Til tross for årlige advarsler, hundeeiere er ikke flinke til å sette bånd på sine firbeinte venner. Nå varsler politiet saftige bøter til dem som ikke følger båndtvangen.

- Hundeeiere tror de har full kontroll over bikkja si så lenge de er i nærheten. Men det er bare tull. Så fort den får lukten på et dyr, er all dressur glemt, forteller miljøkoordinator Bjørn Sørli ved Grenland politistasjon.

KAN TA ALLE

En ny lov som trådde i kraft ved nyttår gir politiet utvidede fullmakter overfor hundeeiere. Loven har gjort det lettere for politiet å gripe inn og omplassere eller iverksette andre tiltak overfor hundene og deres eiere.

- Det nye i loven er at dersom en hundeeier er uskikket til hundehold, kan politiet ta beslag i alle hundene, selv om det bare er en av dem som har oppført seg aggressivt, forklarer Sørli.

I fjor var det en hundeeier i Grenland som selv valgte å avlive hunden sin, etter at den ved to anledninger hadde angrepet en hund og dens eier. Eieren ble bøtelagt for forholdet.

- Det at folk i et nabolag frykter en bikkje, er nok til at vi kan gripe inn. Folk skal ikke gå rundt og være redd for å gå ut eller la barna leke ute på grunn av en hund, sier Sørli.

FRA 5000 KRONER

De aller fleste forhold ender med tilsnakk. Men hundeeiere kan også bli bøtelagt - og det er bøter som svir.

- Bøtene er fra 5000 kroner og oppover, opplyser politiet.

Årets båndtvang er allerede én måned gammel, og gjelder fram til 20. august.

- Det er viktig å understreke at hunden skal være fysisk i bånd. Alt for mange har den holdningen at «Det er ikke noe problem med bikkja mi. Jeg har kontroll.» Men jeg har hund selv og vet hvordan det er, sier leder av Viltnemda i Porsgrunn, Harald Solli.

DREPTE RÅDYR

Solli er en av fylkets 45 oppsynsmenn. De har begrenset politimyndighet til å kontrollere at båndtvang overholdes.

- Titt og ofte gir jeg advarsler. Og særlig ute i skogen, langt fra folk, møter jeg på løse hunder. De er en fare for dyr og fugler, påpeker Solli.

I fjor ble en hundeeier i Eidanger bøtelagt etter at hunden angrep og drepte et rådyr.