Gry Grindbakken har bakgrunn fra folkekunststudier, har svennebrev og er en av få med mesterbrev i filigransfaget i Norge. Filigran er en form for metallarbeid innenfor smykker og søljer, og ved Gry sitt verksted blir alt av søljer håndlaget. Gry støper også noen smykkeserier, og synes det er viktig å skille mellom hva som er støpt og hva som er laget for hånd.

Dette ordet blir ofte misbrukt. Hva som definerer om noe er laget for hånd er ikke helt klart. Det kan være 10 prosent eller 20 prosent, og likevel blir det omtalt som håndlaget. Her vil jeg at folk skal vite at alt av søljer og bunadssølv faktisk er hundre prosent håndlaget, sier Gry.

Personlig preg

I Norge er det mange som vil ha bunad. De siste årene har det blitt populært med såkalte fantasidrakter og mange vil gjerne ha personlige preg på bunadsølvet sitt. Gry forteller at hun har veldig respekt for tradisjonen, men synes likevel ikke regler skal begrense kreativiteten.

– Det må være rom for å gjøre noen personlige tilpasninger. Jeg legger opp til at folk skal være individuelle og tenker at det er mulig å gjøre mange valg uten å gå langt over grensa. Men jeg er også veldig opptatt av å ta vare på tradisjoner, sier Gry.

Likevel hender det at det kommer innvendinger fra folk som mener at tradisjonen skal følges til punkt og prikke.

– Mange mener mye, men samtidig opplever jeg at det er folk som gjerne ikke har satt seg inn i ting. Jeg bruker ofte etterligninger av smykker som finnes i museene og der er det veldig mye forskjellig, forteller Gry.

Tidligere i uken ble Gry ferdig med et oppdrag for en mann, som ville ha et personlig preg på klokkekjedet til sin Telemarksbunad.

– De grønne perlene representerer skogens menn, så er det en mynt fra 1971, som er året han ble født og en elg for elgjegeren, forteller Gry.

De som kommer til Gry for å få laget sin egen personlige sølje, har ofte tanker om hvordan de vil at den skal se ut.

– I mange tilfeller er jeg veldig tro til oppskriften også. Det kommer litt an på hva slag sølje det er og noen går det an å eksperimentere litt med, sier Gry.

Plan A

At Gry skulle begynne å jobbe med filigran er litt tilfeldig. Da hun flyttet hjem til Grenland med to små barn, fikk hun ikke barnehageplass. Da måtte hun være hjemme i ett år og tok både keramikkurs og filigranskurs. I år har hun 20-års jubileum innenfor faget.

– Jeg har bare hatt en plan A. Hadde jeg hatt en plan B, hadde jeg kanskje gått for den for lengst, ler Gry.

For bak søljene er det mye jobb og Gry har vært nær å gi opp businessen flere ganger.

– Nå er vi jo også inni en veldig spesiell tid. Heldigvis har jeg hatt et helt år med bestillinger å jobbe med. Det ble ikke noe krise da koronaen kom, men nå ser bestillingene ut til å la vente på seg, sier Gry.

Likevel er hun rolig og tror det skal ordne seg.

Gry har mange baller i lufta. I tillegg til å drive verkstedet, har hun galleri i samme lokaler. Hun underviser, er med i arbeidet med de nye læreplanene for UDIR, og lager det nye fylkesordførerkjedet sammen med Arnt Darrud. Den 29. august skal de også feire 1 år for Galleri Grindbakken, og det med gjesteutstiller Per Ragnar Møkleby.

Ta vare på faget

I Norge flyter det ikke over av håndverkere som driver med filigran, ei heller lærlinger. På landsbasis er det fire lærlinger i faget og Gry har en av dem hos seg, Sunna-Inga Gaup Åmot fra Kautokeino.

– Hun er fantastisk flink, sier Gry.

– Jeg begynte egentlig helt tilfeldig på Universitetet i Rauland for å lære å smi. Vi hadde en uke med filigran og da fant jeg ut at det var det jeg ville. Jeg synes det er veldig moro, sier Sunna-Inga.

Filigran er et rødlista fag, forteller Gry. Hun finner mye motivasjon i å vite at hun lærer denne kunnskapen videre.

– Jeg synes det er viktig at dette føres videre på en ordentlig måte. Noen må sitte på kunnskapen. Vi har jo hatt søljer som skal repareres og grunnen til at vi klarer å lage nye deler til en gammel sølje, slik at det ser helt likt ut, er på grunn av kunnskap, forteller Gry.

Fra mandag 3. august stenger Gry i en måned, men kommer tilbake 29. august. Da åpner utstillingen med Per Ragnar Møkleby.

– Jeg kommer til å være på verkstedet innimellom utenom åpningstid, skal ha litt ferie og så skal jeg på kunsthåndverksmarkedet på Kirkestien 20–22 august, avslutter Gry.