Thomas Kristiansen kom første gang til Brasil i 2001 hvor han møtte kragerømannen Bjørn Løvstad. Kristiansen ble invitert med på å drive business i landet, men sa nei til tilbudet. Fem år senere var han imidlertid tilbake, og nå med selskapet Solbrasil AS som han eide sammen med to andre aksjonærer. Solbrasil AS skulle stå for visning av leiligheter og reklamere for området til potensielle kjøpere, men det var Advokatkontoret Barfod i Langesund som skulle ordne det juridiske rundt handelen. Men etter meget negativ mediaomtale av norske selskapers eiendomshandel i Brasil sa Advokatkontoret Barfod våren 2006 takk for seg.

SAMARBEIDET SPRAKK

- Firmaet ville ikke ha noe med oss å gjøre, erkjenner Kristiansen i en samtale med TA. Samarbeidet var bygd opp slik at advokatkontoret tok seks prosent meglerprovisjon på salgsverdien og refunderte 3,5 prosent til Solbrasil AS. For en bolig til en million kroner ville dermed Solbrasil sitte igjen med 35 000 kroner og Advokatfirmaet Barfod 25 000 kroner. I løpet av tre korte måneder på starten av 2006 formidlet Solbrasil AS salg av 15 - 20 leiligheter, ifølge Kristiansen. Regnskapet er ikke sendt Brønnøysundregistrene. Kristiansen sier selskapet blir lagt dødt og det skal ikke være fare for konkurs.

KUN ET VITNE

Thomas Kristiansen har i media blitt viklet inn i Brasil-skandalen. Formelt er han hverken siktet eller mistenkt, og i et politiavhør tidligere denne uken understreket politiet, ifølge Kristiansen, at han kun er vitne i saken.

- Bjørn Løvstad anmeldte meg, men det bygger på absurditeter, påstår han. Faktum er at Kristiansen befant seg i Brasil da 240 politimenn med hjelm og i skuddsikre biler stormet det kriminelle miljøet i Natalprovinsen. Han og samboeren satt på balkongen og bivånet det hele.

- Jeg hadde ingen problemer og stemplet passet for seks nye uker etter at aksjonen var gjennomført. Politiet i Norge og Brasil har absolutt ingenting på meg. I halvannet år hadde politiet spanere i miljøet uten at vi visste noe, forklarer Kristiansen.

KJENTE MILJØET

Thomas Kristiansen flyttet til Brasil i januar 2007 etter å ha sonet ferdig i fengselet for økonomiske uregelmessigheter ved driften av Metz Sportsbar i Skien. I Brasil bodde han i leilighetskomplekset Sports Park ved Natal. Her bodde også Rasool-brødrene, Bjørn Løvstad og Arvid Birkeland som alle er mistenkt for grove tilfeller av hvitvasking, organisert kriminalitet og forbrytelser mot Brasils finansielle system.

- Hvis jeg hadde gjort en eneste pengetransaksjon med noen av disse, ville jeg nå sittet i brasiliansk fengsel. Jeg har visst hvem de er, men holdt meg langt unna. Det var helt bevisst, sier Kristiansen.

TILBAKE TIL BRASIL

Thomas Kristiansen var ikke mors beste barn. Som fortalt i gårsdagens TA har han etter Metz-skandalen gått konkurs med sitt enkeltmannsforetak Restaurantkonsulenten. Herfra ligger en personlig gjeld på 1,5 millioner kroner som kan forfølge ham til evig tid. Kristiansen sier han vil tilbake til Brasil i et forsøk på å komme på beina igjen.

- Jeg reiser nedover neste uke, forteller han. Tross den voldsomme mediestormen han selv mener helt uforskyldt har havnet opp i, har Kristiansen ambisjoner om å bygge seg opp igjen.

- Jeg er i kontakt med en gruppe norske investorer som vil etablere et utbyggingsselskap i Brasil. De ønsker jeg skal vise området, selge prosjektene deres og vise frem leilighetene på stedet, forteller han. I en slik modell vil Kristiansen være lønnet.

- Jeg var i dag i kontakt med Porsgrunn ligningskontor. De sier jeg ikke skal skatte til Norge, men kan ta pengene hjem for så å betale ned på gjelda. For jeg har ambisjoner om å komme hjem igjen til Skien, sier han.

- Tror du noen vil tro på det, Kristiansen?

- Jeg håper det.

Inntil videre formidler han salg av leiligheter gjennom et brasiliansk selskap som han eier med sin samboers mor.

- Det er svigermor som underholder meg.

Han håper tingene etter hvert vil roe seg slik at potensielle boligkjøpere i fremtiden ikke vil koble ham til Natal-aksjonen.

- Når alt er over skal folk se jeg er fullstendig uskyldig. Det viser vel det som er skjedd.