Hege og Jan Vidar slanket seg 100 kilo

I dag er Jan Vidar og Hege Gundersen nesten der de ønsker å være vektmessig. Foto: Per Gilding

I dag er Jan Vidar og Hege Gundersen nesten der de ønsker å være vektmessig. Foto: Per Gilding

Artikkelen er over 4 år gammel

«Blir jeg en klyse nå», undret Hege da kiloene raste av.

DEL

I en lys og romslig stue på Revetal sitter Hege (39) og Jan Vidar Gundersen (43) i sofaen. De ser normalvektige, sunne og friske ut. Men det er ikke lenge siden de begge veide omtrent det dobbelte.

I 2009 var begge sterkt overvektige. Alt av fysisk bevegelse var tungt og motivasjonen var på bånn. Men så bestemte Hege seg:

– Jeg hadde prøvd alt fra piller og injeksjoner til slankekurer, uten at jeg greide å holde vekta nede. Måtte jeg gå opp en bakke greide jeg ikke å prate, alt handlet om å få nok pust. Jeg hadde ingen matrutiner og spiste to ganger daglig. Til slutt spurte jeg legen om hjelp, forteller hun.

Løsningen ble en såkalt gastric sleeve-operasjon, eller slankeoperasjon. Gastric sleeve er én av flere typer slankeoperasjon, hvor rundt 80 prosent av magesekken fjernes. I praksis gjør det at den opererte kun kan spise små mengder mat før vedkommende er stappmett.

BMI på 40

På det meste veide Hege, som er 1,66 meter høy, 128 kilo. BMI-verdien hennes var på godt over 40 (normal kroppsvekt tilsvarer en BMI på mellom 18,5 til 24,9). I oktober 2012 lå hun endelig på operasjonsbordet.

I august 2014 tok Jan Vidar også tak i situasjonen sin. På det meste veide han 125 kilo.

– Jeg ble gradvis større og større, og fant ut at jeg måtte gjøre noe med livet. Vi har tre barn og et fosterbarn, og jeg ville være mer til stede for dem og støtte dem i oppveksten, forteller han.

Mens Hege valgte veien gjennom det offentlige helsevesenet, opererte Jan Vidar seg privat for å slippe å stå i kø i flere år. Det betalte han 118.000 kroner for. Han er ikke i tvil om at det var verdt pengene.

Gikk ned ti kilo i måneden

Etter operasjonene raste de begge ned i vekt. For at operasjonssåret skulle kunne gro i fred, måtte de leve på flytende føde de første ukene.

– De første månedene gikk jeg ned ti kilo i måneden, forteller Jan Vidar.

Fortsatt er matinntaket betraktelig mindre enn det var før operasjonene.

– Jeg spiser fem knekkebrød om dagen, i tillegg til middag. Da orker jeg rundt en halv potet og et par t-skjeer med annen mat, forteller Jan Vidar.

Siden de nå får i seg mye mindre mat enn før, får de vitaminsprøyter jevnlig. De må de gå på resten av livet. Komplikasjoner etter operasjonen har det vært lite av. Det eneste som har skjedd var at Hege fikk gallestein.

– Det har gått overraskende bra, sier de begge.

«Blir jeg en klyse?»

Hege var aldri redd for komplikasjoner. At den nye livsstilen skulle påvirke personligheten hennes, var hun derimot veldig bekymret for.

– Jeg tenkte: «Blir jeg en klyse nå, når jeg blir tynnere?», forteller hun.

Hun mener mange slanke mennesker viser fram kroppen din på en ikke god måte.

– Jeg var fast bestemt på at jeg i hvert fall ikke skulle forandre personlighet.

De to mener bestemt at de har samme gleden av å spise mat som før, selv om det kanskje ikke skal mer enn to matbiter til før mettheten er der.

– Vi spiser jo stort sett det vi har lyst på, men bare mye mindre av det. Etter operasjonen har behovet for sukker og fet mat nærmest forsvunnet uansett, forteller Jan Vidar.

Paret har en viss forståelse for dem som måtte mene at det er «juks» å operere seg fremfor å slanke seg på gamlemåten.

– Jeg kan forstå dem, men det er ikke bare å legge seg underkniven og vips, så er du tynn. Du er nødt til å ha med deg hodet og legge om livsstilen. Vi vil jo ikke tilbake der vi var, sier hun.

Artikkeltags