Vil legge ned Croftholmen

KAN BLI LAGT NED: Croftholmen videregående skole i Bamble kan bli nedlagt dersom fylkesrådmannen får det som han vil.

KAN BLI LAGT NED: Croftholmen videregående skole i Bamble kan bli nedlagt dersom fylkesrådmannen får det som han vil. Foto:

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

Fylkesrådmann Rolf-Helge Grønås i Telemark foreslår å legge ned Croftholmen videregående skole i Bamble. Fylkesrådmannen vil også legge ned Brekkeby i Skien og overføre alle elever og lærere til Lundetoppen.

DEL

I går presenterte fylkesrådmannen den framtidige skolestrukturen i Telemark for elever, tillitsvalgte lærere og politikere.

Utenfor Grenland foreslår han ingen skoleendringer. Dermed kunne de puste lettet ut de som fryktet det kunne bli nedleggelse av Seljord, Lunde eller andre distriktsskoler i fylket.

NEDLEGGELSE

Fylkesrådmannen vil derimot legge ned Croftholmen videregående skole av økonomiske grunner.

Les også: - Teit å legge ned skolen vår

Han vil samle de to skolene i Bamble på Grasmyr. Fylkesrådmannen sier det er en del penger å spare på å overføre elevene og lærerne til Bamble videregående på Grasmyr.

- Croftholmen er en gammel skole med stort oppussingsbehov, mens Bamble videregående skole på Grasmyr er et moderne anlegg. Det vil koste mye å ruste opp Croftholmen, ikke minst med tanke på klimaet og energibehovet, sier han.

- Det er nødvendig å investere i begge skolene i Bamble. Det er større kostnader ved å investere to steder enn å bruke penger på én skole, sier Grønås.

SPARE PÅ DRIFT

Ifølge fylkesrådmannen er det mye å spare på å satse på nye anlegg framfor de gamle skolene. Han viser til at Klosterskogen, som har flyttet til den nye Hjalmar Johansen videregående skole i fritidsparken i Skien, hadde 10 til 12 lufteanlegg for å få en brukbar inneluft.

I langtidsprogrammet ligger det inne et byggetrinn to ved Hjalmar Johansen videregående skole. Da vil alle elevene og lærerne etter hvert flytte inn der, og hele Klosterskogen videregående skole blir nedlagt.

Klosterskogen og avdeling Tinnes selges. Inntektene fra salget skal delfinansiere byggingen av de nye videregående skolene.

I langtidsplanen fra 2010 og framover vil fylkesrådmannen også samle Skien og Brekkeby videregående skole på Prestejordet. Det er planer om en utbygging av Skien videregående skole for å samle alle elevene på Lundetoppen i Skien.

- Dette innebærer at vi avvikler Brekkeby for å få en bedre samordning av den videregående skolen i Skien, sier han.

GIGANTSKOLE

Fylkesrådmannen mener det ikke er problemer med å skaffe plass til en sånn gigantskole i Skien, og sier de har et samarbeid om dette med Skien kommune om denne saken.

Fylkesrådmannen sier de ikke har et ønske om å sentralisere skolene i fylket. Men han mener Grenland er ett skoleområde.

- Fordelene med dette er bedre og mer moderne skoleanlegg, hvor vi kan redusere de bygningsmessige kostnadene. Dessuten får vi et sterkere fagmiljø, sier Grønås.

- Ulempene er lengre skolevei for en del elever i Grenland, ekstra skolebuss til Lunde og lengre avstand mellom industri og verksted, mener fylkesrådmannen.

MÅ SPARE

Ifølge Grønås må Telemark fylkeskommune spare penger over hele fjøla, og skolene er en stor utgiftspost. Nå skal skolesaken behandles i hovedutvalget og deretter i fylkestinget 30. april.

- Elevtallet i Telemark har økt fram til 2009. Men etter det flater det ut og synker. Fram til 2025 vil det bli 850 færre elever i videregående skole viser beregningene, ifølge Grønås.

Artikkeltags