Advarer huseiere mot å kjøpe tjenester på døra

FARLIG: Denne polakken var overhodet ikke sikret under takarbeidet på en enebolig i Porsgrunn. Arbeidstilsynet Sør-Norge stanset all aktivitet på byggeplassen umiddelbart. Huseieren kunne risikert å bli erstatningsansvarlig ved arbeidsskade.

FARLIG: Denne polakken var overhodet ikke sikret under takarbeidet på en enebolig i Porsgrunn. Arbeidstilsynet Sør-Norge stanset all aktivitet på byggeplassen umiddelbart. Huseieren kunne risikert å bli erstatningsansvarlig ved arbeidsskade. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

SKIEN: Mange huseiere er ikke klar over det ansvaret de har for å sikre arbeidsplassen når de får hjelp fra for eksempel taktekkere eller malere.

DEL

Fungerende tilsynsleder ved Arbeidstilsynet Sør-Norge, Torunn Kristoffersen understreker at de som leier inn arbeidskraft for for å utføre arbeid på boligen sin vil kunne stå med arbeidsgiveransvaret og være ansvarlig for skader som påføres arbeideren.

– Kommer det noen på døren din og tilbyr male huset ditt for en billig penge, så vit det kan koste deg dyrt hvis det oppstår en skade. Det tryggeste vil helt klart være å bruke et firma som er registrert i Brønnøysund til de farlige jobbene, sier hun.

TA omtalte nylig historien om Byggmester Levi Andreas Fredriksen fra Nedre Eiker som fikk napp på takarbeid hos en 96-åring i Porsgrunn. Arbeidstilsynet Sør-Norge stengte arbeidsplassen umiddelbart på grunn av manglende sikring.

Tilsynet identifiserte at fire polakker arbeidet på eneboligen men hvor var de ansatt? Påstander sto mot hverandre og svært lite tydet på de hadde eget firma. Polakkene kunne ikke framvise gyldig arbeidstillatelse. Så hva ville skjedd om en av arbeiderne ramlet ned fra taket og for eksempel brakk ryggen? Da ville huseieren risikert å få skylda og kunne bli dømt for det.

Men hvis du benytter et registrert foretak har foretaket selv ansvaret for sikkerheten. Da er du helt utenfor arbeidsgiveransvaret.

Ansetter du derimot noen som ikke driver et foretak eller er lovlig ansatt i et selskap vil du som huseier være arbeidsgiver for vedkommende og ha ansvar for at arbeidsplassen er sikker og tilrettelagt med hensyn til helse, miljø og sikkerhet for arbeiderne. Vennetjenester er fortsatt risikofrie i forhold til arbeidsmiljøloven.

OPPDRAGSGIVER

Hvis det foreligger en kontrakt mellom huseieren og arbeideren og denne arbeideren benytter eget verktøy begynner arbeidsforholdet å grense til et oppdrag. Da er bygningsarbeideren en selvstendig oppdragstaker og du har ikke lenger arbeidsgiveransvaret, i følge norsk lovverk.

ADVARER

Politiet i Nedre Eiker har tidligere gått ut på NRK Buskerud og advart om omreisende taktekkere. Personene skal være fra Krokstadelva-området og bare det siste døgnet har politiet mottatt fire bekymringsmeldinger om to personer som tilbyr takktekkingstjenester på døra, forteller lensmann Torill Sorte til NRK Buskerud.

De påstår det er noe galt med taket og ønsker gjøre en jobb for å fikse det.

Personene har til nå besøkt mennesker i 80–90 årene og de blir opplevd som svært pågående, forteller Sorte.

Politiet i Nedre Eiker tror de vet hvem den ene personen er.

– Jeg mener generelt det å kjøpe tjenester fra folk som kommer på døra ikke er så lurt. Så si nei og spar pengene til ordentlige håndverkere, sier hun.

TA tok i onsdag kontakt med politiet i Nedre Eiker og fortalte at Arbeidstilsynet Sør-Norge har stanset arbeidet på en enebolig i Porsgrunn hvor jobben ble igangsatt etter at selskapets eier hadde banket på døra og tilbudt sine tjenester.

– Vi skal registrere den opplysningen, sier politiet.

Artikkeltags