I morgen inntar Øystein Køhn Dovregubbens hall i Ibsenhuset for å fortelle om den mildt sagt vanvittige ekspedisjonen.

- Jeg har vært på mange ekspedisjoner i villmarka, men den på Tunulic River i fjor sommer er en av de absolutt mest dramatiske og spennende jeg har vært med på, sier Køhn, som i forkant av søndagens foredrag ikke vil røpe for mye av det som skjedde på turen.

LIVSFARLIGE STRYK

- Jeg og mine fem turkamerater er de første som har padlet ned Tunulic River. Elva er lite kjent og jeg kom over den gjennom kontakt med en mann som har konsesjon for å fly folk inn til fiskeplassen ved innsjøen Rapid Lake. Det er et øde sted som det tar lang tid å fly inn til, forteller Øystein Køhn.

Han og hans fem følgesvenner skjønte raskt hvorfor ingen tidligere hadde tatt seg ned Tunulic River.

- Det var et formidabelt slit. Heldigvis var det ganske lav vannstand i elva, ellers ville det ikke latt seg gjøre å komme ned. Det var blant annet mange vanskelige stryk fulle av kulestein.

KORT TUR PÅ 20 MIL

Selve padleturen var på 20 mil.

- Det er den korteste turen jeg har vært med på. Tidligere har jeg vært med på ekspedisjoner hvor vi padlet opptil 180 mil. Turen på Tunulic River ble imidlertid mer dramatisk enn vi hadde forestilt oss på forhånd. Vi hadde med en satellitt-telefon for å kunne holde kontakten med dem som skulle fly inn og hente oss ved enden av elva. Telefonen virket ikke, og vi fikk derfor ikke beskjed om at det var så dårlig vær at de som skulle hente oss ikke kunne komme til avtalt tid, sier Køhn.

Sulten ble også sterkere enn forventet.

- Det viste seg at det var veldig lite fisk i elva fordi temperaturen i vannet var langt høyere enn vanlig. Det blir ikke så mye mat av det når seks mann skal lage fiskesuppe på én fisk, humrer Øystein Køhn.

BJØRNER PÅ NÆRT HOLD

Under søndagens foredrag vil Køhn også fortelle om og vise bilder fra en ekspedisjon til Lake Herodier sommeren 2007.

- Vi fikk blant annet oppleve flere svartbjørner på nært hold. Når du har bjørner på alle kanter og avstanden blir under 10 meter, er gode råd dyre. Vi var selvsagt bevæpnet, men likevel. Disse svartbjørnene er de største i verden og er over to meter høye når de reiser seg opp på to bein. På tidligere ekspedisjoner har jeg også hatt grizzlybjørner på nært hold. De er over fire meter høye når de reiser seg på to bein, sier Køhn.

- Blir du aldri redd?

- Nei, jeg er for dum til det, ler Øystein Køhn, som håper på stinn brakke i Dovregubbens hall på søndag.