Gå til sidens hovedinnhold

Sara (22) mistet alt håret på to måneder

Artikkelen er over 6 år gammel

PORSGRUNN: Like før jul oppdaget Sara at hun var i ferd med å miste hår. To måneder senere er alt håret borte.

Datoen er 11. desember 2014 og stedet er Porsgrunn. 22 år Sara Schöffel og en venninne har planer om å gå på kino. Før de kommer seg ut døren, må det gjøres en siste finpuss på sminke og hår. Venninnen til Sara hjelper henne med håret. Det er på dette tidspunktet at venninnen oppdager at det er en hårløs flekk på størrelse med en femkroning i Saras bakhode.

- Vi tullet med det først, men så gikk det noen dager og jeg oppdaget en flekk til, forteller Sara til TA. Hun begynte umiddelbart å søke på nett for å finne svar, til slutt dro hun til Osebergklinikken i Tønsberg en drøy uke senere. Diagnosen var ikke til å ta feil av, Sara hadde fått Alopecia Areata. En hudsykdom som gjør at man plutselig får hårløse flekker.

- Det var et skikkelig slag i trynet, sier Sara.

I tillegg til å ha Alopecia Areata, ble Sara som åtteåring diagnostisert med Graves' sykdom, også kjent som høyt stoffskifte. Dette er noe som kan ha medført til at 22-åringen fikk hudsykdommen.

VANSKELIG

22-åringen fra Porsgrunn har som unge kvinner flest alltid vært opptatt av utseende, klær, sminke og trening. Omstillingen fra å ha langt, tykt og flott mørkt hår - til daglig å miste store lokker, har vært tøft.

- Jeg følte at mitt ytre holdt på å rase sammen. Det har vært beintøft. Jeg har opplevd fryktelig mye usikkerhet. Det å stå opp om morgningen og finne senga full av hår har vært vanskelig, forteller hun videre.

Men 22-åringen har ikke kun hatt seg selv å tenke på. Oppi det hele er hun mor til en ett år gammel gutt.

- Han har vært min bærebjelke. Han har klart å få meg til å slutte og tenke på håret. Det har ikke vært lett, men det å ha et menneske som er avhengig av deg har vært en fordel.

SKALLET BLOGGER

I begynnelsen av januar i år startet Sara bloggen «Mammaparykken». En blogg hvor hun får utløp for sine følelser og tanker rundt hudsykdommen og ikke minst opplyse andre om Alopecia Areata. I overkant av en måned har hun lagt ut bilder og tekst om hvordan sykdommen har utviklet seg. Søndag kveld kunne hun oppdatere med at hun har fjernet resten av håret.

- Det er en av de beste beslutningene jeg har tatt. Jeg føler jeg tok kontroll over situasjonen og at selvtilliten er tilbake. Jeg henger ikke med huet, forteller Sara. Mandag ettermiddag skal hun ut og vise seg for aller første gang uten hår.

- Det blir spennende, men jeg er klar for det.

- Tror du folk kommer til å kikke ekstra på deg?

- Selvfølgelig. Jeg er et blikkfang. Jeg er jo 175 centimeter høy og skalla, men jeg tar det første steget for å vise hvordan jeg er, sier hun.

POSITIV RESPONS

Sara kan fortelle at hun har fått enormt mye støtte både fra kjente og ukjente via sosiale medier og bloggen. Hun tror at det er ekstra viktig å blogge om det å være annerledes i disse tider hvor mye ofte blir framstilt som perfekt.

- Vi lever i en verden som er virkelighetsfjern. Det er mange som har samme sykdom som har tatt kontakt og har satt pris på åpenheten. Jeg vil vise at det går an å se annerledes ut, og det er også er normalt.

LYS FRAMTID

Den 22 år gamle porsgrunnsjenta har tydelig brukt mye av den siste tiden på å reflektere over hva som er viktig og ikke, i livet. Og nå som hun valgte å ta håret ser hun lyst på tiden hun har i møte.

- Jeg har innsett at man er vakker både med eller uten hår. Det er det indre som teller, og hvordan jeg er som person, sier Sara og tilføyer:

- Nå skal jeg ta dag for dag. Nyte livet og ta opp igjen alt som jeg har satt til side denne siste tiden. Jeg forventer at jeg kommer til å få et breakdown, men det har jeg ikke til nå og det er jeg glad for.

I april skal Sara tilbake til legen og se hvordan situasjonen hennes er. Ifølge Sara er det 60 prosent som får håret tilbake.

- Det er stor sannsynlighet for at jeg vil få det tilbake, men det er viktig å ikke stresse. Nå skal jeg ta det med ro og nyte livet som er nå, avslutter hun.