsverk, geografisk spredning og andre ressurser. Og så eser de statlige jobbene ut i Oslo og andre av de største byene.

Hadde de vært like gode på å redusere, effektivisere og rasjonalisere sine egne departementer og direktorater, så skulle jeg gjerne nikke til en del av disse tiltakene. Men realiteten er at det har gått motsatt vei. I alle fall så ble det rundt regnet 20 000 flere statlige jobber, de siste seks årene. Mens i Telemark, som et eksempel, ble det færre slike jobber. Hva har skjedd da? Jo, man har lagt ned viktige, godt betalte, trygge og skattebetalende jobber hos oss, og så gjenoppstår de på mange måter i hovedstanden. Og mer til. Bare i Oslo var tallet om lag 5000 nye statlige jobber i samme perioden som Telemark mistet slike.

Det er mange feil ved å sentralisere skatteinnkrevingen. Blant annet er det pekt på at nærheten og kontrollen med ulike arbeidsgivere vil bli dårligere. Også hele det viktige området rundt den svarte økonomien vil åpenbart bli svekket.

Dessuten er det rett og slett slik at når gode og trygge offentlige jobber forsvinner fra en kommune, mister man skatteinntekter. Som, du vet hvilke, andre kommuner får i pluss. For jobben må gjøres, selv om myndighetene vil at den skal gjøres på lang avstand fra der folk lever og bor. I alle fall 87 prosent av befolkningen, som ikke bor i Oslo.

Men dette forslaget er såpass ille at til og med Raymond Johansen, i Oslo – har undertegnet oppropet.

Hva vil de gjøre nå da? Vi har i dag 227 kommunale skatteoppkreverkontorer i Norge. Det vil de overføre til 56 regionale skattekontorer. Saken når det gjelder norsk skatteinnkreving er at det er blant de beste, om ikke den beste, i hele verden.

Folk i Norge har høy skattemoral og noen av grunnene er at de aller fleste av oss anerkjenner at dette er en viktig del av et velorganisert samfunn. Der de lokale skattefolkene ofte utgjør et bevis på det. Dyktige, gode og seriøse mennesker som skjønner lokale forhold, tar tak i viktige saker og vet hva de snakker om.

Igjen må jeg dessverre ty til et gammelt amerikansk ordtak når det gjelder myndighetenes noen ganger hodeløse sentraliseringspolitikk: «If it’s not broken – don’t fix it».

Heldigvis er både ordfører Sølverød i Siljan og ordfører Kåss i Porsgrunn med blant initiativtakerne. Og etterhvert har de fleste ordførerne i Telemark undertegnet.

Det er nok av ting å ta tak i. Norge er ikke perfekt. Hvorfor må man på død og liv snu opp ned på noe av det som fungerer best?