- Vi lever av sol og nabokrangel

Artikkelen er over 4 år gammel

PORSGRUNN: Blottet for alt av høydeskrekk og pollen-angst sørger trefellerne for at telemarkinger får et gledelig gjensyn med sola, eller våpenhvile med naboen.

DEL

Kristian Bråthen (37) og Bård Svartangen (27) har hvert sitt firma, viet til trefelling og andre oppgaver som folk flest ikke tør å ta i. TA møtte dem da de var i gang med å felle trær på 16–17 meters høyde i et nabolag i Porsgrunn.

I halvannet år har klatring i trestammer med motorsag hengende i beltet preget mye av tiden deres. Det er når en av dem får et oppdrag hvor det er best å være to mann, at de samarbeider.

SOL OG NABOKRANGEL

Og oppdragene har som regel bakgrunn i at det er for lite sol på noens veranda, eller at naboen truer med søksmål dersom ikke han får litt mer sol på sin.

– Det er helt klart sol og nabokrangel som er de viktigste tingene for oss. Det er da vi får oppdrag, forteller Bråthen.

SE DE FLOTTE BILDENE: Jobber i høyden

Men selve kranglingen merker de to lite til når de er på oppdrag. Da er det kun solskinn som gjelder.

– Folk vi jobber for er veldig hyggelige. Det er ikke uvanlig at vi får servert vafler og kaffe, og en gang har vi også blitt spurt om hva vi ville ha til middag. Så det har hendt at vi lurer på om vi blir ferdige med jobben mellom all spisingen, smiler Bråthen.

– FÅR ET «KICK»

– Høydeskrekk er ikke noe særlig å ha i denne jobben, eller?

– Den forsvinner fort, svarer Svartangen. Han beskriver sin første klatretur litt som følelsen av den første kjøreturen etter å ha tatt lappen – bare enda litt mer nervepirrende.

Begge firmaene utfører «macho»-jobber som trefelling og nedsliping av stubber, men også jobber som krever litt mer presisjon og grønne fingre.

– Det er trefellinga vi gjør dette for. Trefellinga er gøy, og man får et «kick» når man henger langt der oppe. Men vi tilbyr jo trimming av hekker og sånt også. Og det er klart det kan være deilig å vrenge av seg verneutstyret og finne fram hekksaksa litt utpå arbeidsdagen, forteller Bråthen.

For det å ha kontor i toppen av et tre er ikke bare nervepirrende. Det er også veldig hardt arbeid.

– Vi kræsjer godt nedi puta om kvelden, for å si det sånn, humrer Svartangen.

– Man sitter ikke oppe til klokka to om natta med denne jobben, fortsetter han.

DRØMMEJOBBEN

– Er dette drømmejobben?

– Ja, det vil jeg si. Det er gøy, og man får en utfordring. Det er fint å ha en jobb hvor man svetter litt også, sier Bråthen.

Både Bråthen og Svartangen har fast arbeid også utenom trefellinga, men det er det ikke lenge igjen av for Bråthen sin del.

– Den første april satser jeg fullt på firmaet mitt. Jeg har jobba på plateverksted i 15 år, og det har vært bra. Men nå er det trefelling jeg vil drive med, sier han.

HUSK HAGEN I VINTER

Det er nå som sola skinner, og det er vår i lufta, at de fleste tenker på at de har en hage som trenger stell. Bråthen mener at det ikke er noe i veien for å få slike jobber gjort om vinteren.

– Folk tenker ikke på hagen sin før snøen er borte, men det er ingenting i veien for å felle trær eller slipe ned stubber om vinteren. Da står jo i tillegg hagen klar til det hverdagslige hagestellet når gresset titter frem igjen, avslutter en svett og tørst Bråthen med ansiktet fullt av sagflis.

Artikkeltags