Gå til sidens hovedinnhold

Han hadde ideen: Nå kan det ende med mesterskap

LUNDE: Det startet som en idé og en liten skifestival. Nå kan det ende med VM på rulleski, og det blir helt sikkert tv-bilder fra Lunde sluse i beste sendetid på TV2. – Det er klart jeg er stolt, sier prosjektleder Tormod Hynne i Telemarksveka.

Det var han som sådde ideen til det som har blitt et gigantisk arrangement. På tre år har fem millioner sett sendingene på TV2. Skarphedin har vokst fra å være en liten skigruppe til å bli den største breddeklubben i Telemark. Skigruppa til IL Skade har bare en dugnad i året. Det er nok.

I fjor måtte Telemarksveka avlyses. Likevel fikk idrettslagene 250 000 kroner til sammen i kompensasjon.

Et levebrød

Og det har blitt et levebrød for Tormod Hynne. Mannen som sådde spiren til noe lite, som har blitt så stort i omfang.

– Det er du som har æren for at dette har blitt noe av, uten deg hadde det ikke blitt noe av, roste ordfører Siri Blichfeldt Dyrland i Midt-Telemark kommune.

– Det er ikke bare meg alene, det er sammen med andre, presiserte han under pressekonferansen på Kompetansehuset Lunde.

Det startet med 100 meter sprint i Bøgata 2013.

– Det var ikke min idé konkret om Kanalrennet, men jeg tenkte meg et rulleskirenn. Da var det noen i Lunde som foreslo et skirenn langs Telemarkskanalen, forteller han. Sjur Røthe var med på det første arrangementet, og er bare en av mange verdensstjerner som har vært med. Det toppet seg i 2017 da også Petter Northug deltok for første gang.

Det vokste seg til å bli et så stort arrangement at Hynne måtte si opp etter nesten ti år med travsendinger i IMG. Nå har han Telemarksveka og Paraveka som sine prosjekt.

– Det er klart at jeg er stolt over det vi har fått til, men først og fremst på idrettslagenes vegne. Det er en utrolig jobb som 300 frivillige legger ned hvert år, sier han.

Forandringer

I år blir det forandringer i programmet på grunn av koronaepidemien.

– Det lot seg ikke gjøre å arrangere et sprintrenn i sentrum av Bø. Derfor blir det Lifjell opp for første gang. Det er noe vi har tenkt på lenge, og det lot seg gjøre først i år, forteller Hynne.

Det starter ved Bø camping, og ender opp på fjelltoppen 760 meter over havet.

– Det blir ca. 500 meter med stigning i det som Tord Asle Gjerdalen har betegnet som Norges beste rulleskitrase oppover. Det blir en jevn stigning i starten, før det ender med en og en voldsom hard avslutning. Det vet jeg, for jeg har syklet opp dit, og det er nesten så du detter av sykkelen, forteller leder Terje Wold i Skarphedin skigruppe.

Dette blir skiarrangementet på lørdag, før det som vanlig blir Kanalrennet på søndag i regi av skigruppa til Skade IL for barn, ungdom, mosjonister og norgeseliten. Det blir 50 kilometer som det råeste alternativet, og 25 kilometer for de yngre som har tre forskjellige lengder.

– Vi arrangerer mye i løpet av søndagen, sier leder Terje Mognes.

Men dessverre uten verdenseliten i år. Neste går OL i Beijing fra 4. til 20. februar. Vinteren har gått, nesten uten et skirenn. Derfor er skieliten pålagt å være i isolat i høyden i hele juni.

– Da måtte vi tenke, hva gjør vi nå? Men vi var fast bestemt på å gjennomføre arrangementet, og har fått tilbakemeldinger på at det er et stort sug i markedet for rulleskirenn.

Sending fra Lunde sluse

Det har vært mye usikkerhet rundt hvordan arrangementet blir i år, og det er fortsatt vanskelig å vite hvordan situasjonen blir i sommer. Derfor blir det ikke tv-bilder fra Bø sommarland som vanlig. I år blir det sending fra Lunde sluse. Det er ordfører Bjørg Tveito Lundefaret glad for.

– Det har vi tenkt på så mange ganger at det bør vi få til. Nå kan vi få vist Lunde sluse fra sin beste side. Forhåpentligvis med mye folk, hvis ikke får vi se det på tv. Det blir uansett bra.

Arrangøren håper at båtfolket stiller opp i stort monn og skaper fantastisk kulisser.

Sendingene blir også mulig, takket være en stor porsjon velvilje fra Sparebankstiftelsen Telemark – Holla og Lunde.

– Sommarland torde ikke å planlegge noe arrangement, som blir flyttet til Lunde sluse. Dermed blir hele fredagskvelden sendt fra Lunde sluse. Det var ingen selvfølge. Vi drar nytte av en stiftelse som er gavmild. Det har vært en god dialog siden november, og for to dager siden ble det klart at de gir en halv million kroner til Telemarksveka og tv-sending i prime time, sier Hynne.

– Bygda har sagt at de er klare til dette. Det stod på finansieringen. Det ville stiftelsen gjøre noe med. Vi ville bidra til arrangementet besto i 2021, og tror de vil lage tidenes beste show. Vi er sikre på at det er i de beste hender, sier daglig leder Guri Ramtoft.

Nome-ordføreren er også glad for at det ikke blir en ny stopp i Kanalrennet, slik det ble i 2020.

– Dette betyr så mye for innbyggerne, dette er vi stolte av. Det er noe vil være med på og vise fram. Vi trenger noe å se fram mot, det betyr ekstra mye nå. Det kunne blitt en pause, men i stedet tar de nytt takk. Det er kjempebra, og betyr mye.

– Vi som jobber reiseliv tenker ikke kommunegrenser. Vi tenker kulisser, og Lunde sluse er den fineste arenaen. Jeg vet litt om planene for sendinga. Det blir spektakulært og et utstillingsvindu for hele regionen, forteller prosjektlederen.

Telemarksveka har en femårig avtale med TV2 som snart går ut, men alt tyder på at den blir forlenget. Selv om også andre store aktører har nevnt sin interesse.

– Vi trenger ikke lenger å stå med lua i hånda. Vi har bygd opp et sterkt varemerke. Det er TV2 vi helst vil jobbe med. De er kommersielle, og har mange flater å by på, sier Hynne som direkte spørsmål ikke vil svare på om NRK er inne i bildet.

Telemarksveka har signert en avtale med Norges skiforbund, som innebærer at det blir fullt trøkk i 2022, med hele verdenseliten til stede.

VM på rulleski

Og på sikt kan det også bli VM på rulleski.

– Det er ikke bare en drøm. Det kunne ha skjedd, vi har fått en forespørsel, bekrefter Mognes.

– Når kan det skje?

– Du ser på en som jobber som frivillig, svarer han og høster latter.

– Det er ikke aktuelt i år. Vi kan ikke samle en masse folk fra hele verden her i vår region. Vi har fått spørsmål om det, og hvis vi ville hadde vi fått det. Vi drømmer om det, sier Hynne.

Skiskyting og samarbeid med Blinkfestivalen er andre vyer som Telemarksveka har for framtida.

De startet som livets glade amatører, men er sammen med idrettslagene ikke redd for utfordringer. Det viste også minidokumentaren «TelemarksVeka – vår historie», som ble vist for pressa. Der medvirker en rekke lokale aktører samt verdens beste skiløpere. Den ble offisielt sluppet i går.