Han har sittet på Hjelpetelefonen til Mental helse og vet hva det går i. Han har hørt det meste. De som tenker på å avslutte livet sitt og de som skader seg selv. Det er barn helt ned i niårsalderen som ringer.

– Jeg har slutta å la meg overraske, sier Vidar.

– Det er mange som sliter. Spesielt nå. Det er ingenting som skjer, og studenter som skulle vært ute og sosialisert blir sittende inne. Mange har ikke noe sosialt liv og får heller ikke truffet sine medstudenter. For mange er det ganske ille.

– Hadde det ikke vært for dere ...

Kommende mandag åpner Hjelpetelefonens eget tilbud til studenter.

– Studenttelefonen er forbeholdt studenter og håpet er at de som ringer inn skal slippe å måtte stå i kø. Vi har enorm pågang og i 2019 hadde vi for eksempel 180 000 anrop til vårt telefonnummer 116123. Den psykiske helsa blir bare dårligere og dårligere, og du leser stadig om de som sliter. Og jo mer jeg leser om dem, jo mer synes jeg synd på dem, sier Vidar og forteller at tidligere slet hver sjette student med psykiske utfordringer, nå er det så mange som hver fjerde.

– Noen ganger kan det hjelpe med en samtale. For mange er det rene dørstokkmila å ta opp telefonen, men når du har bestemt deg, er mye gjort. Hos oss kan alle være anonyme og vi er deres fortrolige fremmede. Ikke alle fikser å skulle gå til en psykolog og fortelle om sine utfordringer mens psykologen sitter og noterer og ser på deg. For mange er det lettere å ta en telefon, eller sende en mail eller chat, sier Vidar, og forteller at de heldigvis også ser solskinnshistorier.

– Det hender vi får tilbakemeldinger hvor folk takker oss og forteller at de ikke hadde vært her nå hvis det ikke hadde vært for oss.

– Det blir mørkt

Ensomhet er noe av det verste, sier Vidar.

– Det er mange som ikke har familie eller venner. Mange kommer til en ny by når de skal studere, men får heller ikke møtt studievennene. Og du skal være rimelig ressurssterk for å takle den ensomheten. Det skjer ingenting, døgnet går i ett og mange studenter bor på 12 kvadrat. Og når det blir mørkt ute, blir det også rimelig mørkt inne, sier han og forteller at den enorme pågangen hos Hjelpetelefonen utløste det nye tilbudet med en egen linje for studenter.

Hjelpetelefonen er et tilbud under Mental Helse som har hovedsete i Skien.

– Hele administrasjonen og ledelsen sitter her. Vi er totalt 65 stykker på huset og har fem ulike tilbud som Hjelpetelefonen, Si det med ord, Foreldresupport, Arbeidslivstelefonen og Studenttelefonen. Tilbudet gis i samarbeid med Samskipnaden i Ager og Sør-Øst og Korus Sør som er et kompetansesenter under Borgestadklinikken.