– Før var jeg nesten bestandig blakk allerede to uker før jeg fikk lønning, forteller Daria Johnsen (35).

For et drøyt år siden bestemte hun seg for å ta grep om egen økonomi og spare 100.000 på et år. Som frisør og aleneforsørger for tre barn trodde hun det ville bli krevende å sette av penger til sparing. Men målet ble nådd på bare ti måneder.

– Før trodde jeg det var vanskelig å spare når man tjener så lite. Men alt går hvis du bestemmer deg for det. Sparer du en krone her og en krone der, blir det faktisk penger av det til slutt, sier Johnsen, som bor i Verdal.

I september i fjor startet hun Instagram-kontoen @spar100k for å dokumentere spareprosjektet sitt. I juni i år nådde hun målet om 100.000 kroner.

– Jeg setter av penger til sparing så fort lønna kommer. Jeg kan være blakk før lønning nå også, men det føles bedre, fordi jeg har oversikt og kontroll. Det gir trygghet å ha en buffer, påpeker hun.

Sparing er vanesak

Johnsen forteller at spareprosjektet hennes først og fremst har handlet om å gå bort fra en bruk- og kastkultur.

– Da jeg tok en titt i nettbanken, så jeg at mye penger ble brukt på tull. Sparing er en vanesak. Det er hardt de første tre månedene, så går det mer av seg selv, forteller hun.

Hun har blant annet hatt kjøpestopp på klær det siste året.

– Jeg har hatt kjøpestopp på nye klær til både meg og barna. I stedet kjøper jeg brukt eller bytter med venner. Jeg har også blitt flinkere til å reparere ting. Å reparere noe gir mestringsfølelse, i tillegg til at man setter mer pris på tingene man har, påpeker hun.

Hun har dessuten senket utgiftene til mat ved å planlegge bedre.

– Jeg skriver handleliste og prøver å handle bare en gang i uka, sier hun.

Johnsen har også tjent litt på å kvitte seg med ting hun ikke bruker.

– Det var en terskel i starten å skulle bruke tid på å legge ting ut for salg, men etter hvert blir det en vane, sier hun, og legger til at bonusen med å selge unna er at det blir ryddigere hjemme.

Knekkebrød-dietten

Johnsen forteller at spareprosjektet har fått litt drahjelp av korona.

– Vi har ikke vært på noen store ferier. I tillegg har vi blitt mer kreative når vi skal finne på ting som ikke koster noe. Å spille kort og brettspill, for eksempel, er veldig koselig, og en aktivitet jeg tror mange har glemt litt nå som barn tilbringer så mye tid på skjerm, sier hun.

Hun har hentet mye inspirasjon og kunnskap om sparing og investering på Instagram, og har selv inspirert folk rundt seg til å spare.

– Mange venninner har sagt at «jeg hadde aldri klart å spare 100.000!». Men nå har jeg en venninne som sparer 8-10.000 hver måned, sier hun.

Det meste av pengene Johnsen sparer, investeres i aksjer og fond.

– Mitt neste sparemål er å spare nok til å kunne kjøpe meg leilighet. I tillegg har jeg lyst til å dra på en utenlandstur og skrive om det å reise på budsjett, sier hun.

I slutten av måneden må hun fremdeles av og til over på det hun og venninnene humoristisk har kalt knekkebrød-dietten.

– Det er ingen skam å spise knekkebrød de siste tre dagene før lønning. Nå sender jeg og venninnene mine hverandre en stolt snap når vi må klare oss på det vi har i skapet: Vi nådde sparemålet denne måneden også!

Hårete mål

Johnsen er ikke alene om å ha 100.000 som sparemål. På Instagram finnes det mange som dokumenterer sin vei mot målet under emnetaggen #spar100k.

Økonomiekspert Lene Drange tror ikke det er overkommelig for de fleste å spare 100.000 på et år.

– Særlig hvis man bare er én. Klarer du å spare 2–3000 i måneden, bør du være godt fornøyd. Men det er selvfølgelig veldig deilig å komme dit at man har klart å spare 100.000, sier Drange. Hun kjent er fra TV-programmet «Luksusfellen» og har skrevet to bøker om privatøkonomi.

