- Ville gitt en femmer

- FÅR EN FEMMER: Tidligere leder og nåværende gruppeleder for By og nærmiljøpartiet, Sverre Siljan foran gir partiet en femmer for sitt første år i styre og stell. Første rekke bak fra venstre: Annette Eriksen, Lene Nenseth, Inger Parr og Jorunn Leerstang. Andre rekke bak fra venstre: Jan Erik Parr, Karl Inge Leerstang, Per Olaf Pedersen, Tor Arne Grønnerød, Gøran Eriksen og Leif Bryn.

- FÅR EN FEMMER: Tidligere leder og nåværende gruppeleder for By og nærmiljøpartiet, Sverre Siljan foran gir partiet en femmer for sitt første år i styre og stell. Første rekke bak fra venstre: Annette Eriksen, Lene Nenseth, Inger Parr og Jorunn Leerstang. Andre rekke bak fra venstre: Jan Erik Parr, Karl Inge Leerstang, Per Olaf Pedersen, Tor Arne Grønnerød, Gøran Eriksen og Leif Bryn. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

PORSGRUNN: Tidligere leder for By og nærmiljøpartiet, Sverre Siljan er raus med karaktersettingen etter partiets første år i formannskap og bystyre.

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

- Det var nok litt hissige diskusjoner i starten, men nå kjenner vi hverandre og det fungerer godt, sier initiativtaker og tidligere leder for By og nærmiljøpartiet, Sverre Siljan. Det har gått et år siden det partiet fikk 17,87 prosent av stemmene ved kommunevalget. Med ni mandater er de bystyrets tredje største parti.

- Som regel har vi blitt nedstemt, men de gangene vi får med oss Høyre og Frp er vi nære på å få vippa avgjørelsene vår vei.

SAMLET OM SKOLESTRID

Det var den mye omtalte skolestruktursaken som blåste liv i partiet. Det ble kjempet hardt for å beholde skolene på Hovet, Bergsbygda og Sandøya. Utfallet ble nedleggelse, men personene som hadde stått mest på, samlet seg og et nytt parti ble til.

- Jeg gikk noen runder med meg selv før jeg startet forhørte meg med folk. Det var stor interesse for å starte et nytt tverrpolitisk parti, sier Siljan.

Den tidligere senterpartipolitikeren fikk blant annet med seg SVs Lene Nenseth, Høyres Leif Bryn og partiets nåværende leder, Jan Erik Parr (eks Frp).

- Vi har den demokratiske prosessen som vår toppsak. Å drive lokalpolitikk er ikke alltid partipolitikk. Vi kommer aldri til å binde opp våre stemmer før et bystyremøte, slik Ap gjør. Da blir det ikke skikkelige diskusjoner. Vår andre toppsak er arbeidet for kommunens nærmiljø, sier Siljan som nå er gruppeleder for partiets bystyregruppe.

KOM KORT TIL

Etter et år i formannskapet og Bystyret innrømmer han at de hadde ønsket seg flere seiere. Kampen om Ælvespeilet var tapt før de kom i posisjon, og i budsjettforhandlingene kom de til kort.

- Vi ønsket å omprioritere 35 millioner til sårbare grupper, men vi fikk vel omtrent ikke gjennomslag for et eneste forslag. Vi har vært nære på en del ganger, og har hatt noen saker vi er veldig fornøyde med. At vi fikk et enstemmig bystyre til å overdra skolelokalene i Bergsbygda for én krone var en skikkelig seier for oss.

- I partiprogrammet står det at dere ønsker å samle kommunens velforeninger under et felles råd?

- Det har ikke vært politisk vilje fra de andre partiene, så det har vi ikke fått gjennomført, men det er fortsatt noe vi håper å få gjort.

MÅTTE FINNE FORMEN

- Hva har vært den største utfordringen?

- Å få til solide demokratiske diskusjoner som ender med et utfall som alle respekterer. Vi er et nystarta parti og har vært avhengige av å finne formen på diskusjonen i gruppa.

- Hvor vanskelig har det vært å oppnå partipolitiske standpunkt sammenliknet med tiden din i Senterpartiet?

- Diskusjonene er bedre nå enn de var i starten. Vi har solide mennesker fra veldig mange leire. Jeg mener vi er vel så samla i By og nærmiljøpartiet som det vi var i Sp.

SKAL KNEKKE AP

Partiet har i overkant av 400 medlemmer og har ikke gitt opp kampen om partistøtte. Skal de få det må de samle inn over 5000 underskrifter med navn og adresser fra hele landet. Partistøtte eller ei, målet foran neste kommunevalg er klart.

- Vi mener fortsatt at Porsgrunn kommune har behov for et politisk skifte, det er det vi går til valg på.

- Hvilken posisjon tror du dere har blant folket?

- Jeg tror nok mange er imponerte, spesielt tror jeg velforeningene kjenner oss igjen i det vi står for.

- Hva blir karakteren etter første år?

- Vi har stått oss godt. Skulle jeg gi oss en karakter ville jeg gitt en femmer, avslutter Siljan.

- Mer samla enn vi hadde trodd

PORSGRUNN: - By og nærmiljøpartiet har opptrådt mer samla enn vi hadde trodd på forhånd, mener Høyres varaordfører Erik Bystrøm.

Et ryddig og greit parti. Det er karakteristikken ordføreren og varaordføreren gir By- og nærmiljøpartiet.

- De har hatt den rollen de skal ha som opposisjonelle og har opptrådt ryddig og greit, sier Øystein Beyer.

- MER FARGERIKT

Kollega Bystrøm er enig og kommer også med litt ros til partiet.

- Jeg synes mange ganger de kommer med konstruktive forslag. De er nok mer samla enn vi hadde trodd på forhånd i forhold til de forskjellige partiforgreiningene, sier varaordføreren.

- Hvordan har de fremstått i formannskapet og på bystyremøter?

- Til dels har de vært aktive. Som sagt kommer de med en del konstruktive forslag hvor de mener de har dekning for det de foreslår, men de blir ofte nedstemt. Jeg vil absolutt si at de har bidratt til å gjøre Bystyret mer fargerikt.

- IKKE SAMSTEMTE I ALT

- Hvordan har partiet markert seg i forhandlinger?

- Første budsjettåret ønsket de å bruke mer av fondsmidlene til mange gode tiltak, men vi kunne ikke gå med på det innenfor de økonomiske rammene vi har satt.

- Merkes det at de har medlemmer som stammer fra forskjellige politiske parti?

- De gir uttrykk for at de ikke alltid er samstemte, men det ligger ikke noe dramatikk i det, sier ordfører Beyer.

- De har hatt den rollen som de skal ha og vi har en god dialog med gruppelederen, avslutter Beyer.

Artikkeltags