– Du kan tenke deg at du skal ut i skogen og sitte rundt bålet en hel dag om vinteren. De klærne du må ha på deg da, det er det de trenger der nede – varme klær, vintersko og fjellsko, varme sokker og ullundertøy, forklarer skiensmannen Harald Omland, som skal kjøre ned hjelpesendinga rett over nyttår.
Han har to medhjelpere som står for innsamlingsdelen her hjemme denne gangen, Anette Hansen og Kari-Anne Engravslia, og på Facebook-siden til Fiodor-Foreningen eller og på organisasjonens nettside, www.fiodor.no, finner du informasjon om hvordan du kan donere klær og andre ting.
Hygieneartikler og strømaggregater
I tillegg til varme klær vil de ha inn hygieneartikler som bind, bleier, såper, våtservietter, tannkrem/tannbørste og barberhøvler. Når det gjelder mat etterlyser de hermetikk og turmat som for eksempel Realturmat, i tillegg til sjokolade og energibarer. Og de trenger strømaggregater.
Omland har vært mye i Ukraina siden 2014, og har flere venner der, blant annet fra orienteringsmiljøet. Sammen med Jan Brønsten, som er direktør i Trosvik Maritime AS, tok han initiativet til å starte opp hjelpeorganisasjonen Fiodor-Foreningen, som ble stiftet kort tid etter at Russland invaderte Ukraina.
– Jeg har blitt kjent med veldig mange der, og da russerne angrep var det bare helt naturlig å prøve å hjelpe. De store hjelpeorganisasjonene hjelper jo mye, og vesteuropeiske land hjelper til med penger og våpen. Men de store hjelpeorganisasjonene har sine begrensninger i logistikken og når det gjelder sikkerheten til egne folk, og ut til de ytterste kantene – der er det veldig mange frivillige organisasjoner som bidrar, sier Omland.
Han kom hjem til Norge 16. desember, etter å ha kjørt en fullastet stor Mercedes Sprinter med tilhenger ned til Ukraina. Nå skal den store varebilen fylles opp på nytt for nok en tur.
I tillegg til bidrag fra mange privatpersoner, har Fiodor-Foreningen også fått støtte fra flere bedrifter, deriblant ASKO Agder, Systemkjøkken og Bama Vestfold og Telemark.
– Vi hadde også med oss fire bensinaggregater, og vi ga bort tre av disse til et sykehus i Kramatorsk. Maten gir vi bort fra hånd til hånd, og vi fordeler den i bæreposer på 12–15 kilo, sånn at hver bærepose kan være nok mat til en liten familie i to uker, sier Omland.
– Det kommer fram
Under den siste turen nå var han blant annet i byen Bakhmut, som ligger i Donetsk fylke øst i landet.
– Der bodde det rundt 70 000 personer, nå er det kanskje bare 1000 eller 2000 personer igjen. Det er en by som er helt utbomba, og de som er blitt igjen er stort sett gamle folk som ikke vil flykte eller føler de ikke har noe å flykte til. De trenger alt fra mat til dopapir. Det vi samler inn kommer fram, også helt i øst, og vi bruker den tida det tar, sier Omland.
Han sier at klærne de samler inn må være varme, hele og rene.
– Stearinlys og batterier er også «gull». Og folk må ikke bare gi ting, de kan gi penger også. Hver tur koster en del bare i diesel og fergeutgifter. I tillegg er det mange ting som er bedre å kjøpe der nede enn å kjøpe her og bruke mye kostnader på å frakte ned, og det er også bedre for økonomien i Ukraina, sier Omland.
Han konstaterer at en krig får fram både det beste og det verste i folk, og at det er enkelte som utnytter situasjonen, også enkelte av dem som ber om penger til hjelpesendinger.
– Vi registrerte Fiodor-Foreningen allerede i mars, og det var for å ha en registrert organisasjon med en regnskapsfører, for at ting skal være ordentlig og transparent. De som ønsker å «se oss i kortene» kan gjøre det, sier Omland.
Håper å rekke ned til 6. og 7. januar
Det er hittil seks bedrifter i Grenland som har sagt seg villige til å støtte organisasjonen med 5000 kroner hver måned i hele 2023, og Omland håper at flere bedrifter vil være med som faste givere.
– I Ukraina feirer de ortodoks jul, så jeg håper å rekke ned til Kiev den 6. og 7. januar, hvor det er rundt 40–50 barn som vil få en julepresang, sier Omland om den kommende turen ned til Ukraina.
Fiodor-Foreningen samarbeider med organisasjonen Ukrainian Patriot, og Omland har også som målsetting at de etter hvert kan ansette en ukrainer i halv stilling der nede, i forbindelse med hjelpearbeidet de driver.