Gunhild imponerte stort i det som var hennes aller første maratonstart. Hun løp på tre timer, åtte minutter og 52 sekunder i den harde løypa i Oslo maraton. Den lokale debutanten hadde mest sannsynlig løpt ned mot tre timer, eller kanskje til og med fått sett totimerstallet, i en lettere og flatere løype. Selv om hun har stor fysisk kapasitet og trives med at det er mange høydemeter.

– Jeg er veldig fornøyd både med prestasjonen, tiden og plasseringen. Jeg må innrømme at jeg ikke hadde sett for meg at jeg skulle kjempe om topplassering i maratondebuten og det som var mitt aller første norgesmesterskap. Åttende beste dametid totalt i dette selskapet er jeg veldig godt fornøyd med, sa Gunhild etter at hun hadde gjort seg ferdig med 42,2 kilometers løping.

Knuste pappaens bestenotering

Den tidligere juniorlandslagsløperen i langrenn, hadde bare et mål for øyet da starten gikk. Det var å ta pappaens bestenotering på tre timer og 19 minutter. Hun forsto tidlig at den kom til å være innen rekkevidde ettersom det gikk lett, og passeringstidene var oppløftende. Gunhild var både før start og underveis spent på beina og kroppen ville tåle den belastningen det er å løpe så langt som det et maratonløp er. Det skulle vise seg at hun sto distansen veldig bra.

– Jeg fikk sting en periode, og hadde smertefulle legger og lår mot slutten av løpet. Men jeg følte jeg klarte å håndtere det på en grei måte. Det var aldri noe alternativ å gi seg. Jeg var fast bestemt på å fullføre, sa Kvålseth som trente rundt 750 timer det siste året hun satset på langrenn.

Nå blir det rundt 30 timer i måneden, og en god del mindre enn halvparten av de treningsmengdene som hun opererte med som skigymnasiast, og i den perioden hun var på landslaget.

Savner ikke toppidrettslivet

Gunhild Kvålseth flyttet i fjor høst til Lillehammer, etter tre suksessrike år på Hovden. Det ble ett år med studier og skisatsing i OL-byen, før hun bestemte seg for å gi avkall på toppidrettslivet. Gunhild kjente at hun manglet den sterke og langsiktige drivkraften som må ligge i bunn, for å ha noen som helst mulighet til å ta opp kampen med de beste på seniornivå.

Til tross for en god vinter i langrennssporet, klarte ikke Morgedal-løperen å se for seg at det var dette hun skulle bruke all gløden på de neste årene. Hun følte at tiden var inne til å tenke på studier, og kanskje bruke energi på alle mulighetene som finnes utenfor langrennssporet.

Kvålseth erkjenner at det trange nåløyet i forhold til å bli en god senior, var med og påvirket det valget som hun tok. Hun stortrives med studentlivet på Ås. Dersom alt går etter planen vil hun være ferdig med sivilingeniørstudiet der om fem års tid. 2002-modellen synes fortsatt det er godt å holde seg i form. Hun både løper og går i fjellet når hun er hjemme i Vest-Telemark.