Det er endelig sommer igjen og tid for å nyte en lang, velfortjent ferie. Har du lagt planer enda? Eller rekker du kanskje ikke å få passet i tide til sydenturen?

Kine Cecilie Mortensen (37) har de perfekte tipsene til hvordan du kan gjøre sommeren optimal både lokalt i Telemark og i resten av landet, enten du er på budsjett eller ikke.

Eventyrlysten

Kine har vokst opp i Skien og beskriver seg selv som en person som alltid har vært glad i å oppleve nye ting.

– Jeg elsker å lære.

Hun har stor interesse for mote, løping, fjellturer og matlaging. For å finne inspirasjon, bruker hun Instagram aktivt hver dag. Hun bruker også Instagram for å dele livet sitt med andre.

– Jeg håper at jeg kan inspirere andre på samme måten som jeg blir inspirert av de influenserne som jeg følger med på, forteller Kine. Hun deler hovedsakelig bilder av turer hun er på, men også av mote og mat.

Til vanlig jobber hun som lærer på Menstad ungdomsskole. Der får hun ofte kombinert undervisningen med aktivitet og friluftsliv.

– Jeg elsker å se nye ting, oppleve nye ting og lære nye ting!

– Ja-menneske

Når Kine legger ferieplaner, er det største problemet å velge ut destinasjoner.

– Problemet er å velge ut, for det er så mye som jeg synes er gøy, forteller hun ivrig.

I en hektisk hverdag kan det bli liten tid til overs til å drive med fysisk aktivitet. Selv om Kine ofte klarer å skaffe seg tid, er hun tydelig på at det er viktig at ting ikke skal være stressende.

– Det å ha nok tid så det ikke blir mas, og at det skal gi overskudd, er veldig viktig, sier hun.

– Jeg er jo et veldig ja-menneske, og synes mye er gøy. Den balansen der er tidvis ganske utfordrende, sier hun og ler.

Hun forteller at interessen for friluftsliv og reising alltid har vært der, men at hun for alvor tok den opp igjen da hun ble mye alene med sønnen sin Julius (7).

– Plutselig fikk jeg veldig mye tid for meg selv. Han er hos faren sin annenhver helg, så jeg reiser mye uten Julius, men også med ham.

Hun har tatt ham med på turer helt siden har var bitte liten, men det er de siste årene hun virkelig har fått gleden av å dele interessen med ham.

– Det er det beste jeg vet! Han er med overalt – på toppturer, i hengekøyer, klatreturer i fjellvegger, storbyferier og hva som helst rett og slett.

Fantastiske Telemark

Lokalt her i Telemark, har Kine oppdaget kanskje de flotteste perlene. Hun håper at flere telemarkinger tar i bruk de fantastiske destinasjonene og mulighetene som ligger rett foran nesa vår. For en ferietur må jo ikke nødvendigvis bety Syden og varmere strøk.

Hun mener sjarmen med det å dra på turer her til lands, er å finne nye bilruter og stoppe på lokale bakerier og butikker underveis på reisen. – Mjonøy bakeri i Vinje for eksempel, er ett av mine favorittbakerier. Det er jo helt perfekt! Absolutt ett av de beste, sier Kine.

Under koronapandemien ble Kine utrolig god på å finne Telemarks skjulte skatter.

– Jeg har blitt veldig inspirert av 71 grader nord, på TV. Der viste de jo så mange fine steder i Telemark. Fine områder man kan sykle i også.

Hun er veldig begeistret for Treungen.

– Det er så mange fine toppturer der. En av de hun synes er finest, er Skuggenatten.

– Jeg var tilbake i Treungen i fjor. Da var jeg også i de jettegrytene. Fantastisk fint! Sier hun. Hun forteller at hun ikke hadde med sønnen sin da, men at hun definitivt skal ta ham med i år.

I Nissedal kommune er det noen flotte strender hvor det er perfekt å ligge i hengekøye. Sandnesodden i Fjone er en av Kines favoritter.

– Det er noen trær rett ved stranda som gjør det perfekt. Hun anbefaler alle å prøve dette.

Gygrestolen i Bø er også fint å ta med familien.

– Det er en fin tur som passer perfekt for alle egentlig, barna også.

Tur for store og små

Hun skryter også veldig av Fyresdal som et fint reisemål, både for små og store. Hun og sønnen gikk en fin natursti, kalt Fjellbrua.

– Det også var jo fantastisk.

– De har en via feratta klatrebane i området. Den var liten og fin og passer altså for store og små, sier Kine.

En via ferrata er en klatrerute som benytter en vaier som er boltet fast i fjellet langs hele ruta.

Dalen er også et sted Kine anbefaler.

– Det er også kjempefine turer der. Opp til Rui-gården blant annet, sier hun. Der kan man gå litt over en kilometer med trappetrinn opp til en historisk gård og eventuelt gå videre opp til Vest-Telemark Museum etterpå.

– Vi var å bada også. Så leide vi Soria Moria, som er en sånn sauna, forteller Kine. Det er en badstue av god arkitektur og med en helt spesiell utsikt.