For å lykkes med sparing mener hun det er viktig å ha hele familien med seg.

– Får du barna med deg, er det genialt, de er ofte veldig flinke til å passe på at man ikke bruker penger unødig, sier hun.

Hun mener også det kan hjelpe å kjenne sin pengepersonlighet.

– Alle har en pengepersonlighet, enten du er veldig forsiktig eller er en pengene brenner i lomma på. Du må finne en spareprofil som passer deg, sier hun.

Tilbyr sparekurs

Siw Slevigen tilbyr kurs for dem som vil spare 100.000 på et år.

– Å spare 100.000 er såpass mye at det er en skikkelig utfordring, samtidig som det er oppnåelig for de fleste, sier Slevigen, som er utdannet siviløkonom. Hun driver Facebook- og Instagram-profilen «Happy Penger», og gikk i januar 2020 ut med en oppfordring om å spare 100.000 på et år. Mange har latt seg inspirere.

– Det er gøy å se hvor mange som har fått det til, sier hun. Hun mener de fleste med en gjennomsnittlig inntekt fint kan klare å spare 100.000 på et år – eller 274 kroner per dag.

– For å spare må man øke inntektene og kutte utgiftene. På kurset er det første vi jobber med å kutte alle impulskjøp. Det neste er å se på hvordan man kan få ned faste utgifter som utgifter til strøm og boliglån, sier hun.

Slevigen forteller at mange protesterer på at de kan øke inntektene.

– Jeg vil få særlig kvinner til å se at det er mulig å få høyere lønn. Kvinner både tjener og sparer mindre enn menn, sier hun, og foreslår at man kan reforhandle lønna, ta kurs som kvalifiserer en til høyere lønn eller bytte jobb.

– Man kan også ta en ekstrajobb eller for eksempel leie ut ting, sier hun.

Penger man sparer, og som man kan unnvære de neste fem årene, anbefaler hun å putte i fond.

– Jeg vil at nordmenn skal bli børsmillionærer i stedet for gjeldsmillionærer.

Forbrukerøkonomene: Slik investerer vi våre penger

Slik kutter du utgifter

Vil du redusere utgiftene dine, mener økonomiekspert Lene Drange de fleste har aller mest å hente på dagligvarer.

– Det er de vanlige og kjedelige rådene som virker, som å lage handleliste og ikke å gå på butikken når man er sulten, sier hun.

Hun sier at man bare ved å unngå å kaste mat fort kan spare et par tusen i måneden.

En kjøttfri dag i uka er også bra for både økonomien og miljøet. Det er også mye å spare på å ha med matpakke. Både på jobb og for eksempel i bilen på vei til hytta.

– Så slipper man å kjøpe den pølsa på bensinstasjonen, sier hun.

Å følge med på tilbud er også lurt. Drange anbefaler appen Kupp, som samler alle dagligvarebutikkenes tilbudsaviser.

Skal du spare penger, bør du også inn i nettbanken og få oversikt over alle faste utgifter.

– Kutt ut abonnementer du ikke bruker, du trenger ikke betale for tre streamingtjenester hvis du bare bruker én, påpeker Drange.

Hun mener mange også har mye å spare på å ikke være overforsiktige når det gjelder forsikringer.

– Mange har både forsikring via jobben og en forsikringspakke privat, med både personforsikring og forsikring av barna. Det er viktig å sette seg inn i hva de ulike forsikringene dekker, og hva som eventuelt dekkes av det offentlige, sier hun.

Hun anbefaler å ta en runde på alle forsikringer hvert år, og reforhandle pris eller se om du kan få et bedre tilbud et annet sted.

Strømmen er ventet å bli rekorddyr i høst og vinter, og Drange anbefaler å sjekke hva du betaler for strøm.

– Strøm er en jungel i seg selv, men det finnes mange gode sammenligningstjenester for de ulike strømavtalene, sier hun.

En annen post i budsjettet hun mener mange kan spare mye på, er klær og utstyr til barna.

– Det er vanvittig mye å spare på å bytte med andre eller kjøpe brukt, sier hun.