Vil skape et dataeventyr

Chief Executive Officer Stian Rustad (til venstre) sammen med sin nestkommanderende Ståle Risa håper på suksess med 24SevenOffice.

Chief Executive Officer Stian Rustad (til venstre) sammen med sin nestkommanderende Ståle Risa håper på suksess med 24SevenOffice.

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

Fem glade gutter fra Grenland har mulighet for å gjøre børssuksess med softwareselskapet 24SevenOffice. En forestående rettssak legger imidlertid en demper på aksjekursen.

DEL

24SevenOffice ble startet i 1996 av Stian Rustad (34) fra Porsgrunn. I sin tid het selskapet Kontorplassen.no, men skiftet senere navn til 24SevenOffice. Senere samme år ekspanderte selskapet kraftig gjennom oppkjøpet av svenske Star & Run. Den gang gjennomførte 24SevenOffice en emisjon på kurs 20 kroner som tilførte 15 millioner kroner. Selskapet fløy høyt på OTC-listen og var det på heftigste priset til 22,20 kroner som ga en selskapsverdi på 175 millioner.

Men så begynte elendigheten. Rundt nyttår 2005-06 gikk selskapet i partneravtale med Active24 noe som ga dem mulighet for å markedsføre sitt eget web-baserte økonomi og administrasjonssystem til Actives 300 000 kunder. Slik gikk det aldri. Softwareselskapet og konkurrenten Mamut kjøpte opp Active24 og nektet så 24SevenOffice å hente kunder fra sitt oppkjøpte Active24.

- Vi har reist søksmål mot Mammut med krav om 250 millioner kroner i erstatning. Den saken kommer opp førstkommende mandag, forteller Stian Rustad til TA. Han og kollegene beregnet det lå en nåverdi på omkring en milliard kroner ved å få tak i kundemassen til Active24.

SELSKAPET

24SevenOffice leverer en komplett web-basert pakke for håndtering av alle sider av en bedrifts økonomi- og administrasjonssystem. Fra å ha i underkant av 4000 brukere i januar 2006, er antallet nå økt til omkring 9000 brukere. Fortjenestemarginene forventes å bedres markert med høyere omsetning. I siste kvartal var omsetningen på 5,4 millioner kroner og driftsunderskudd etter avskrivninger på begredelige 7,7 millioner kroner. Betydelige kostnader er knyttet til noteringen på markedsplassen Oslo Axess tidligere i år.

- Vi har økt omsetningen kraftig gjennom lengre tid og håper i løpet av noen år å komme opp mot 100 prosent vekst årlig, sier Rustad. Bedrifter med under fem ansatte får systemet gratis men må betale hvis antallet ansatte øker. Driftsinntektene i 24SevenOffice er basert på utleie og drifting av det web-baserte systemet uten engangskostnader for brukeren slik at sikre løpende inntekter vil ligge i bunn for den driften. I dag hentes 90 prosent av inntektene i Norge. Stian Rustad regner med overskudd på driften i 2009. Hovedkonkurrentene er Mamut, Visma og SuperOffice.

PÅ MARKEDSPLASSEN

De opprinnelige gründerne av 24SevenOffice er foruten Stian Rustad Espen Fjeldberg, Steinar Jordbakke, Nicolai Pedersen og Snorre Realfsen - alle fra Grenland. De har blitt utvannet i kjølvannet av behovet for kapital. I vår ble det hentet 60 millioner kroner gjennom utstedelse av nesten 4,3 millioner nye aksjer på kurs 14 kroner. I den forbindelse ble selskapet notert på markedsplassen Oslo Axess hvor man opererer med fulle børsregler. Fra toppnoteringen har aksjen falt med 35 prosent til sist omsatt ni kroner. Det verdsetter selskapet til 120 millioner kroner. Stian Rustad er største aksjonær med omkring 18 prosent av aksjene.

TIL SKIEN

24SevenOffice har hovedkontor i Oslo av hensyn til nærhet til de store kundene. Tidligere i år solgte de sin eiendom på Lie i Skien med 800 000 kroner i gevinst og flytter på nyåret inn i teknologiparken på Klosterøya hvor det blir 12 ansatte av samlet litt over 60 i hele selskapet.

- Vi er ferdig med utviklingen av teknologien selv om det fremdeles gjøres forbedringer. I dag er fokuset på salg, sier Rustad som knapt anser the sky som the limit. Han tror på kanonvekst og gode tider. Da blir de fem guttene fra Skien sannsynligvis riktig så rike.

Artikkeltags