Kine forteller at det også er fine reisemål i Tinn kommune. Hun har blant annet tatt med sønnen opp til det populære turistmålet, Gaustatoppen.

Hun må likevel si seg imponert over en annen topp i samme kommune. – Opp til Gjuvhovd er det kort vei, men sinnssykt fin utsikt. Også perfekt til hengekøyer, forteller hun.

Man må ikke alltids dra til en topp heller.

– Jomfruland er veldig fint, sier Kine. Der synes hun det er kjempegøy å sykle blant annet.

Kine har allerede lagt planer for sommerferien. Hun skal først til Italia, men etter dette er det en rekke lokale reisemål på planen.

Hun forteller blant annet om en seter i Telemark hun skal bo på i en liten periode, sammen med sønnen sin og noen andre i familien.

– Håvardsrud Seterliv heter det.

– Der skal vi lære litt om gårdsdrift. Hun forteller at hun har hentet inspirasjonen fra andre som bruker Instagram.

– Vi skal lære å melke kuer og fore dem, lage mat fra bunn av sammen med budeiene, være med kaniner og kyllinger, hente egg om morgen og slike ting.

Hun sier videre at hun er veldig opptatt av økologisk og bærekraftig mat.

– Den gården gleder jeg meg skikkelig til. Kine synes det er fint at sønnen hennes kan få løpe fritt rundt og utforske, rett og slett.

Hvordan få med barna?

Kine er god på å ta med seg sønnen sin på tur, men er klar over at det må noen lure triks til.

Hun understreker at det er viktig at barna får oppleve «turglede» fra de er små. Og hvis ikke de synes det er gøy på tur, er sannsynligheten for at de vil dra igjen senere, liten.

Først og fremst er det viktig at barna har bra turutstyr som de har lyst til å bruke, inkludert gode sko.

– Det er også viktig å dra sammen som en gjeng. At barna har venner med på tur, forklarer hun.

– Det er veldig viktig med god mat, forteller hun videre. Da har barna noe å glede seg til når de er fremme ved reisemålet. – Vi har lagd sånne kanelsnurrer tidligere og stekt de på panna.

Ifølge Kine er dette utrolig godt og enklere enn man tror.

Det er også viktig å ikke starte med for lange turer, men gradvis ta noen få korte.

Turbingo er et annet triks for å skape engasjement på tur blant barna. Det finnes mange typer.

Bingoen består av mange ulike ting som barna kan lete etter underveis på turen. Videre kan de krysse av i bingoskjemaet når de finner det.

Det kan for eksempel være en gul blomst, en sommerfugl og en bille.

I tillegg forteller Kine om at hun har vært nøye på å være tidlig ute med å vise sønnen sin bilder av turer hun selv har vært på.

Hun mener det er viktig å fortelle om dem, slik at hun på en måte sår noen frø i tidlig alder og skaper interesse for friluftsliv.

Ut av fylket

Kine har mange tips til destinasjoner for de som ønsker å oppleve resten av det nydelige landet vårt. Hun er spesielt glad i Vestlandet og Lofoten.

Tidligere har hun gått Dronningstien på Vestlandet. Den har en fantastisk utsikt til både Hardangerfjorden, Hardangervidda Nasjonalpark og Folgefonna Nasjonalpark.

– Jeg har også utrolig lyst til å gå Romsdalseggen. Vi skulle egentlig dit i pinsehelgen, men så var det meldt dårlig vær. Da dro vi heller til Hemsedal, forteller hun. – Det var faktisk veldig fint!

Kine forteller om alle de forskjellige turene man kan ta der.

– Skogshornstigen er den ene turen jeg gikk der. Den var 1728 meter over havet og veldig kul.

Så gikk vi også Harahødn blant annet. Der hadde vi veldig mye vær da, men fortsatt veldig morsom tur.

Hun sier at turen var en budsjett-tur, og at selv om man drar ut av fylket trenger det ikke nødvendigvis å bli noe særlig dyrere.

– Det trenger ikke være så dyrt. Vi sov i bilen for eksempel. Så hadde vi med primus, en ganske billig en, tilføyer hun. Den brukte de til både å lage kaffe og steke egg.

Den turen sov de både en natt i bil, på hytte og på hotellet Firi.

– Bare fantasien som stopper

– Når det kommer til turalternativer, så er det så masse fint! Det er egentlig bare fantasien som stopper.

I år skal Kine også dra til Aurlandsdalen på Vestlandet.

– Der skal vi sove i telt, sier hun. – Der var jeg første gang når jeg var tjue år, og jeg husker det var så fantastisk vakkert.

Hun har også veldig lyst til å oppleve Rondane.

– Der vet jeg det er mange kule 2000-meter topper.

Turentusiasten håper flere ser og tar i bruk den vakre naturen vi har i Norge.

– Sånne turer som det her er det gøyeste jeg vet! Det gir meg fullstendig frihet. Jeg kan jo bare gå og gå.

Man må ikke nødvendigvis dra på sydentur for å skape gode ferieminner.