Promillegrense og forbud for barn under 12 år er blant reglene som kommer onsdag.

– Det har tvunget seg fram, sier trafikkoordinator i Telemark-politiet, Nils Anders Bruun, og viser til skader, ulykker og fyllekjøring på elsparkesykkel som har blomstret i takt med at framkomstmiddelet har vunnet popularitet.

Fra onsdag 15. juni kan du miste førerkortet på både bil andre førerkort du måtte ha hvis du har promille på 0,5 og oppover når du kjører elsparkesykkel.

LES OGSÅ: Overlege: – De går rett på trynet og knuser ansiktet

Fyllekjøring

Promillegrensen er satt til det samme som bil – 0,2.

Det vanker bøter hvis du velger å kjøre etter å ha drukket – og blir tatt for det. Med en promille på 0,5 og oppover får du ikke bare bot, men «lappen» ryker også.

For ungdom som ikke har førerkort, blir det sperrefrist på minst seks måneder på både førerkort til moped og bil.

Elsparkesykkelen blir nå også klassifisert som kjøretøy og ikke sykkel som tidligere.

– Folk følger ikke trafikkreglene, kjører på rødt lys og det er ruskjøring og skader, sier Bruun, og viser til at reglene vel så mye skal beskytte de som bruker elsparkesykkel.

– Det får store konsekvenser, sier han om skadene som er meldt inn i forbindelse med kjøring av disse.

Politijakt

Så sent som mandag forfulgte Bruun en person på elsparkesykkel på Porsgrunnsvegen ved Kjørbekk. Elsparkesykkelen holdt langt større fart enn de lovlige 20 kilometerne i timen. Dermed satte han på blålys og tok opp jakten. Det var ikke like lett å holde følge i den tette trafikken.

– Han kjørte fra meg. Han holdt i hvert 55 kilometer i timen, mener Bruun, som måtte gi slipp på elsparkesykkelen da den snirklet seg av gårde på småveier der bilen ikke kom fram.

Politiet varsler at de vil kontrollere at reglene etterleves.

– Ser vi elsparkesykler kommer vi til å stoppe dem og ta en promillekontroll, varsler han.

– Dette kommer til å bli fulgt opp.

LES OGSÅ: Snart inntar disse byene: – Kan være et positivt tilskudd

Nye regler

De nye reglene innebærer også at det blir forbudt for barn under 12 år å kjøre elsparkesykkel.

Foreldre kan bli holdt ansvarlige hvis barn som er for unge blir oppdaget.

Ny regel er også at barn under 15 år skal ha hjelm. Blir ungdom uten hjelm stoppet, kan det ende med gebyr for foreldrene, som er ansvarlige.

– Foresatte får gebyr på 1.500 kroner hvis unge kjører uten hjelm, opplyser han, og legger til at det ikke er straff, men en administrativ avgjørelse.

Bruun minner også på at det ikke er lov å kjøre flere på en elsparkesykkel. Dette er ikke en av de nye reglene som trår i kraft, men noe som har eksistert en stund. Flere på en elsparkesykkel kan koste dem som blir tatt 3.000 kroner i gebyr.

Foreløpig er det lov å kjøre på gang- og sykkelvei.